ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח את השיעור במשחק קצר שיחבר אותנו, בתוך עידן בו הכתב של רובנו הוא כבר כתב המחשב, לכתב האותנטי האישי שלנו.
נבקש מכל תלמיד לכתוב משפט כלשהו בראש דף נייר לבן ולהביא אותו אלינו. לאחר מכן נעביר את כל הדפים בין כל תלמידי הכיתה, כאשר כל תלמיד יצטרך להסתכל בכתב שבראש הנייר ולנסות לזהות מי הוא התלמיד בעל הכתב. את הניחוש שלו הוא יכתוב על הנייר עצמו ולאחר מכן יקפל את הדף כך שאף אחד לא יוכל לראות את השם שכתב. לאחר שכל תלמיד עובר על חלק מהדפים – נבחן את ההתאמה בין הכותב לניחושים, ונפתח דיון קצר בשאלה מה קרה לכתב שלנו בעידן בו רובנו ממעטים לכתוב על נייר בעט ועפרון.
נחלק את הכיתה לקבוצות, וניתן לכל קבוצה את רצף המשניות העוסקות במלאכת כותב. נבקש מכל קבוצה ללמוד יחד את המשניות ולנסח במילים שלה את הכללים שהגדירה המשנה על מנת שכתיבה תהיה אסורה מהתורה.
לאחר כמה דקות של לימוד בקבוצות, נקרא את המשניות בקול רם ונסביר אותן ברמה הבסיסית. לאחר מכן נבקש מנציגי הקבוצות להקריא את העקרונות ששלפו הם מתוך המשניות.
נבקש מכל תלמיד לבחור שלוש הלכות מהמשנה שנראות לו קשות או משונות, ולנסח שאלה שהיה שואל את בעל המשנה. עצם החיפוש אחר שאלות כאלו והניסוח שלהן מעמיק מאד את ההבנה ואת הלימוד של המשנה. דוגמא לשאלות אפשריות: למה רק שתי אותיות מגדירות כתיבה? למה אם אני כותב בשפה שאני כלל לא מבין אני עדיין חייב? למה אם אני ימני וכותב ביד שמאל אני עדיין חייב? למה כתיבה של דבר שאיננו מתקיים פטורה?
נבקש מכל תלמיד לומר בקול רם אחת משלוש השאלות שכתב לעצמו, ונכתוב את כולן על הלוח. אפשר לתת לתלמידים גם לענות על השאלות.
נתלה בארבעת פינות החדר בריסטולים ועל כל אחד מהם שאלה אישית, בסגנון השאלות הבאות: “מה ההלכות שהכי קשות לי לקיום?”, “מה קשה לי במצוות תפילה?”, “מה הדברים שהכי מפריעים לי בעצמי?”, “מה הדבר שאני הכי אוהב בעצמי?” וכו’. נבקש מכל תלמיד לעבור בחדר ולהסתכל על השאלות ולחשוב מה היו עונים על כל אחת מהשאלות הללו. לאחר כמה דקות, נבקש מכל תלמיד לעבור שוב בין פינות החדר ולכתוב על דף את תשובותיו לשאלות (כדאי להבהיר שלא נשתף בתשובות). לאחר כמה דקות, נחזיר את התלמידים למקומות בכיתה ונבקש מהתלמידים לחשוב מה הם חוו בתרגיל: איזה מהשלבים היה קשה יותר: לענות בלב ובראש על השאלות או לנסות ולנסח את התשובות בכתב? מה החששות שעולים בנו כאשר אנחנו כותבים משהו? האם יש בכלל הבדל בין לחשוב על משהו לבין לכתוב אותו?
לאחר מכן נחזיר את הדיון אל המשניות שלמדנו:
לאור מה שעלה בתרגיל ובדיון, מדוע אסור לכתוב בשבת? האם מלאכה זו דומה לשאר מלאכות שבת, או שיש לו אופי שונה? האם התרגיל עוזר לנו לחשוב אחרת על חלק מהדינים שבמשנה? מה מעמדו של כתב שאינו מתקיים לאורך זמן, לפי ההסברים שלנו?
אם נשאר זמן, כדאי לשאול את התלמידים את השאלה הבאה:
לפני מספר שנים הומצא במכון צומת עט מיוחד, שהכתיבה בו נעלמת לאחר כמה זמן. האם על פי מה שלמדנו במשנה השימוש בעט כזה מותר או אסור בשבת?
לאחר הדיון עם התלמידים נלמד (יחד או בחברותות) את תשובתו של הרב מרדכי אליהו לשאלה:
נספר לתלמידים שלפני מספר שנים התקיים דיון בקרב פוסקי ההלכה לגבי מעמדן ההלכתי של הודעות ס.מ.ס בטלפונים הניידים. נבקש מהתלמידים לחזור אל המשניות שלמדו ולחשוב: האם לאור המשנה נראה להם שיש לאסור או להתיר פעולה זו?
ננסה להעמיק את הדיון מעבר למושג של כתיבה שאיננה בת קיימא מבחינה הלכתית, לשאלת היחס שלנו אל הפלאפונים ואל פעולת הכתיבה שאנחנו עושים בה תדיר: האם זו כתיבה של ממש? האם היא נותנת את מה שהרגשנו בכתיבה האישית בפינות הכיתה בחלקו הראשון של השיעור? כיצד ההבנה שלנו את פעולת הכתיבה בפלאפון תשפיע על הפסיקה שלנו ביחס לכתיבה בשבת?
כדאי להבהיר שמעבר לדיון על מלאכת כותב, יש בעיות הלכתיות נוספות הקשורות לשימוש בפלאפון כמו חשמל ומוקצה, ולכן הדיון בכיתה איננו הלכה למעשה.
נבקש מכל תלמיד לכתוב לעצמו את כל אותיות הא’-ב’, בצורה ברורה ובתשומת לב.
לאחר מכן, נבקש מכל אחד להתבונן על הכתב שלו:
בשיעור למדנו על הכתיבה ועל משמעותה. ניסינו להבין דרך איסור הכתיבה בשבת את המשמעות של כתיבה ביד, ואת האופי שלה כדבר שמתקיים. עסקנו גם בשאלה מה קורה בכתיבה שאינה בת קיימא, וסיימנו בהתבוננות על כתב היד האישי שלנו.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא