ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נשאל את התלמידים-
שימו לב, אין הכוונה לתיאור רגש או מחשבה, אלא לתיאור פעולה. למשל: בוכים, צועקים, או להפך, שותקים בתדהמה, קורעים קריעה בבגד, יושבים שבעה, מסתגרים בחדר, מדברים ומספרים על הנפטר, תולים תמונות זיכרון, מדליקים נרות נשמה…
נרשום את הפעולות על הלוח, ונשאל-
נסכם- ניתן לחלק את הפעולות לפעולות שנעשות מיד לאחר הגילוי, ולאחרות שהאבלים נוקטים בהן רק לאחר תקופה (למשל, בכי גדול ואז שתיקה. גם הבכי משתנה עם הזמן. יתכן כי בתחילה תהיה שתיקה והסתגרות ואז רצון להזכיר, לדבר לספר על הנופל).
*הערה חשובה- הדיון בנושא כזה הוא רגיש מטבעו, לכן מומלץ להודיע מראש למחנכת הכיתה ולברר האם יש תלמידים הרגישים לנושא זה. יש להמנע משיפוטיות וביקורתיות, ולתת לתלמידים לבטא את דעותיהם באופן חופשי אך מתחשב.
נעבור לקריאה ראשונה של השיר-
נערוך דיון סביב השאלות הבאות- (ניתן גם להמיר אותם לדף עבודה בזוגות)
נושא השיר- השיר עוסק בבן שנפל ובחסרונו של הבן עבור משפחתו, ובתחושות וההתנהגויות המלוות את משפחתו האבלה. כותב השיר מתבונן מהצד על משפחה שקיבלה בשורה נוראה ומתאר את התנהגויותיה ורגשותיה בעקבות הבשורה. את ההתנהגויות הוא מחלק לשלבים: “תחילה…” אחר כך…” ו”אחר כך… “. גם כאן, כפי שהצבענו בחלק הראשון של השיעור, ההתנהגויות משתנות עם הזמן.
בבית השני, מתואר כי האובדן הגדול מביא לקושי בתקשורת, בשיחה האישית. בני המשפחה נמנעים משיחה “סתמית”. הם אינם מדברים על נושאים יום-יומיים. כך גם בבית השלישי שבו “שותקים”. נשאל-
מתוך השורה: “ועל משהו עוד. ועוד על משהו” ניתן לראות כי אפילו נושא השיחה אינו חשוב וראוי לציון, מפני ש”האוזן בין כה וכה לא תשמע”. נשאל-
בבית השלישי, חוזרת שוב השתיקה. בני המשפחה “יושבים וקמים ויושבים…”. יתכן כי התנהגותם מעידה על בלבול ומבוכה הנובעים מתוך כאב האובדן הגדול, ומחוסר היכולת להכיל אותו. הפעולות הן פעולות סתמיות, הנעשות ללא מחשבה, ללא מטרה וכוונה, ללא משמעות.
אמצעים לשוניים וספרותיים:
להעמקה:
שיר אינו מתייחס אל אדם מסוים, אלא אל קבוצת אנשים. הוא אינו מתאר את הכאב של אדם אחד אלא את כאבם של רבים. המשורר מתאר את ההרגשה שחוות המשפחות השכולות שאיבדו בן יקר: תחושה של חוסר מנוחה, סבל וכאב מתמשכים והרגשה שהחיים מכאן ואילך הם חיים סתמיים וחסרי טעם. תחושה זו מלווה את המשפחות יום יום, ואנו, בתקופה זו,מזדהים עם כאבן על יקיריהם שלא ישובו.
ניתן לקרוא את השיר הבא שכתב גיורא פישר, לזכר בנו סמל מרום (משה) פישר ז”ל שנפל בג’נין בעת מבצע חומת מגן.
בשני השירים בלבול ותחושת חוסר השלמה עם הגורל האכזר. האב מסרב לקבל את גורל בנו שנפל במלחמה, למרות שזמן רב חלף מאז. אך שיר זה מסתיים בנקודת תקווה.הקרובים מעודדים את האב ומספרים לו על זכרון הבן ש”היה” ו”יהיה”. אמנם זוהי תקוות שווא,שכן ברור כי הבן “לא יבוא מחר”. אך למרות זאת, מחשבה זו מעודדת את האב.
נבקש מהתלמידים לכתוב בית נוסף לשיר, המתאר את התמודדות המשפחה לאחר זמן נוסף. ניתן לקחת את השיר לכל כיוון מחשבה (למשל, כך שיקבל תפנית שבה תקווה ואופטימיות).
התלמידים יבחרו בסרטון המתעד את התמודדותה של משפחה עם השכול, ויציינו שלושה שלבי התמודדות.
פתחנו את השיעור בהעלאת השערות על הפעולות שאדם עושה בשעה שהוא נמצא בשעת אבל. לאחר מכן קראנו את שירו של אברהם חלפי ‘תחילה בוכים’ הפותח צהר אל תחושת האבדון, החידלון והשתיקות של אלו שהתבשרו על נפילת בנם. דנו באמצעים האמנותיים שבשיר, והצענו העמקה באמצעות השוואה לשירו של גיורא פישר ‘תפילה’. סיימנו את השיעור בתרגיל כתיבה או צפייה בסרטון.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא