ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נחלק לכל תלמיד/ה שמינית בריסטול/ נייר, נבקש מהם לחלק עם עט את הדף לשני חלקים. בחלק הראשון ההנחיה היא לכתוב משפט שאיתו הייתם רוצים להתעורר בבוקר, משפט שייתן לכם השראה לכל היום.
לאחר הכתיבה ניתן לכמה משתתפים לספר מה המשפט שלהם.
נפתח דיון קצר – מה אנחנו רוצים מהמשפט של הבוקר? מה מטרתו? [שייתן כוחות, שיזכיר מהם הדברים החשובים בסדר היום שלנו..]
נסביר בקצרה את הרקע – לאחר שאומרים ברכות התורה, תיקנו להגיד לימוד קצר כדי שלא תהיה זו ברכה לבטלה. הלימוד שנבחר הוא מהמשנה במסכת פאה, א,א. נקרא יחד את המשנה:
ניתן לבאר את פשט המשנה ולכתוב על הלוח מושגים מרכזיים:
[“שאין להם שיעור”- אין להם כמות מוגבלת ניתן ורצוי לעשות אותם בהרחבה
“פאה” – היא היבול שבפאת השדה (או בקצה המטע) ויש להשאיר אותה לנזקקים: “וּבְקֻצְרְכֶם אֶת קְצִיר אַרְצְכֶם לֹא תְכַלֶּה פְּאַת שָׂדְךָ לִקְצֹר” (ויקרא יט 9). הגדרת השטח הנחשב לפאה אינה נזכרת בתורה אלא במשנה.
“ראיון” – מצוות העלייה לבית-המקדש בשלושת הרגלים, והבאת עולת-ראייה כקורבן לזבח. ראו למשל בשמות כג פס’ י”ז: שָׁלֹשׁ פְּעָמִים, בַּשָּׁנָה–יֵרָאֶה, כָּל-זְכוּרְךָ, אֶל-פְּנֵי, הָאָדֹן ה’]
להלן מספר שאלות שניתן ללמוד בעזרתן את המשנה :
[א. מצוות שאין להן שיעור (כלומר רצוי לעשות אותן כמה שיותר)
ב. מצוות של שכר כפול (שכר בעולם הזה ובעולם הבא)
ג. תלמוד תורה (שקול כנגד כל המצוות)]
נפתח שאלות העמקה לדיון קבוצתי:
[הצעה לתשובה: לזכור מהם הדברים החשובים לנו כעם, כחברה, כאנשים פרטיים, וכמו שכתבנו בתחילת השיעור מהם המשפטים שאיתם הייתי רוצה להתחיל את היום כך חז”ל נותנים לנו מעין פתק מעל המיטה- כדי להזכיר לנו מה הדברים המשמעותיים לנו לפתיחת היום ולבסיס שלו.]
[צריך לראות כל מצווה בהקשרה הרחב. הפאה – מסמלת את מצוות הצדקה. הראיון – את הקשר לירושלים (מצוות העלייה בשלושת הרגלים)].
לצורך ההפנמה, נקרא את שירה של רבקה מרים, ולאחריו ננחה למטלת כתיבה.
משימת כתיבה:
אפשרות א: תוך כדי קריאת השיר כל תלמיד/ה בוחר/ת משפט שהכי נגע בו/ה. לאחר סיום הקריאה, ננחה אותם לכתוב את המשפט שבחרו ולכתוב לו המשך/ סיפור.
אפשרות ב: נכתוב על הלוח “דברים שאין להם שיעור” ונבקש מהתלמידים להגיד דברים שאין להם שיעור. נכתוב כשמש אסוציאציות. לאחר שהלוח מלא בדברים שכאלה, כל אחד בוחר דבר מהלוח שהוא רוצה להעניק לעצמו במתנה ולכתוב לעצמו הקדשה קצרה.
בתחילת השיעור חשבנו עם איזה משפט היינו רוצים לפתוח את הבוקר, כיחידים וככלל. למדנו את המשנה ממסכת ביכורים, שאותה תיקנו חז”ל כמשפט הפתיחה בבוקר של כל יהודי, העמקנו בה וניסינו להבין למה דווקא היא נבחרה לכך. לבסוף יצאנו לתרגיל כתיבה מתוך שירה של רבקה מרים.
כעת נסיים את השיעור בדף החצוי איתו התחלנו – נבקש מהמשתתפים לרשום בחצי השני (הריק) של הדף משהו אחד מתוך המשנה / הסידור [ברכות השחר] שאותו היו רוצים להזכיר לעצמם השבוע. בסיום השיעור ניתן לתלות את הדפים על קירות הכיתה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא