ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח את השיעור בכמה דקות בהם התלמידים יתהלכו בכיתה כאשר מוזיקה נעימה נמצאת ברקע ויעברו בין בריסטולים שנתלה על הקיר, כאשר על כל אחד מהם אחת משמונה המשניות שלמדנו בנושא התורה ודרך ארץ ביחידת הלימוד שלנו. כל תלמיד מתבקש לקרוא את המשניות ולכתוב על הבריסטול משהו שהלימוד של המשנה בזמנו או הקריאה שלה כעת פותח בו ומשמעותי לו בחיבור שלו אל התורה ובהבנה מה היא עבורו.
נעבור יחד עם התלמידים על המשניות כתזכורת חוזרת על הנאמר בהם, אך זו גם הזדמנות כבר לדייק לתלמידים ממבט על את השדות השונים בהם כל משנה ממוקמת: בשאלה מה זה תורה (מצווה? לימוד אינטלקטואלי? דרך חיים? עולם ערכים? וכו’) ובשאלה מה המרחב שאיתו היא מתמודדת (מידות טובות? עבודה וכסף? רווחת חיים טובים? עולם חברתי? וכו’). נקרא בכל פעם את המשנה, נגיד כמה מילים על שאלות אלו, ונבקש בכל פעם ממשתתף אחר להגיד משהו נוסף על המשנה.
נבקש מכל תלמיד לבחור שתיים מבין המשניות ולכתוב מכתב ממשנה אחת למשנה השנייה. כמובן שכדאי לכוון את התלמידים לבחור משניות שהשיח ביניהם יכול להפרות וללבן נקודות נוספות חשובות בשאלה מה היא תורה עבורנו. לדוגמא: המשנה בפאה כותבת למשנה בקידושין ותוהה למה להסתכל על המצוות כעל ציוויים שהשאלה המרכזית היא האם אני חייב או פטור? או המשנה באבות פ”ו מ”ד כותבת למשנה באבות פ”ב מ”ב מדוע היא חושבת שצריך עבודה וכסף בשביל ללמוד תורה ואולי דווקא העוני והפשיטות הם הבסיס ללימוד ולחיי רוח אמיתיים? במידה והתלמידים מסתבכים עם המשימה, אפשר להדגים להם את הכוונה כמו שעשינו כאן או אפילו לסייע להם עוד קצת ולתת מבחר של דוגמאות מעין אלו שהם יוכלו לבחור מתוכם או ליצור שיח נוסף משלהם.
כסיכום לנושא הנלמד ולאחר שעברנו על המשניות כולן ממבט על ואף בחנו את היחסים ביניהן ואת הקולות השונים שעולים מהן, נבקש מכל אחד מהתלמידים להפוך את התורה שלמד לתפילה, דהיינו: לבחור תורה אחת מתוך אלו שלמדנו ולנסות לנסח אותה כתפילה אישית. כדאי לשים מנגינה שקטה בחלל החדר, בזמן המחשבה והכתיבה ובהמשך לבקש מתלמידים שמוכנים לשתף במה שכתבו להקריא בקול את התפילה שלהם.
בשיעורים האחרונים העמקנו ולמדנו שמונה משניות העוסקות ביחסים שבין תורה, מצוות ודרך ארץ. משניות אלו עוררו בנו מחשבות וקולות שונים שאותם ניסינו לאסוף בפתיחת שיעור זה. בשיעור ניסינו לדמיין את הדו שיח וההתכתבויות שבין המשניות השונות, ולהפוך משהו מתוך מה שלמדנו לתפילה.
מדובר בשאלות מהותיות ועקרוניות, ומרתק לגלות איך גם כאן יש בתוך התורה והמשנה שבעים פנים ומגוון כה גדול של קולות ודעות.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא