עבודה עם קלפים מאפשרת התבוננות אחרת על דברים שאנחנו רגילים לחשוב ולדבר עליהם. המעבר לקלפים מוסיף מרחב התייחסות שאינו ישיר ובכך יוצר זמן השהייה של המחשבה והתקה של התפיסות המוכרות לנו והמחשבות לעולמות אחרים של דימויים ומילים.
עבודה עם קלפים לקוחה מעולם המשחק והטיפול. עבודה עם קלפים יוצרת תחושה של ניתוק מהמציאות הישירה וביטוי דרך משחקיות. עבודה זו ברובה היא עבודה השלכתית, המשך העבודה, מוביל לנתינת מילים ותרגום שלהן למובן והמוכר. טכניקה זו פועלת אצל ילדים ומבוגרים כאחד. העבודה עם הקלפים רחבה, והרבה מההתרחשות סביבה תלויה במנחה, באופן ההנחיה ובהכוונה נכונה. יש לשים לב בהנחיה להיות במקום רגיש ואישי על מנת לאפשר עבודה מיטבית מוגנת ומעמיקה.
מפגש עם מרחב של קלפים וסגנונות שונים של מילים ותמונות מאפשר לעולם הרגש, הדימוי והמקומות הלא מודעים להיות מופעלים באופן פעיל יותר מאשר בשיחה רגילה. מקום זה בבסיסו הוא יותר עדין ורגיש וחשוב להיות בו לא שיפוטיים רגישים וקשובים. כך גם חשוב ליצור אוירה מקבלת ונעימה בקבוצה.
לפני ההנחיה:
- התכוונות – לפני סשן עבודה עם הקלפים המנחה צריך להתכוונן ולהיות מוכן לעבודה על קלפים. להגיע בנחת ולהיות במקום של הנחיה מאפשרת פותחת ושומעת.
- היכרות מעמיקה עם הקלפים – המנחה צריך להכיר היטב את כל הקלפים שהוא עובד איתם. עברו על החפיסה בעת הצורך הורידו או הוסיפו קלפים כראות עיניכם. בהתאמה לכם ולקבוצה איתה אתם עובדים.
- מילים ותמונות – שימו לב שיש מילים ויש תמונות. אנשים שונים נח להם עם צורות שונות של ביטוי, והוראות שונות מזמינות סוגים שונים של קלפים. התאימו את ההוראות לסוג קלפים אליו אתם מתייחסים ואפשרו למי שלא נח לו במדיום הנבחר את התרגום לקלפים הנוחים לו.
עבודה עם קלפים יכולה להתרחש בקבוצה או במפגש אישי. בכל אחת מצורות השיח והמפגש יתרונות שונים ודגשים אחרים.
כמה דגשים כלליים:
- אווירה – המפגש עם הקלפים נועד לפתוח ולשחרר את המחשבה מדפוסים קבועים למקומות חדשים, המפגש סביבם לא יכול להתרחש בלחץ או במקום לא שקט ונינוח. שימו לב שהאווירה נעימה ושהמשתתפים פנויים לעבודה על קלפים ושהמקום נעים. כמובן שהשקעה בעיצוב ייחודי מאוד תמיד יכולה להוסיף, אם כי חשוב לשים לב לא להיות במקום מעוצב יתר על המידה שיתפוס את העין והלב יותר מהקלפים..
- זמן – על מנת לאפשר מפגש עם הקלפים יש לשים לב לזמן שהמשתתפים מתבוננים בקלפים, הניחו להם לעיין בהם אך תחמו את הזמן על מנת שהעיון בהם לא יהפך למכביד (חמש דקות נחשבות לזמן מקובל, אך לעיתים גודל הקבוצה משפיע ודורש הארכה של הזמן).
- תהליך – עבודה עם קלפים היא תהליך. כל שלב משפיע על השלבים האחרים ומושפע מהם. בתיאום הציפיות חשוב לשים לב לתהליכיות ולאפשר מרחב של תהליך למשתתפים.
- תיאום ציפיות – עבודה עם קלפים דורשת התכנסות פנימה ופתיחת הלב. כשמובילים משתתפים לעבודה עם קלפים, חשוב להיות ממוקדים- מה אנחנו רוצים לעשות? איזה דלתות אנחנו מציעים לפתוח הפעם? (כמובן בפעמים אחרות אפשר לפתוח דלתות אחרות). בחירה ממוקדת של ההוראות והמסלול מאפשרת למשתתפים להיות משוחררים ‘מההחזקה’ של התהליך ויוצרת מרחב ביטוי והתעמקות.
- החזקה של התהליך – על מנת שהמשתתפים יוכלו להיות פנויים לעבודה ולכל שלב בפני עצמו, על המנחה להחזיק את התהליך. לזכור את השלבים הקודמים והשלבים הבאים, ולהציג את הדברים באופן בטוח ומובן למשתתפים. שימו לב, מה הדברים שאתם רוצים שהמשתתפים ישמרו לאורך הדרך יכתבו לעצמם או יאספו, ומה הדברים שדרכם הם רק ‘עוברים’ ולא צריכים לאסוף איתם להמשך הדרך. תכננו מראש כיצד הדברים יאספו ומה יווצר לכל משתתף כאשר יתבונן במה שהוא מלקט בדרך.
- מספר של קלפים – ברוב המקרים ההנחיות מזמינות את המשתתפים לבחור קלף אחד. לא פעם הבחירה הבודדת קשה ויש רצון לבחור יותר, אין כל מניעה בדבר וכדאי לאפשר את הבחירה ביותר, קלפים, ובמקביל מומלץ להציע לנסות להתמקד.
- חפיסות קלפים שונות – כדאי בתשומת לב לבחור את כמות הקלפים ששנניח לפני המשתתפים על מנת לא להציף יתר על המידה. כמו כן, נשים לב שכשעוברים לחפיסת קלפים מסוג אחר, כדאי לאסוף את החפיסה הקודמת (את הקלפים שאינם בשימוש יותר).
שאלות מכוונות לבחירת סוג עבודה על הקלפים:
עבודה אישית לעומת עבודה בזוגות:
– האם אני רוצה לאפשר שיחה או ליצור רק תהליך התבוננות עצמי?
– מה דרך האיסוף או התמלול של הדברים שנאספים? האם המפגש עם בן זוג יעמיס או יאוורר ויאפשר מחשבה?
– האם הקבוצה נעימה לעבודה בזוגות?
– האם המשתתפים ירגישו בנח לשתף זה את זה?
קלפים הפוכים וגלויים:
– האם אני רוצה להציף את המשתתפים או לאפשר להם תהליך של גילוי?
– האם חשוב בעיני ליצור הדרגתיות וחשיפה איטית או שהקשרים יווצרו דרך פרישת כל הקלפים?
צורת סידור/חלוקת הקלפים:
- מפוזרים על הרצפה – מאפשר לשוטט ולהתבונן. עשויים לפספס קלפים ולאבד מיקוד.
- מסודרים במעגל – מאפשר מעבר מסודר על הקלפים ומזמין יותר שקט בחדר. בהמשך הפעילות אפשר גם ליצור מעגלים משיקים ובכך לאפשר לראות התהליך בעיניים.
- בחירה רנדומאלית של קלף מתוך חפיסה נתונה – מצמצם את זמן הבחירה ומאפשר התמקדות. מתאים למפגש עם הרבה אנשים או לזמן קצוב.
- קלפים ריקים – מומלץ להביא דפים ריקים וטושים שמאפשרים למשתתפים ליצור קלפים במידה וחסרים להם הקלפים שהיו רוצים.
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא