ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
רקע: רבי שמעון בר יוחאי (רשב”י) חי בדור השני לאחר חורבן בית המקדש, היה תלמידו של רבי עקיבא ורבו של רבי יהודה הנשיא. רשב”י נאלץ לברוח מפני הרומאים ושהה עם בנו ר’ אלעזר במערה במשך 13 שנים. כאחד מתלמידיו המובהקים של רבי עקיבא (שטבע את האמרה “‘ואהבת לרעך כמוך’ – זהו כלל גדול בתורה”), גם במשנתו של רשב”י ישנה חשיבות רבה למידותיו של האדם ולמצוות שבין אדם לחברו. יום פטירתו של רשב”י (שכאמור הוא תלמידו של ר”ע) הוא ל”ג בעומר. על פי המסורת, 24,000 תלמידיו של רבי עקיבא מתו מפסח ועד ל”ג בעומר.
נכתוב על הלוח את שמו של התנא “רבי שמעון בר יוחאי” (רשב”י) ונבקש מהתלמידים להעלות כל אסוציאציה שעולה בדעתם למשמע השם. (אנו מניחים כי התלמידים שמעו על רשב”י בהקשר של ל”ג בעומר, ספר הזוהר והסתתרותו במערה עם בנו).
נכתוב את התשובות על הלוח.
נוסיף לתלמידים פרטי מידע חסרים:
רבי שמעון בר יוחאי טבע כללים ביחסי אדם וחברו. נכתוב מדבריו של רבי שמעון על הלוח:
ננסה להבין עם התלמידים את משמעות דבריו של רשב”י:
לאחר הבנה מילולית נעבור לדיון על הכתוב:
ניתן לערוך רשימה על הלוח.
נכתוב על הלוח קביעה נוספת של רבי שמעון בר יוחאי:
נסביר לתלמידים מהי אונאת דברים: אונאת דברים היא צער שאדם גורם לחברו על ידי דיבור. אסור לומר לחבר דברים שיבהילו יגרמו לבושה או לצער. למשל להעליב אדם, להטעות אדם בכוונה, ללעוג לו.
נשאל את התלמידים:
נחלק את התלמידים לקבוצות. כל קבוצה מקבלת סיפור הנוגע להונאת דברים או להלבנת פנים.
כל קבוצה קוראת את הסיפור, עונה לשאלות וממחיזה את הסיפור.
בתום העבודה כל קבוצה תציג את הסיפור שקראה.
נערוך דיון עם התלמידים:
לסיום:
נספר לילדים על פטירתו של רשב”י:
בדרך כלל ביום פטירתם של צדיקים אנו מצטערים ואפילו מתענים, אבל רבי שמעון בר יוחאי ציווה על תלמידיו לשמוח ולערוך הילולא ביום פטירתו- ל”ג בעומר.
בזמן שאנחנו אוספים עצים לקראת המדורה, מזמינים חברים להשתתף עמנו, בשעת המדורה עצמה, נשתדל לחשוב על מורשתו של רבי שמעון, על החובה לדאוג לכבודו של כל אדם לא לבייש ולא להעליב, לא להונות ולא להלבין פני אדם.
פגשנו בשיעור זה את דמותו של רבי שמעון בר יוחאי. דיברנו על הערכים הוא מלמד אותנו- הקפדה על כבודם של אנשים והזהירות הגדולה מלבייש ולהעליב. ניסינו לחשוב: כיצד אנחנו יכולים להתנהג (במיוחד לקראת ל”ג בעומר) בצורה שמיישמת את ערכיו של רבי שמעון בר יוחאי.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא