ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נחשוב על חתונה שהיינו בה של אדם קרוב. ננסה לדמיין כאילו אנחנו סנהדרין הגדולה ונחשוב יחד על מצוות שכדאי לפטור את החתן מהן.
נשום את הדברים על הלוח ונדון על כל מצווה שתעלה.
נספר רקע על הסוגיה אותה נלמד: בהמשך לדין עוסק במצווה פטור מן המצווה מוסיפה הגמרא את הדין שחתן וכל חבריו פטורים מהסוכה במשך שבעת ימי המשתה (ולא רק בליל החתונה) כדי שיוכלו לשמוח ביחד עם החתן. חשוב להבין כי המציאות בתקופת התלמוד היתה שונה מימינו. החופה ( חתונה) היתה בבית החתן ושם היו נשארים לשבעת ימי הברכות ,בנוסף היו נוהגים לבנות את הסוכות על גגות הבתים.
נפנה את התלמידים ללמוד בחברותות את הסוגיה בסוכה כה ע”ב עם התמקדות ברש’י ורא’ש.
נבקש מהתלמידים לכתוב לעצמם את הפתרונות שהגמרא מציעה בקשר למצוות ישיבה בסוכה מול מצוות שמחת חתן. לאחר הלימוד נמנה אותן יחד:
נסביר כי ההבדל בין הטעמים הוא כשהסוכה במקום שעוברים אנשים,משום יחוד – מותר,משום צער חתן – אסור. לסיום מביאה הגמרא את דברי רבי זירא (החמיר על עצמו ויש אומרים חולק ):שהוא אכל בסוכה ושמח בחופה ושמחתו היתה גדולה יותר שקיים את שתי המצוות.
מדבריו של רבי זירא אנו לומדים שיש מקום למאמץ לקיים מצווה גם כשלפי ההלכה גרידא פטורים ממצוה זו ואפשר לשמוח יותר מקיום שתי המצוות.
נזמין מתנדבים להציג שני מקרים ונבקש מהתלמידים לחוות את דעתם עליהם:
שני המקרים מציגים מקרה שבו על הפרט להתאמץ על מנת למלא ציפיות סותרות (לכאורה) שאינו חייב לבצע, בדומה לסיטואציה שבפניה עמד ר’ זירא. כאשר אדם בכ”ז מתאמץ לקיים ציפיות סותרות (לכאורה- על אף שניתן למצוא את הדרך לקיים את שתיהן בדרך כלשהי), זה מעיד על רמת המחויבות שלו לצד השני (חברו /אימו), רמת הקשר שיש לו איתו וכתוצאה מזה רמת המאמץ שהוא מוכן להשקיע בו. בדומה לכך, ניתן להסיק על ר’ זירא, שרמת המאמץ שלו לקיום שתי המצוות מעידה על מידת הקשר שלו לרבש”ע ומתוך כך מידת המחויבות שלו כלפיו וכלפי מצוותיו. הציפייה היא שבשני המקרים התלמידים ייראו שככל שאדם מוכן יותר להתאמץ ולהשקיע זה מעיד על עוצמת הקשר שלו לצד השני ודרך שני מקרים של “בין אדם לחברו” ילמדו גם על “בין אדם למקום”.
נדגיש כי גם יתר החכמים נהגו כדין, ואין לראות בפעולתם פחיתות, אלא שר’ זירא החמיר על עצמו ובכך ניתן לראות את חיבורו ואהבתו למצוות.
ננסה לחשוב יחד על המאמץ שלנו בחיים:
נבקש מכל אחד לכתוב לעצמו מספר מצוות שהוא מרגיש מחוייב אליהם ושאם יצטרך לעמוד בין שניהם לא ברור על מה יוותר אם בכלל.
פתחנו בדיון על איזה מצוות לפטור חתן בחתונתו. למדנו את הסוגיה יחד וראינו שר’ זירא מתעקש לשבת בסוכה מצד אחד ומצד שני לא מוותר על שמחת חתן. למדנו על מחוייבותו של ר’ זירע לשתי מצוות אלו וניסינו לחשוב מול איזה מצוות גם אנו מרגישים מחוייבים בכזו רמה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא