ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נתלה בכיתה שלטים ועליהם אוסף של הרגשות לא פשוטות שכל אחד מאיתנו מרגיש לעיתים: “כעס שלא הבינו אותי”, “מבוכה ובושה מחוסר הצלחה”, “תחושת אשמה ממשהו שעשיתי לא טוב”, “התרגשות ממשהו שמח מאד שקורה לי”, “קנאה בחברה טובה”, “עצבות גדולה”, “לחץ מעומס גדול של עבודה ומשימות”, “פחד וחשש מהעומד לקרות”, “עייפות ורעב”, “פגיעה ועלבון ממישהו שהעליב”. נבקש מהבנות להסתובב בין השלטים ולנסות להתעכב כמה רגעים ליד כל שלט ולהיזכר בסיטואציה בה הרגש שעל השלט היה חי ומתרחש בחיים שלה. נבקש מכל בת לכתוב על דף מה הסיטואציה בה נזכרה ומה היתה התגובה שלה כלפי חוץ. כדאי לשים מוזיקת רקע מרגיעה ומכנסת כדי לאפשר לבנות להיכנס לתך עצמן ולהיזכר ולדייק בהרגשות ובתגובות שכל רגש הוציא מתוכן.
נבקש מכל אחת מהבנות לבחור את אחד הרגשות ולשתף את הכיתה בתגובה שהתעוררה בה כלפי חוץ. במידה והבנות מתקשות לשתף, נוכל אנחנו להתחיל בדיבור (ואולי אפילו שיתוף בסיטואציה מהחיים).
בפסיכולוגיה מדברים על רגשות מתורגמים: עלבון בא לידי ביטוי פעמים רבות בכעס שכן קל לאדם להיות במקום כועס בו הוא מרגיש חזק מאשר במקום פגיע בו הוא מרגיש חלש, כעס כלפי אדם קרוב לפעמים מתורגם לכאב וצער שכן קשה לנו לחשוב על עצמנו כועסים על אדם אהוב, התרגשות הרבה פעמים מתרגמת למבוכה שכן היכולת להתרגש באמת מביכה אותנו וכו’. הרבה מקשיי התקשורת נובעים מכך שאנחנו עסוקים בלתרגם רגשות ולא מצליחים להביא אותם כהוויתם כלפי חוץ. דרך הדיבור שלנו על הנושא, ננסה להביא את הבנות לידי שיתוף שיוביל אותן למודעות לפער הקיים בתוכנו פעמים רבות בין הרגש הגרעיני שאנחנו חשות בפנים לבין האופן בו אנחנו מביאות אותו לידי ביטוי. הנושא מבחינתנו בשיעור זה הוא הקושי בתקשורת שפערים אלו יכולים ליצור.
אחד מהכלים שהתפתחו בעולם היעוץ הפסיכולוגי על מנת להתגבר על קשיים בתקשורת הוא “שיטת אימגו”. שיטה זו מבקשת לאפשר לבני הזוג רגע של יציאה מתוך העולם של עצמם וכניסה והקשבה מוחלטת לעולמו של בן הזוג שלהם. המציאות מורה שהקשבה מלאה זו, שפעמים רבות בחיים אנחנו לא מצליחים להיות בה (שכן אנחנו עסוקים בלהתגונן ולשמור על המיקום שלנו בתוך הוויכוח), מאפשרת פתח של הבנה עמוקה הרבה יותר של בן הזוג וממילא מאפשרת להיות באמפטיה וגם לפתור קשיים בתקשורת בין בני זוג. התרגיל אפשרי ומתאים בכל מערכת של יחסים אנושיים ולאו דווקא במערכת זוגית וננסה לתרגל אותו עם הבנות. כמובן שעל מנת לעבוד באופן רציני עם השיטה צריך להיות איש מקצוע שלמד ועסק בכלים המדויקים של הטיפול, ובכ”ז ככלי עממי ניתן לעשות בו שימוש פותח גם ללא ההכשרה המקצועית.
הכלי של אימגו מבקש להזמין שני אנשים עם מערכת יחסים ביניהם לפתח כלים של הקשבה עמוקה. בהתחלה ניתנת זכות הדיבור לאחד מהשניים, כאשר השני צריך להקשיב באופן מלא לדברי בן הזוג מבלי להתערב, מבלי להפריע או לדחוף את חוות הדעת שלו על הדברים. לאחר שהאדם הראשון מסיים לפרוק את הקושי שהוא חווה, נדרש בן זוגו לחזור על הדברים ששמע בלי להוסיף פרשנות, בלי להוסיף חוות דעת ובלי להתגונן – פשוט לחזור על הדברים ששמע. רק לאחר שבן הזוג מאשר שדבריו הובנו כהלכה אפשר להמשיך הלאה. הרעיון הוא לשחרר את בני הזוג ממאבק מתמיד שבדרך כלל לא מכיל יסודות של הקשבה אמיתית לדברי האחר – ולפתוח את ההקשבה וההבנה שפעמים רבות פותרת כבר מעצמה את הקושי (אם כי לא תמיד, אבל גם אז היא מאפשרת עבודה יותר פשוטה ונקייה עם פחות מגננות).
נבקש מהבנות באופן אמיתי או מלאכותי לתרגל בזוגות את החוויה ולנסות לחשוב ולהרגיש מה יצרה בהם החוויה שלגמרי מקשיבים להם בלי פרשנות ובלי התערבות.
נלמד יחד עם הבנות את דבריו של הרב בלייכר שפותח בשפה פשוטה ובהירה את העוצמה שיכולה לתת זוגיות בריאה מלאת הקשבה ופירגון ואת הקושי וההתמודדות שיוצרת זוגיות המכילה בתוכה יסודות של בושה, ביקרות ושיפוטיות לחייו של האדם.
שאלות להעמקה:
נבקש מכל אחת מהבנות לחשוב על עבודה פנימית שכדאי לה לעבוד כבר כעת כדי להגיע לקשר הזוגי בצורה בריאה ובשלה יותר. נבקש מהבנות בסבב לשתף במשהו מתוך מה שחשבו לעצמן, גם אם רק ברמז.
רצוי גם להעלות התייחסויות לחלקים השונים בשיעור:
פתחנו את השיעור בהתבוננות ברגשות שונים שעולים בנו, ובניסיון לראות את הרגש הפנימי והעמוק יותר שמסתתר בתוכם. למדנו ותירגלנו את האימגו ואת יכולת ההקשבה הנקיה והלא שיפוטית לאדם אחר. למדנו את דבריו של הרב משה בלייכר על חשיבות הכנות והקבלה ההדדית בקשר.
כולנו חולמים על זוגיות טובה ובריאה, וכולנו מרגישים שכשנצטרך נהיה מוכנים לעבוד ולעשות כל מה שצריך למענה. אך תהיה זו טעות להפנות את כל האנרגיה שלנו לעבר המטרה הזוגית – העבודה על תקשורת טובה חייבת להתחיל כעת ולהתקיים בכל המרחבים שלנו, ולא רק במרחב הזוגי. ולכן התרגול שלה בין חברות איננו מתקיים רק ‘בדיעבד’ וכתחליף לתקשורת הזוגית- הוא חיוני וחשוב בפני עצמו.
לסיכום, נזמין את המשתתפות לחשוב כל אחת על קשר בהווה (חברות או משפחה) שבו היו רוצות לשפר את התקשורת, לפי העקרונות שלמדנו בשיעור.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא