ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
פתיחה בפסוקים שונים בהם מופיעים ציווים המזכירים את יציאת מצרים: נותנים לכל תלמיד הפניה לאחד הפסוקים. יושבים במעגל, כשלכל אחד תנ”ך ווכל תלמיד קורא בקול את הפסוק על-פי ההפניה.
עורכים דיון קצר: מדוע כל-כך הרבה? מדוע כל-כך חשוב לזכור את יציאת מצרים??
רשימה חלקית של האיזכורים (*הרשימה לקוחה מתוך אתר ‘מחלקי המים’, כאן הובאו האיזכורים הפחות מובנים מאליהם, לא אלו הקשורים בפסח ובחגים נוספים):
א. מחלקים את הכיתה לשלוש קבוצות, כל קבוצה מקבלת ציור אחר של קריעת ים סוף. מבקשים מהתלמידים להתבונן ביצירות ולהעמיק בהן: כיצד בחרו האמנים השונים להביע את יציאת מצרים ואת קריעת ים סוף? מה מבטאת בחירת הצבעים? מה מביעה כל אחת מן היצירות? מה האווירה ביצירה? אלו רגשות היא מעוררת? כל קבוצה תסביר במליאה את הציור שקיבלה.
מספר נקודות על כל אחד מהציורים (מבוסס על האתר אסופות מדרש אמנות- קרן תל”י):
ברוך נחשון: בני ישראל, מובלים על יד משה וקערת סדר פסח ענקית, הולכים בין שני קירות מים, בהם ניתן לראות חיות ים שונות כאשר מלאכים עפים מעליהם. מעל משה נראה עמוד אש המכיל בתוכו את האות העברית שי”ן. המצרים, היוצאים מבין פירמידות, רודפים אחריהם, אך עמוד הענן עוצר בעדם. ניתן לראות ברקע את הר סיני אפוף עשן- כביטוי לעתיד הצפוי לאחר יציאת מצרים.
מארק שאגאל: משה, עם שני קרני אור יוצאים ממצחו, חוצה את הים עם מטהו. בני ישראל חוצים את הים לקראת אופק אדום, מובלים על ידי מלאך מכונף. מלאך נוסף המחזיק בספר תורה מרחף אחריהם, בזמן שהמצרים מנסים לרדוף את בני ישראל, אך עמוד ענן עוצר בעדם.
נחום גוטמן: בני ישראל צועדים בשמחה דרך הים, בניצוחו של משה, המרים את מטהו, כאשר קרני אור מאירות את הצעדה. מי הים עומדים כחומה מימינם ומשמאלם וחיות ימיות מביטות בהתלהבות בצועדים.
בני ישראל פוצחים בשירה, בעודם צועדים בתוך הים, בהנחיית משה ואהרן, והקהל מורכב מנשים, גברים וילדים. האווירה חגיגית מאד ותאורה יורדת מן השמים. ציור זה מזכיר צעדות וטכסים שנערכו בישראל כבר מלפני קום המדינה – כמו העדלאידע התל-אביבי וחגיגות חג השבועות בקיבוצים. לחלופין, אפשר לראות את בני ישראל בים סוף כאבטיפוס לעולים לארץ-ישראל בימי המנדט.
ב.כעת במליאה, כל משתתף יוכל להביא את דעתו: איזו יצירה מבטאת בצורה הטובה ביותר לדעתך את זכרון יציאת מצרים? מה צריך לזכור ולשם מה בעצם? מה משותף ליצירות? מה הדגשים השונים אצל כל אמן? מדוע בוחרים ציירים אלו לצייר את קריעת ים סוף ומדוע הם כורכים את היציאה עם קריעת הים?
קישורים ליצירות:
https://talivirtualmidrash.org.il/%d7%97%d7%a6%d7%99%d7%99%d7%aa-%d7%99%d7%9d-%d7%a1%d7%95%d7%a3-3/
ברוך נחשון
נחום גוטמן
מארק שאגאל
א.מקריאים את הפסוקים המתארים את יציאת מצרים (שמות יג, יז- י”ד , הסוף). בקריאת הפסוקים רואים שהדרך אל האמונה הגדולה בסוף לא היתה פשוטה כלל וכלל והעם רגעים ספורים לפני כן רצה לחזור למצרים, היה בטוח שהוא עומד לפני השמדה מוחלטת ובן רגע הכל התהפך, בניסיות גמורה. כמו כן יש בפסוקים תיאור של השגחה קרובה של ה’ על עם ישראל, בעמוד האש והענן.
נקריא שוב את פסוקי הסיום של פרק י”ד-
מה גרם לאמונה הגדולה כעת? (הנס הפלאי של קריעת ים סוף- שינוי סדרי בראשית, הפיכת הים ליבשה, ההשגחה הכל-כך צמודה על עם ישראל- גילוי חסדו ואהבתו לעם ישראל, הנקמה במצרים)
ב. נקרא ונסביר את שורשי המצוה (מושגים הדורשים ביאור: חידוש העולם, אלוה קדמון, שינוי טבעי העולם)
[לפי ספר החינוך, יציאת מצרים היא ‘יסוד גדול באמונה’- כי היא מעידה על עצם מציאות ה’ כא’ שקדם לעולם, כבורא וגם כמחדש העולם שיכול בעת שירצה לשנות את ‘סדרי בראשית’- את חוקיות הטבע. ועוד, שהוא שינה אותם בשבילנו ומכאן ראיה להשגחה פרטית: ה’ שינה את חוקיות הטבע רק משום שעם ישראל היה צריך זאת באותה שעה מסויימת.]
על-פי בעל ספר החינוך, שורשה של מצות סיפור יציאת מצרים הוא היותה יסוד האמונה בה’ בכלל והאמונה בחידוש העולם בפרט. העולם אינו קדמון אלא נברא ויותר מכך, הקב”ה מחדש בטובו את הבריאה בכל עת ולא רק ברא את העולם בששת ימי הבריאה ומאז העולם מתקיים ע”פ חוקי טבע שאינם ניתנים לשינוי, אלא הוא משגיח על העולם תדיר, ומקיים את המציאות בכל רגע ורגע וביכולתו לשנות את הטבע ולעשות ניסים גדולים ועצומים כמו ניסי יציאת מצרים. וכל זאת מכוח אהבתו הרבה את עם ישראל – בריאת העולם היא נקודת הראשית של העולם, ויציאת מצרים היא נקודת הראשית של עם ישראל ודרך התבוננות ביציאת מצרים ניתן לראות את ההשגחה הפרטית על עמ”י ואת אהבתו העצומה אלינו שמכוחה הוא משדד את מערכות העולם והטבע. שינוי חוקיות הטבע עבור עם ישראל בעת המסויימת בה נצרך לכך, מעיד כי ה’ מנהיג את העולם בהשגחה פרטית ולא רק על-פי חוקיות קבועה.
לאור מה שלמדנו, מה יכולה להוות יציאת מצרים בשבילי? כיצד זכרון יציאת מצרים יכול להשפיע ולחזק את אמונתי?
כיתבו /ציירו כיצד תספרו לילד את סיפור יציאת מצרים עם יסודות האמונה שבו.
הסבנו את תשומת לב התלמידים לכך שזכרון יציאת מצרים חוזר בתורה כטעם למצוות רבות, לא רק כאלו הקשורות לחג הפסח אלא מצוות מתחומים רבים ושונים. היצירות שפגשנו עוררו סיעור מוחין בשאלת החשיבות של אירוע מכונן זה. מתוך לימוד מצווה כא’ בספר החינוך עולה כי חשיבות זכרון יציאת מצרים אינה רק בזכרון האירוע ההיסטורי המכונן בתולדות עמינו אלא בכך שזכרון זה מהווה בסיס איתן ליסודות האמונה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא