חלק חמישי ואחרון מתוך מערך שיעורים על המחזה 'ילדי הצל'. בשיעור נקרא את סוף המחזה, נראה את הבחירה של זיגמונט לשוב אל הים, ונדון בבחירה חופשית. שימו לב- יש לגלות ערנות בעיסוק בנושא זה, לא ניתן לעסוק בנושא זה בכל כיתה.
חלק רביעי מתוך מערך שיעורים על המחזה 'ילדי הצל'. בשיעור זה נעסוק בהתמודדויות והקשיים העומדים בפני העולים לארץ, ונראה כיצד מגיבות לקשיים אלו הדמויות במחזה.
חלק שלישי מתוך מערך שיעורים על המחזה 'ילדי הצל'. בשיעור זה נפרוש בפני התלמידים את הפנים המורכבות של קונפליקט היודנראטים. ואת חוסר היכולת שלנו באמת להבין מה קרה שם. ב"צ תומר מתמצת את דילמת היודנראטים במשפט אחד:
"...מה נעלה יותר? למרוד וקץ לשים? או לגנוב יום יום פירור חיים מעל שולחן המוות..."
הצעה להוראת היצירה הספרותית אנטיגונה, תוך התייחסות לקווי היצירה הנוגעים בעולמם הפנימי של התלמידים: יישוב קונפליקטים, שאלת הציות לסמכות וההסתכלות המורכבת/הפשוטה על הסובב אותנו.
בחלק זה, נעסוק בהשפעתו של מוטיב העיוורון על תפקודם של הדמויות ביצירה, ומתוך כך ניגע בעיוורון שלעתים רבות מאפיין אותנו בשעת ויכוח. להיבריס של הדמויות מתלווה עיוורון, ובאופן אירוני דווקא העיוור ביצירה הוא זה 'שפוקח העיניים'. נפגש עם העיוורון והופעותיו החיוביות והשליליות דרך חוויה ודיון, ונזמין את התלמידים להתבוננות פנימית בעיניים פקוחות על עיוורון בו אנחנו לוקים בעימותים.
בשיעור זה ננסה לעסוק בסוגיות של חוזק והחלשה במופעיהם החברתיים, של הופעתם הקבועה של מדכא ונדכא, גם אם באופן סמוי וקל, בכל קבוצה, ושל הנטיה של החלש להפנים את החלשתו ולהאמין בה. נדון בשאלה מדוע זה כך, וננסה לתרגם את המשוואה לחייהם הפרטיים של התלמידים.