ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
בשיעור זה נלמד את הפיוט: “צור משלו אכלנו” ששרים בשבת.
נשמיע את אחד הלחנים מאתר פיוט (בכיתות רבות הלחן המוכר יהיה זה) ונעקוב יחד אחר המילים:
נקדים ונלמד מהו מוטיב ולאחר השמיעה (או תוך כדי) נכוון את התלמידים להתבונן במילים על ידי קריאה חוזרת דמומה או קולית ונבקש לזהות מה החוויה המרכזית בפיוט, ולסמן במרקר את המוטיב החוזר המבטא אותה (ברכה, הודיה, הלל, שיר לה’).
נדון:
נסביר יחד את משמעות ה’אזור’ – הפזמון החוזר, שמביע רעיון מרכזי בפיוט:
הסועדים השבעים המתארים שפע רב “שבענו והותרנו”, נקראים לקיים את מצות ברכת המזון (דבר ה’) “ואכלת ושבעת וברכת” מתוך ההכרה שהמזון מאת ה’.
נקרין לתלמידים סרטון על תרבות הצריכה:
נבקש מכל תלמיד לומר מילה של רגש שהוא חש בעקבות הסרטון.
נבקש מהתלמידים להתחלק לזוגות. כל זוג יקבל בית מתוך הפיוט, ויצטרך לתת לו כותרת – מה תוכן הפניה לה’ בבית זה? (1. הודיה על האוכל 2. הודיה על הארץ והאוכל 3. בקשת רחמים וגאולה על העם וירושלים 4. בקשה לבניין המקדש וירושלים ותקווה/הבטחה לשבח ועילוי של ה’). נשמע את תשובות התלמידים ונבקש לכתוב את הכותרות ליד כל בית.
כעת נבקש מהתלמידים לפתוח את ברכת המזון ולהתאים כל בית לחלק מהברכה. [*לברכה הרביעית, “הטוב והמטיב”, שחוברה כתודה על מתן האפשרות לקבור את גיבורי ביתר (ברכות מ”ח ע”ב), אין הקבלה בשירנו. שלושה בתים ראשונים הם כנגד שלוש הברכות מן התורה שבברכת המזון, והבית הרביעי כנגד כוס של ברכה].
נקרא יחד את דברי הרב מלמד על ברכת המזון:
לסיום חלק זה, נבקש מאחד התלמידים לקרוא כל בית בטון/נימה המשקפת את החוויה שבו. דרך המשימה נשים לב, שבדומה לברכת המזון יש מעבר משני בתים העוסקים בהודיה (ובפיוט פונים לה’ בגוף שלישי) לשני בתים שעוסקים בבקשה (ובפיוט פונים לה’ בגוף שני).
נעמיק:
ההודיה על החומר מזכירה את תכליתו ומונעת את השקיעה בו, והפנייה לה’ כמקור לכל הטוב והחסד בגשמיות וברוחניות, מולידה את הביטוי לרצון הרוחני הגדול ביותר: גאולה ובניין ירושלים. אז תופיע גם גדולת ה’ בשיאה “הרחמן הנקדש יתברך ויתעלה על כוס יין מלא” שלמות והרמוניה בין חומר לרוח. הכרת הטובה והשמחה בחומר לא שלמה בלי שלמות רוחנית וכללית.
נרחיב במדרש רבה על הדרך בה אברהם היה מלמד לברך:
נעסוק באמצעיים אמנותיים בשיר:
כיון שהיום לצערנו השליטה בתנ”ך לא משתווה לאותם זמנים, אנחנו צריכים לעמול יותר בשביל לגלות את הפסוקים המשובצים, משמעותם ותרומתם לפיוט. נדגים: במילים “שבענו והותרנו כדבר ה'” המופיעים בפיוט יש שיבוץ מקראי. בִּרְכַּת הַמָּזוֹן היא מצווה מן התורה, הנלמדת מן הפסוק “וְאָכַלְתָּ וְשָׂבָעְתָּ וּבֵרַכְתָּ אֶת ה’ אֱלֹהֶיךָ עַל הָאָרֶץ הַטֹּבָה אֲשֶׁר נָתַן לך” (דברים, פרק ח’,פסוק י’). יש כאן שיבוץ מקראי מפסוק במלכים ב ד, מד: “וַיִּתֵּן לִפְנֵיהֶם וַיֹּאכְלוּ וַיּוֹתִרוּ כִּדְבַר ה'”. וכמו כן רמז למנהג להותיר מן הפת על השולחן בזמן ברכת המזון: “כל שאינו משייר פת על שולחנו אינו רואה סימן ברכה לעולם (סנהדרין צב ע”א) “רות ב’,יד: “וַתֹּאכַל וַתִּשְׂבַּע וַתֹּתַר” וגם יכול לרמוז למן שישראל נצטוו להותיר את העודף ממנו.
דוגמאות נוספות:
ניתן לתלמידים את המקור בתנ”ך כדי שימצאו את הפסוק שממנו שובצו המילים בשיר. נבחר את אחד השיבוצים, נסביר את ההקשר והמשמעות מהתנ”ך, וחשוב יחד כיצד תורם למשמעות הפיוט. לדוגמה:” אֵין קָדוֹשׁ כַּה’ כִּי אֵין בִּלְתֶּךָ.” פסוק הלקוח משירת חנה. חנה בשירתה מביעה את גדולת ה’ וכוחו להפך מצבים מטוב לרע ולהפך. הרקע לשירתה הוא הודיה לאחר שנפקדה. השיבוץ מופיע בפיוט בהקשר של ההודיה על המזון “אמרנו וענינו אין קדוש כה'”. השיבוץ מוסיף משנה תוקף ומשמעות לקדושתו ובלעדיותו של ה’, שרק מכוחו הכל מתחייה וקיים. כמו שהתבטא בסיפור חנה ובשירתה.
נבקש מהתלמידים לכתוב 10 דברים טובים שיש להם בחיים (בתחום האנושי/ הפיזי/ הרוחני..). נאסוף תשובות מהמעוניינים.
הכרת הטוב ביהדות מטרתה, לעורר הכרת הטוב לשמוח ולהעריך, להכיר מיהו מקור הטוב, להימנע מגאווה ושיוך הטוב לכוחנו, וגם לא לשקוע בחומר ולהבין שייעודו להיות כלי ועזר לרוח.
נציע לכולם לכתוב תפילה אישית של כמה שורות, שיש בה הודיה ובקשה. ולנסות לשבץ פסוק בתפילתך (אפשר לכוון לתהילים).
לסיום נשאל:
כל תלמיד יקבל ‘רשימת קניות’ וסכום ‘כסף’. אפשר להשקיע ב’תפאורה’ ולהכין שטרות מוחשיים ומוצרים מייצגים. המשימה שלו היא להחליט כמה להשקיע בכל פריט מהרשימה.
הסכום הוא 1000 שח. ברשימה יופיעו: שדרוג פלאפון, ממתקים, אוכל בחוץ, בגדים, נעליים, תכשיטים, ציוד לביה”ס, חפצים לחדר, ___________…
יש לציין לתלמידים שנקודת הפתיחה היא שיש לכולם הכל באופן בסיסי בבית. הקניות האלו הן בונוס.
נבקש מכל אחד לכתוב תפילה אישית של כמה שורות, שיש בה הודיה על משהו מהרשימה שיש לך. בהשראת ‘שבענו והותרנו’.
משימה לאמיצים: קחו את התחום שבו ‘השקעתם’ הכי הרבה, ונסו להחליט שאינכם רוצים או מבקשים יותר ממה שיש בידכם כרגע. אפשרי?
לסיום נשאל:
פתחנו בפיוט ובלחניו המגוונים. דרך הסרטונים למדנו על תרבות הצריכה ודנו על כך שהפיוט מלמד אותו לשמוח במה שיש ולברך עליו. ראינו שההודיה על החומר מונעת את השקיעה בו ומגביהה אותו. סיימנו בכתיבת תפילה, הכרת הטוב על מה שיש לכל אחד מאיתנו.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא