ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נתחיל בקישור, סיכום ותזכורות למשניות א-ב:
משנה ג’ שבה נעסוק עוסקת בשתי תקנות שאינן קשורות לר”ה- הרחבת נטילת הלולב לכל שבעת ימי הסוכות והרחבת איסור יום הנף (ט”ו בניסן) באכילת חדש. מערך שיעורים זה הוא חלק מנושא רחב יותר, נושא התקנות- כדאי וראוי לעסוק בנושא כולו ברצף ולהדגיש בפני התלמידים את הקשר- וההבדל- שבין התקנות השונות שתיקנו חכמים.
נתחיל בקריאת פשט של המשנה:
נתמקד בחלק הראשון העוסק במציאות שלפני חורבן המקדש.
הלכות נטילת לולב נלמדות מפסוקי התורה שבפרשת המועדות (ויקרא: כ”ג: לג-מד):
נשאל:
נתמקד בפסוק מ’:
בפסוק זה שני ציוני זמן: ” בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן ” – ” שִׁבְעַת יָמִים “. לפי הפשט, הפסוק מציין כי מצוות הלולב חלה רק ביום הראשון, ומצוות השמחה והסוכה חלות 7 ימים.
אך בגמרא דרשו את “ביום הראשון” על המדינה (כל מקום שמחוץ למקדש) ואת “שבעת ימים” על המקדש- ופסקו כי נטילת לולב מתקיימת במקדש 7 ימים, ובשאר המדינה יום אחד.
הדגש הוא על “ושמחתם לפני ה’ אלקיכם שבעת ימים”. משמע ששמחת 7 הימים צריכה להיות לפני ה’ ממש, פיזית, בבית המקדש. בזמן שהמקדש קיים, השמחה השלמה וחוויית העמידה מול ה’ – יכולה להתקיים בבית המקדש בלבד. ולכן תיקנו חכמים את מצוות השמחה בנטילת הלולב לשבעה ימים רק בבית המקדש. אך משנחרב המקדש, נשאלת השאלה האם ניתן לשחזר את אותה השמחה, האם עדיין ניתן לעמוד ולשמוח לפני ה’ ממש? בכך עוסקות תקנותיו של ריב”ז.
*ניתן להזכיר את הפסוקים מספר נחמיה, שלפי פשטם נראה שמטרת לקיחת ארבע המינים היא בניית הסוכה:
* משנה ג נשנתה כולה כלשונה במסכת סוכה (ג:יב). בכיתה מתקדמת ניתן לדון בכפילות זו ובמשמעותה (במיוחד לאור התפיסה לפיה כל מילה במשנה משמעותית ולא-מיותרת). לקריאה נוספת ראה: הרב ראובן מרגליות, יסוד המשנה ועריכתה, מוסד הרב קוק.
כעת נמשיך ונתמקד בחלק השני של המשנה:
נמשיך ונתחבר למהלך שנלמד מפסוקי התורה. מהות מצוות השמחה בשבעה ימים היא “לפני ה'”, משמע בבית המקדש ממש. בהקשר זה יש לשאול לגבי מטרת תקנותיו של ריב”ז: האם לדעת ריב”ז ניתן עדיין לשמוח את אותה השמחה, ולעמוד לפני ה’ ממש, אפילו כשאין מקדש (ולכן הוא מרחיב את המצווה לשבעה ימים מחוץ למקדש)? או שאי אפשר לגמרי, ומטרת התקנה היא לזכור את השמחה והעמידה לפני ה’ שהיתה במקדש (ואיננה עוד)? נפתח שאלות אלו לדיון בכיתה.
כעת נעסוק בתקנת “יום הנף”. משמעות התקנה- איסור לאכול תבואה חדשה ביום ט”ז ניסן כולו . טעם התקנה: כשיבנה המקדש יאמרו- “אשתקד אכלנו”.
אך האמנם יהיה מי שבפני ניסי בניין הבית יאמר “אשתקד אכלנו”?
יסוד התקנה: שני הסברים עקרוניים:
1. ר’ יהודה במנחות: י: ה- מן התורה! “עד עצם היום הזה”- בגמרא: “דרש והתקין”- זו לא תקנה אלא דרשה
מה ההבדל?
2. יש מפרשים: “עד עצם היום הזה”- כל זמן שביהמ”ק קיים.
מה ההבדל בין שני היסודות לתקנה?
לסיכום הלימוד כולו נשאל:
דיוק במשמעות ה”תקנה”- התאמה, חידוש, או דרשה.
נניח על הרצפה / נקרין על הלוח תמונות בנושא זכרון.
התלמידים יתבקשו לבחור תמונה אחת העוסקת בזכרון ולענות על השאלות:
בשיעור העמקנו בתקנות ריב”ז לאחר החורבן, בתקנת הרחבת מצוות לולב ל7 ימים ובתקנת איסור יום הנף.
תקנות אלו מעוררות את השאלות המהותיות לגבי תקנותיו של ריב”ז – האם מטרתן היא לזכור ולשמר את זכר המקדש, את מה שהיה ואיננו? או שהתקנות מנסות להקים לתחייה ולעורר חוויות חדשות של שמחה ושל עמידה מול ה’, גם כאשר אין מקדש?
את השאלות האלו שאלנו גם לגבי הזיכרון בחיינו האישיים, הקבוצתיים והלאומיים.
ואולי ניתן לומר כי אין סתירה בין הדברים – וכל זיכרון הוא גם שימור של משהו שהיה ועבר, וגם שער או פתח לחווייה חדשה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא