במערך זה נתיחס לפרשנות שונה של הבקשה המופיעה במוקד השיר .זו פרשנות מן ההיבט האישי, המשקפת את הרקע ההיסטורי של התקופה. הבקשה ע"פ פרשנות זו הינה אישית - לאומית.
מאז ראשית הדורות עסוק העולם בהגדרת המושג העדין והחמקמק "אהבה". בשיר זה מנסה הדובר להבין מהי האהבה וכיצד חמקה מן האני-הדובר בשיר. בשיעור זה נתייחס למבנה השיר ולמשמעותו על סמך אחת הפרשנויותשל השיר "הכניסיני" הטוענת כי השיר עוסק בבקשה של הדובר באהבה ובקשר אנושי. הבקשה היא בעלת משמעות אישית - אוניברסלית.
יחידה זו בנויה משני מערכים.
ביאליק מציג בשירו את מערכת יחסיו עם העולם ואת הצורך להתנתק, לעיתים, מן העולם כדי להיות קשוב לתהליכים פנימיים המתרחשים בתוכו. על האדם לזכור כי רק בכוחו לגלות את האוצרות הגנוזים בו.
משוררים רבים וידועים כתבו שירים המשתייכים לז'אנר השירה הארספואטית המתארת את התהליך האינטימי הלא קל של כתיבת שירים. מהי החוויה העוברת על המשורר-יוצר בעת הכתיבה? מדוע חשוב לנו להכיר בתהליך הזה? מהו תפקידו של משורר ואיש הרוח בבניית זהות של עם?
שיר זה עוסק בתחושות המשורר המרגיש שהמעיין הפנימי, ממנו נובעים שיריו, מעיין יצירתו, הולך ומתייבש ושאין בו כוח יצירה כפי שהיה לו עד כה. תחושות אלו קשות לאדם שהכתיבה היא כל חייו. השיר מבטא את תחושותיו האישיות של המשורר הלאומי ח.נ. ביאליק.