ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נבקש מהתלמידים להסתובב בחדר בהליכה איטית, בעקבות כל מחיאת כף הם מתבקשים בתחילה להגביר את המהירות, בהמשך יתבקשו להאט עד להליכה בקצב רגיל.
נבקש מכל תלמיד לפנות למי שנקרה בדרכו ולומר לו שלום בקרירות, אחר-כך, נבקש לומר שלום במאור פנים.
נבקש להתיישב בזוגות.
לחלק פתק לאחד מבני כל זוג. חלקם יקבלו פתק בו יאמר למשתתף כי הוא מתבקש להגיב כאדם חם-לב הקשוב לזולתו ולחלק האחר פתק בו המשתתף מתבקש להגיב כאדם אדיש, אגואיסט שאינו מתעניין בסביבתו.
נבקש שבן הזוג שלא קיבל פתק יספר סיפור אישי שבו היה חסר אונים ונזקק לעזרה.
חברו יגיב לדבריו על-פי ההוראה שקיבל בפתק.
חשוב להדריך את התלמידים לצאת מהמקום האישי העכשווי שלהם ולהיכנס לדמות אותה הם מייצגים.
נאפשר עשר דקות לביצוע המשימה.
בחזרה למליאה יתאר כל אחד מהמשתתפים (הן המספר והן המגיב) מה הרגש שעלה בו מול חברו .
ננסה לראות את ההקבלה בין היחס המובע לרגש העולה. נשאל את המספרים, אם המגיב היה נזקק לעזרתכם כיצד הייתם פועלים?
נבדוק האם הנכונות לעזור בעתיד הינה תוצאה של קבלת העזרה בהווה.
נכתוב על הלוח את הפסוק ממשלי כז, יט:
נבקש מהתלמידים להסביר את הפסוק, לאור פעילות הפתיחה. תלמידים החפצים בכך יכולים להסביר באמצעות ציור או הדגמה.
אפשר להיעזר גם בדברי בעל ה”מצודות דוד” בפירושו לפסוק:
“כמו דרך המים מראה את הפנים בדומה להפנים המסתכלים בה, אם שוחקות שוחקות, כן לב האדם לאדם אם לבו טוב על חברו ייטיב גם לבו, ואם רעה תרע גם היא “
לאמור, המציאות החברתית פועלת בהשתקפות: כשם שאדם המביט במים רואה בהם את השתקפות פניו כך מופיעים הדברים בין לב אדם אחד לרעהו. נדייק בדברי מצודת דוד: כשאדם חושב מחשבות טובות על חברו- ‘לבו טוב על חברו’- גם לב החבר ייטב עליו (או שמא הוא אף מתכוון: כשאדם חושב טוב על חברו גם לבו שלו עצמו- ייטב).
:נחלק לתלמידים דף עם שלושה מקורות
התלמידים יעיינו במקורות ויכתבו את תמצית המקור בלשונם. לאחר מכן יקבלו משימה: בכל מקור למצוא סיבה ותוצאה ולכתוב אותן בטבלה של ‘סיבה-תוצאה’. אפשר לחלק לקבוצות כך שכל קבוצה תעשה את המשימה לגבי מקור אחד ולבקש שיצרו תרשים ובו הסיבה המובילה לתוצאה (או מספר תוצאות והשלכות).
סיבה ותוצאה בתמצית:
אורחות צדיקים: אם אתה תעזור—-יעזרו לך.
ספר החינוך רלז-לא תעמוד..: לא להמנע מלהציל או לעזור—- כך כולם יצילו זה את זה ויתיישב העולם.
ספר החינוך רלג, אהבת ישראל: אם אדם יאהב את חבירו ויתנהג אליו ברעות—- כך גם השני ינהג כלפיו— ירבה שלום בעולם.
אכפתיות קשורה באהבה, כאשר אכפת לנו מאדם אחר, כאבו נוגע בנו ואנו משתדלים לעזור לו במידת יכולתנו, מתעוררת אהבתו בליבנו. אהבה זו עוברת אל זולתנו ומעוררת אותו לאהבה חוזרת. ממילא האכפתיות שהופנתה כלפיו תוחזר אלינו כאשר נהיה אנו אלה שנזקקים לה.
מכאן עומק משמעות “ואהבת לרעך כמוך”, כשם שאדם אוהב את עצמו, מקבל את עצמו, שמח על מה שיש בו ומכוון עצמו להיטיב כך הוא גם אוהב את חברו. החוויה העצמית של אדם ביחס לעצמו היא האופן שבו יחווה את חברו.
והדברים נכונים גם בכיוון ההפוך. אם אדם רואה חיסרון בחברו עליו לבדוק עצמו, במה הוא חסר באותו הדבר.
כמאמר הבעש”ט: “כאשר אדם רואה רע בזולתו, הרי זו הוכחה ש(דוגמת) אותו הרע נמצא בו בעצמו. וכמו אדם המביט בראי – אם פניו נקיים, אינו רואה במראה שום דופי, אבל אם הוא רואה לכלוך וכתם בראי, אין זה אלא משום שפניו מטונפין
הערך בהבנה זו הוא שבידנו הכוח והיכולת לכוון את קשרינו עם אחרים,
קשיים ביחסי אנוש או הרגשה כבדה אינם בגדר מציאות שנכפת על אדם על-ידי גורמים מבחוץ אלא הכול בידיו. וכן כל קושי שלו מול המתרחש נובע ממנו ואין לו לכעוס על זולתו או על מה שקורה אלא לבדוק כיצד עליו לתקן עצמו שהרי שם הבעיה, מתוך כך לא תימנע הארת פניו לזולתו והחפץ בקרבתו.
וכאשר יכוון עצמו לרגישות לסביבה, לאכפתיות למתרחש סביבו, לרצון לפעול כדי לשנות ולעזור, ממילא ירגיש אוהב ומתוך כך אהוב והמציאות תקבל את תיקונה מתוך כך
כל תלמיד ינסה לחשוב על מקרה מסויים או התנהלות של קשר בחייו שבה הוא יכול לזהות את ההשפעה ההדדית בתוך הקשר, לטוב או למוטב- ויכתוב על כך לעצמו. אפשר לשתף אך בזהירות, בדגש על ההתרחשות ולא על הרגשות האישיים שכן זו עלולה להיות חשיפה מוגזמת בסגנון ‘ספת הפסיכולוג’).
פתחנו במשחק תפקידים שהדגים את ההשפעה שיש להתנהגות שלנו על תחושותיו של הזולת. על רקע המשחק הקליל ראינו את המשפט המפורסם מספר משלי: ‘כמים הפנים לפנים- כן לב האדם לאדם’, דנו במשמעויות שלו. לא רק ההתנהגות שלנו משפיעה אלא התחושות והמחשבות שלנו אודות השני ואולי גם הרגשתינו כלפי עצמינו. מכאן עברנו ללימוד מקורות אודות מצוות אהבת ישראל ומצוות ‘לא תעמוד על דם רעך’. סיימנו במשימות הפנמה של ניסוח ‘קול קורא להגברת האכפתיות’ וכתיבה על השפעה הדדית בקשר בחיינו.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא