ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נשאל את התלמידים:
נזמין את התלמידים לשתף את הכיתה.
נלמד עם התלמידים את הסוגיה הבאה:
נוודא שהתלמידים מבינים את פשט הסוגיה, ואת השיח המתנהל בה. כדי לוודא את ההבנה אפשר להזמין תלמידים לגלם כל אחת מהדמויות ולהקריא את התפקיד שלה ברב שיח.
נשאל את התלמידים:
נסביר לתלמידים: המשפט “אבא, כך כתוב בתורה” ,שהציעה הברייתא כאופן ראוי לתוכחת אב, אינו ברור. גם פירושה של הגמרא אינו ברור דיו והראשונים נחלקו בהבנתו. נקרא את פירוש רש”י לסוגיה:
נשאל את התלמידים:
נאסוף את התשובות ונסכם:
ישנן כמה תשובות אפשריות: אמירה מפורשת שאבא טעה, אמירה מפורשת ומבוארת של ההלכה בה טעה אבא גם בלי להזכיר במפורש שהוא טעה. דרך תוכחה ראויה היא דרך “הקראה” של פסוק או הלכה ללא הסבר. מפסוק או הלכה זו יסיק אבא בעצמו שטעה.
לאחר מכן נקרא את דברי הרמב”ם:
נסכם לתלמידים:
לפי הרמב”ם דרך התוכחה הראויה היא דרך שאלה. הבן שואל את אביו האם הדין הוא כך, כרוצה לדעת. האב יבין ממילא שטעה.
נעורר דיון בכיתה –
נאסוף את התשובות ונוסיף:
ייתכן שכשהאב חש שהדבר נעשה בדרך מכובדת הוא אינו נפגע ומקבל את התוכחה גם כשהדבר נעשה ע”י בנו. לפי הרמב”ם העמידה מול האב כשואל, גם אם היא נעשית באופן מלאכותי, ממחישה את סמכותו של האב כמשיב. האוטוריטה של האב לא נשברה. כשאדם מבין מעצמו במה טעה הדברים מתיישבים יותר על ליבו, הוא מרגיש שהתקדם בעצמו, ואינו רואה את המוכיח כדמות עוינת.
נסכם ונוסיף:
על דרך “הדרוש” – בסוגיית הנשרפים בנסקלים למדנו עד כמה יש להיזהר שלא להמית אדם במיתה חמורה יותר מזו שנידון לה. גם תוכחה יש בה מימד של “מוות”, מימד של הקטנת כוחות חיים (לצד המעלה שבה) ויש להיזהר לצמצם “מוות” זה עד כמה שאפשר.
נתאר סיטואציה שבה תלמיד חוזר מהישיבה לביתו עם הלכה “חדשה” (למשל – הקפדה על נטילת ידיים גם בימות החול. כל ר”מ יבחר את המתאים לכיתתו). התלמידים ימחישו דו-שיח ראוי, ודו-שיח שאינו ראוי, לאור הסוגיה.
שחזרו מקרה שבו ראיתם חבר מתחצף להוריו. תארו את המקרה ,כתבו לו מכתב שבו תתארו כיצד הרגשתם, והציעו לו באופן ידידותי ובהסברה רחבה כיצד יש להתייחס להורים, גם כשהם טועים, לאור הסוגיה.
נבקש מהתלמידים לשתף את החבורה במקרים בהם “נתנו להם על הראש” ומקרים בהם גרמו להם להבין בעצמם שהם טעו.
דרך סוגיית “הנסקלים בנשרפים” העמקנו בסוגיית תוכחת אב ואם, ובתוכחה בכלל. דרך פירושם של הרש”י והרמב”ם ראינו דרכים שונות להוכיח בצורה מכבדת. בסופו של השיעור ניסינו להפנים את דרך התוכחה הראויה, בצורות שונות.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא