ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח את השיעור בדיון וחשיבה כללית על מושג הברכה. המטבע בה נפתחת כל ברכה היא: “ברוך אתה ה'” ובה אנחנו אומרים לכאורה שאנחנו מברכים את הקב”ה. נשאל-
נחלק את הכיתה לקבוצות או חברותות, כאשר כל חבורת תקבל את כל שבע הברכות ונבקש מהתלמידים לחשוב על כל הברכות, על המשמעות והקשר שלהן למעמד חתונה ועל המבנה שלהן.
נחלק את הכיתה לקבוצות או חברותות, כאשר כל חבורת לימוד תקבל את אחת משבע הברכות ותתבקש לחשוב מה התוכן של הברכה וכיצד היא קשורה לחתונה. לאחר שכל קבוצה דנה באחת מהברכות נבקש מנציג מכל קבוצה לשתף את הכיתה כולה במחשבות שהתעוררו אצלן במהלך הלימוד.
נתבונן במבנה של שבע הברכות וננסה להבין אותו. מן הסתם לתלמידים וגם למורים יהיו רעיונות שונים על המבנה, אנחנו מציעים להתמקד בשתי חלוקות הקיימות בתוך הברכות
1. ברכות בעלות פן אוניברסאלי (שהכל ברא לכבודו, יוצר האדם, אשר יצר את האדם, שמח תשמח) וברכות בעלות פן לאומי (שוש תשיש, ועוד ישמע).
2. ברכות הרואות את הנישואין כיצירת קשר בין איש לאשה וברכות הרואות את הנישואין כשער להולדת ילדים וריבוי העולם.
בשני הקשרים אלו כדאי לגשת אל הפסוקים בבראשית ולבחון את המשמעויות שנלקחו משם לברכות אלו. חלוקה זו יכולה לפתוח דיון בשאלות כמו:
לאחר שראינו את מבנה ומשמעות הברכות שתיקנו חז”ל, נבקש מהתלמידים לחבר ברכה נוספת שהיו רוצים לברך בה זוג חברים או שהיו רוצים שיברכו אותם בה לכשיינשאו. ניתן לשים ברקע מנגינה של חתונה שתכניס את התלמידים לאווירה. אפשר בכדי לתת השראה לתרגיל להיזכר יחד בברכות שונות בתנ”ך בהן בירכו אנשים זה את זה, כמו: ברכת אחי רבקה אליה לפני לכתב עם עבד אברהם או ברכת השכנות לנעמי ורות ולדון קצת במשמעות שלך ברכה בה אדם מברך את רעהו בשם ה’.
לאחר מכן, במידה ויש מי שמוכן לקרוא את הברכה שכתב, ניתן לה לשתף את הכיתה ומתוך כך נוכל לפתוח דיון על המקום בו מברכים ומשתתפים בשמחה של חתן וכלה.
הלכה נוספת שנאמרה ביחס לאמירת שבע ברכות היא “פנים חדשות”, נלמד את ההלכה ונחשוב יחד-
אפשר לפתוח את המושג “פנים חדשות” למובן הסימבולי שלו (אגב: גם ההלכה עושה זאת, כאשר קובעת ששבת היא “פנים חדשות” ועל כן בה אין צורך באדם שלא נכח בחתונה על מנת לברך את הברכות) ולבקש מהתלמידים להציע מה הם הפנים החדשות שהיו רוצים לראות?
פתחנו בהתבוננות בפתיחה של כל ברכה “ברוך אתה ה’…” ובהבנה של משמעות פתיחה זו. לאחר מכן התחלקנו לחברותות ולמדנו את שבע ברכות נישואין והקשר שלהם לחתונה. משם המשכנו לדיון במליאה בשתי חלוקות מרכזיות של ברכות הנישואין, וההשלכות שלהן על משמעויות שונות שיש בנישואין ובטקס החתונה. סיימנו בתרגיל כתיבה המוסיף ברכת נישואים נוספת, ו/או בשאלה על פנים חדשות שהתלמידים היו רוצים לראות.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא