ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח בתרגיל כתיבה אישית קצר. תחילה, נבקש מהמשתתפים לעשות רשימה של החסרונות שלהם. אלו יכולים להיות חסרונות אישיותיים (תכונות שליליות), רוחניים, או חומריים (דברים ממשיים שחסרים לי).
נסביר: לכולנו יש חסרונות רבים מסוגים שונים, אך חלק מהחסרונות קשים לנו במיוחד ועלולים לעורר בנו בושה. לעיתים הבושה כה חזקה עד שאנו בוחרים לכסות את החסרונות ולהסתיר אותם מהסביבה.
נבקש כעת לסמן בעיגול מתוך הרשימה את אותם החסרונות שאנו מתביישים בהם במיוחד ומנסים להסתירם מהסביבה (נדגיש שזהו תהליך אישי שאינו מיועד לשיתוף). נבקש לכתוב על כל חיסרון כיצד אנו מסתירים אותו.
נפתח בקריאה משותפת של הסיפור והסבר מילים קשות. נעמוד על הנושאים המרכזיים: דמותו של רבי חנינא בן דוסא מול דמותה של אשתו, בשאלת ההתמודדות עם העוני והיחס אל החוץ.
.
נחלק את הכיתה לקבוצות בהתאם לגודלה. כל קבוצה תתבקש לקרוא את הסיפור בשנית, לבחור אחד מהסמלים בתוכו, ולבחון את תפקידו והופעתו של הסמל. היכן בסיפור הסמל מופיע? מה הוא מסמל? מה תפקידו? מהן האסוציאציות והרעיונות שהוא מעלה?
הסמלים: (ניתן לתת לכל קבוצה כרטיס ובו הסמל שלה ותמונה מייצגת)
עשן
פיסת יד
שכנה רעה
רגל של שולחן
לחם
החדר הפנימי
חרובים
המרדה
התנור
פלונית
ערב שבת
חנינא (משמעות השם)
[מצורפות כמה נקודות על כל סמל אבל כדאי כמובן לתת ללומדים להגיע לדברים בכוחות עצמם:
עשן– קשור לבושה, להסתרה, מיסוך. אולי מסמל גם תחינה כלפי שמיא, משהו שעולה מלמטה למעלה.
פיסת יד– נתינה, קשר
שכנה רעה– שכנות כמשהו שמצפים ממנו לטוב, לאיכפתיות, ואילו כאן השכנה היא שכנה רעה. מחפשת לחשוף את קלונם, להראות ברבים שהעשן הוא אחיזת עיניים.
רגל של שולחן– מסמלת התבססות, יציבות, הישענות
לחם– ארציות, מחולק בין אוכלים, סמל לחמימות וביתיות. שבת- שני לחמים. סמל לזוגיות ולשלום בית. פשטות. “השיר הפשוט של הלחם”
החדר הפנימי– ביטוי לחיבור לעולם פנימי שאין בו עימות עם החוץ. חיפוש אחר הגנה חיבור למשאבים פנימיים כדי להתמודד עם הבושה.
חרובים– החרוב כניגודם של החלות. צימצום. הסתפקות במועט. בתוצר הטבע שנעשה ללא השקעה אנושית. מבטא את הניגוד בין חנינא (המגולם בחרוב) לאשו (המגולמת בחלות)
פלונית– לאשתו של רבי חנינא בן דוסא אין שם. היא “פלונית” אין לה מקום למלא את הייעוד שלה.
ערב שבת– לא עוד ועדיין לא, בין שמים לארץ, בין קודש לחול, בין נס לשגרה, זמן של מתח ולחץ.
חנינא (משמעות השם)- חן, תחנונים, חנינה.
נחזור למליאה, ונאסוף את התובנות שעלו בקבוצות – בניסיון להרכיב תמונה מעמיקה יותר של המתרחש בסיפור.
נקרא את דבריו של אדמיאל קוסמן המציגים את שאלתו של רבי חנינא בסיום השיעור כשאלה אירונית הבאה לשקף לאשתו את העובדה שהיא חייבת להרפות מן ההשוואה המתמדת לאחרים. השוואה שיכולה להמשיך וללוות אותה גם בעולם הבא.
אל מול הבושה, אשת רבי חנינא נסוגה ל”חדר הפנימי”, המסמל התכנסות בתוך העצמי האמיתי והפנימי – המעניקה כח לעמוד למול הסביבה החיצונית והמבט הרע.
נחזור כעת לתרגיל הפתיחה ונבקש מהמשתתפים לקרוא את הדברים שכתבו.
הסיפור שקראנו מלמד כי הסתרה אינה בהכרח דבר רע – הניסים שנעשו (הופעת הלחם ורגל הזהב) באים משמים כדי לעזור במצוקה. אך יש לשים לב למחירים של אותה הסתרה – ההישענות על רגל הזהב גורעת משהו ממקום עמוק ופנימי יותר (בחינת עוה”ב). ר’ חנינא ואשתו מבינים בחכמתם שאותה רגל צריכה לשמש רק “קביים” זמניות, שיסייעו להם לעמוד על רגליהם באופן עצמאי ולמצוא בעצמם את העמידה למול הסביבה. גדולתם של ר’ חנינא ואשתו היא במוכנות לקבל את אותן קביים, ובזכות כך, לאחר שהביטחון שלהם מבשיל, הם יכולים לוותר על הקביים חיצוניות, ולהחזירן למקום פנימי יותר (עולם הבא) שממנו ישאבו את הביטחון מעתה ואילך.
כעת נתבונן שוב ברשימת החסרונות וההסתרות [בשלב זה לא נעסוק ב”ויתור” על הקביים, מכיוון שהוא דורש בשלות ובגרות, והסרה בוסרית של “קביים” שכאלה עשויה להיות לא בריאה]. נשאל – אילו מההסתרות שברשימה משמשת כ”קביים” או רגל של זהב ומסייעת לי לחזק את ביטחוני הפנימי?
נביא לכיתה דפים וחומרי יצירה בסיסיים ונבקש מהתלמידים לצייר את אותן הסתרות חיוניות. כמובן שהדימוי “רגל של זהב” יעלה, אך נעודד אותם לדמיין גם דימויים חדשים ומגוונים יותר. מטרת התרגיל היא לזהות את ההסתרות המועילות שבחיינו ולהסכים לקבלם ולהודות עליהם. לסיום, ובהתאם לאופי הכיתה, ניתן להציע תרגיל כתיבה בו אנו מודים לאותן הקביים – “אני מודה לכם על________”.
פתחנו את השיעור בכתיבה על “מסכי העשן” – החסרונות וההסתרות שלי. למדנו את סיפורם של ר’ חנינא בן דוסא ואשתו העוסק בהתמודדות עם חסרונותיהם ועם המבט החיצוני מהסביבה. התחלקנו לקבוצות והעמקנו בסמלים המרובים שבסיפור ובמשמעותם הפנימית, וקראנו את פרשנותו של אדמיאל קוסמן. לסיום חזרנו והתבוננו על ההסתרות שלנו וניסינו לראותם כ”רגליים של זהב”, כקביים שעוזרות לנו לבנות את ביטחוננו העצמי עד לנקודה שבה נבשיל ונוכל לוותר עליהן, וניסינו להודות להן.
לסיום ניתן לקרוא את הסיפור הקצר מבבא בתרא שמהווה סיפור משלים לסיפור שלנו.
בסיפור זה מוצגת אשת רבי חנינא כמי שיש לה שפע השמור לה לעתיד לבוא, והיא “עתידה להצניע בו תכלת” (תכלת לשון תכלית). התיבה השטה בים מסמלת את האפשרות להתרומם מן היבשה והיציבות לכאורה אל הים, המסמל את הסוד והעומק. גם כאן האנשים חותרים לעבר העושר החומרי ומוכנים אף לסכן את חייהם לשם כך, וגם כאן כמעט יש רגל חסרה – רגלו של הצוללן שכמעט נכרתת (מזכיר את רגל השולחן בסיפור הקודם). המסר בסיפור הוא שיש להרפות מן המרדף אחר העושר בעולם הזה, ולשאוב ביטחון ממקום עמוק יותר – ממעמקי הים או מן העולם הבא. אם בסיפור הקודם הצורך של אשת ר’ חנינא בממון הביא לחיסרון בשמיים (רגל שולחן חסרה), סיפור זה מלמד כי נכונותה לוותר על העושר בעוה”ז מביא לתיקון עמוק בו היא שומרת עושר רוחני ומחלקת אותו לצדיקים בעולם הבא.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא