ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נשחק “פלונטר”- נבקש למסור כדור צמר מאחד לשני תוך כדי אמירת השם עד שנוצר פלונטר, מי שמפספס את הכדור יוצא מהמשחק.
נבקש מהתלמידים לחשוב על אירוע מיוחד שהיו צריכים להתכונן לכבודו, נשאל שאלות שמכוונות לחשיבה על האירוע:
נמשיך לשאלות כלליות יותר:
נסכם ונאמר שאנחנו שותפים כשמשהו חשוב לנו, או שאנחנו אוהבים את ההכנה. ההכנות מאפשרות לנו לקחת חלק, להתחבר לחוויה ולפעמים גם מוסיפות התרגשות לקראת המאורע.
נשחק “משחק השוקולד”- מניחים במרכז המעגל חפיסת שוקולד, סכין ומזלג. מעבירים קוביית משחק בין התלמידים. כל תלמיד זורק את הקובייה בתורו. מי שיוצא לו 6 בקובייה, נכנס אל תוך המעגל וצריך לאכול את השוקולד עם סכין ומזלג. הקבוצה ממשיכה להעביר את הקובייה ולהחליף את התלמיד שבאמצע בכל פעם שלמישהו יוצא 6. המנצח הוא זה שאוכל את הקובייה האחרונה של השוקולד.
נבקש מהתלמידים לחשוב על אירוע מיוחד שהיו צריכים להתכונן לכבודו, נשאל שאלות שמכוונות לחשיבה על האירוע:
נמשיך לשאלות כלליות יותר:
נסכם ונאמר שאנחנו שותפים כשמשהו חשוב לנו, או שאנחנו אוהבים את ההכנה. ההכנות מאפשרות לנו לקחת חלק, להתחבר לחוויה ולפעמים גם מוסיפות התרגשות לקראת המאורע.
מסופר בתלמוד על גדולי ישראל שהיו משתתפים בעצמם בהכנות לשבת.
על מנת להתרשם ממה שגדולי ישראל היו עושים לקראת השבת, נראה לתלמידים תמונות, והם יצטרכו לנחש מה הפעולה המצויירת בתמונה. התמונות משקפות השתתפות של גדולי ישראל בהכנות לשבת.
לאחר התרשמות זו, נעבור יחד התלמידים ללימוד המקור מ’פניני הלכה’, עמ’ 38.
אם אפשרי נבקש ממספר תלמידים שברשותם פלאפון חכם להסתכל בויקפדיה, לראות מה מספרים לנו על הדמויות שקראנו עליהם ולשתף את הכיתה. במידה ולא ניתן להכין כרטיסיות אם הסבר קצר על כל חכם ולבקש מכמה תלמידים לקרוא את הכרטיסיות.
מדובר באנשים נחשבים מאוד וגדולים מאוד בדורם. ראשי ישיבות מכובדים, גדולי התורה ולמרות מעמדם הרם הם עשו את הפעולות הפשוטות האלו. חשוב להבין שאנשים בסדר גודל כזה בטח היו להם עוזרים בבית, אנשים אחרים שהיו עושים דברים כאלה במקומם והם לא היו צריכים לעשות את הפעולות האלו, אלא הם בחרו לעשות זאת.
לאור הבנה זו נשאל:
נחלק לתלמידים את הפסקה הבאה משו”ע, ונבקש מאחד התלמידים לקרוא בקול (תוך כדי קריאה נבקש מהתלמידים לחשוב על השאלה ששאלנו ולנסח לעצמם תשובה במחברת):
לאחר קריאת הפסקה נשמע את התשובות שהתלמידים כתבו במחברת.
נחבר את התשובות שיעלו לפתיחה של השיעור- החכמים בחרו לקחת חלק בהכנות לשבת. ההכנות לשבת היו חשובות להם על מנת להתכונן לקראת השבת. כפי שדיברנו בתחילת השיעור, אנחנו רוצים להשתתף במה שחשוב לנו כדי להרגיש חלק. לא היינו רוצים שמישהו אחר יחליף אותנו.
ראינו את החשיבות בלהיות שותף בהכנות לשבת. כמו שבכל דבר שאנחנו אוהבים (דוגמת- משחק או אירוע מיוחד) אנחנו רוצים להיות שותפים ולקחת חלק, כך על כל אדם להשתדל לקחת חלק בעצמו בהכנות לשבת. אפילו גדולי ישראל שיכלו לוותר על כך השתדלו לעשות משהו בעצמם.
נביא לכיתה חומרים שונים ליצירה (בריסטולים, ניירות צבעוניים, דבק, צבעים, דפי ממו ואטבים משרדים, מדבקות וכו’) כל תלמיד יכין לוח משפחתי של חלוקת תפקידים לכבוד שבת. התפקידים השונים יכתבו על דפי ממו וכל שבוע ניתן יהיה לחלק את התפקידים השונים בין בני המשפחה ולשבץ בלוח. כדאי להכין דוגמא מראש.
פתחנו במשחק וחשבנו על ההכנות לקראת אירוע מיוחד. למדנו את ההלכות על החשיבות בשותפות בהכנות לשבת וראינו שגם חכמים הקפידו לקחת חלק בהכנות. סיימנו בהכנת לוח משפחתי המאפשר חלוקת עבודה בין אנשי הבית בהכנות לשבת.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא