ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נזרוק לחלל האוויר את המילה: “רודף” ונבקש מהתלמידים לומר מה הם יודעים להגיד על מילה זו ומה היא פותחת אצלם.
זו הקדמה חשובה על מנת שנדע מה יושב אצל התלמידים בראש ולמה צריך להתייחס (לדוגמא: במידה וסיפור רצח יצחק רבין יצוף בהקשר זה, כדאי למצוא את המקום להתייחס אליו בהמשך השיעור).
נקרא עם התלמידים את המשנה מפרק שמיני במסכת סנהדרין העוסקת בדין רודף:
נבקש מכל תלמיד לנסח שלוש שאלות שהיה שואל את האדם שחייב בדין רודף במקרה בו היה פוגש בו.
נאסוף את השאלות ונכתוב אותן על הלוח.
תרגיל זה יתחיל להציף את ההקשר שרואים התלמידים לדין רודף ויקדים את יצירת המרחבים בהם הבינו הראשונים שנראה בהמשך השיעור את הדין הזה.
נלמד את פירושו של רש”י על הסוגיה (ד”ה “יצא” וד”ה “משמיא”) ואת פסיקת הרמב”ם:
רש”י על המשנה, סנהדרין דף עג ע”א:
רמב”ם הלכות רוצח ושמירת הנפש פרק א הלכות ו-ז:
על פי רש”י דין רודף מבקש להציל את הרודף מאיסור ואילו על פי הרמב”ם דין רודף מבקש להציל את הנרדף מפגיעה. פירושו של רש”י מציב את דין רודף כקשור למערכת הדתית ההלכתית והרצון לשמור עליה ואילו פירושו של הרמב”ם מציב את דין רודף כקשור למערכת המוסרית האנושית והרצון שלנו לשמור על חיי אדם. (בכיתות חזקות כדאי ללמוד את הסוגיה כולה ולחפש קולות המחזקים את הפירושים השונים מתוך הסוגיה עצמה).
נבהיר את שתי הקריאות השונות שעולות בתוך הראשונים ואת השדה השונה בו מציבה כל פרשנות את דין רודף ונדון:
בדיון זה סביר להניח שלא מעט תלמידים יזדהו עם הקול של הרמב”ם בסוגיה, חשוב לתת מקום וכובד לדבריו של רש”י שנוגעים בהכרה שגם כאשר אדם עובר על עבירה זו סכנה ממשית בהיבטים רוחניים. אפשר להשתמש בדיון זה על מנת לחדד את הבעיה בכך שרבים מאיתנו לא חווים את השדה ההלכתי כשדה שאיננו רק אפשרות טובה לחיות אלא כשדה קריטי להגדרת החיים שלנו שיש סכנה אמיתי בזמן שאנחנו מוותרים עליו.
כתרגיל חותם של השיעור נבקש מכל תלמיד לבחור את הקול שאיתו הוא מזדהה יותר מבין שתי ההצדקות לדין רודף שפגשנו בראשונים, ולכתוב מקול זה מכתב מחזק לאדם הנמצא בסיטואציה בה עליו לפעול הלכתית על פי דין רודף.
על מנת לשחרר את הכובד שבתרגיל הכתיבה נציע לכתוב את המכתב כמו מכתב חיזוק לפני יציאה לקרב או משהו מעין זה שייתן פלטפורמה נוחה ומזמינה לכתיבה.
נציע לתלמידים לצייר את הדמות שפועלת על פי דין רודף לפי כל אחד מההסברים שפגשנו בראשונים:
פתחנו בסיעור מוחות על דין רודף. למדנו את המשנה המציפה דין זה וחשבנו יחד על מקרים בהם יש להשתמש בדין זה ובמקרים שלא. דיון זה לקח אותנו לשאלה על מערכת היחסים בין ההלכה והמוסר. מתוך רצון להתבר לדברים, סיימנו בנסיון לכתוב או לצייר את האדם שצריך לנהוג בדין רודף.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא