ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נשמר באזור האישי

פתוח סגור פתוח – על השופר

תצוגת כיתה מלאה
פתוח סגור פתוח – על השופר
לב השיעור
פתיחה
חשיפה - שופר
מפגש
לימוד - קול השופר
התבוננות
הפנמה
יצירה וכתיבה - תקיעת שופר
אסיף
תקיעת שופר
תקיע בשופר "סיברית הפקות" Cibrit - 050-7505021
בשיעור זה ננסה להבין באופן ראשוני ומשמעותי את מקומו של השופר בראש השנה ובעולם היהודי בכלל, תוך התוודעות לצדדים בנפש שהוא מעורר. נעבור יחד עם התלמידים תהליך שימחיש להם את המעבר ממקום צר וסגור למרחב של בחירה בה' וחיבור אליו.
לב השיעור: מה ניתן ללמוד מהשופר?
פתיחה: חשיפה - שופר

נחלק את התלמידים לארבע קבוצות חקירה, ובכל קבוצה נמנה ראש קבוצה ונבהיר לו את אחריותו לייצג בכבוד את חברי הקבוצה ולאפשר לכולם מקום לביטוי.

כל קבוצה תקבל שופר, דף ועיפרון לדיווח. הקבוצות יתבקשו להעביר בינם לבין עצמם את השופר ולכתוב את הרשמים שלהם על הדף שקיבלו. על מנת לעזור לקבוצה בחקירה, נציין נקודות מנחות: צורת השופר, צבעו, תחושה בידים, קול השופר, ריח וחושים אחרים.

נאסוף את המידע מהקבוצות השונות.

מבנה:

  • לְמה שמתם לב בשופר?
  • מה המבנה שלו?

נציין כי השופר חלול, הוא נראה כמו צינור, יש לו ריח מוזר, הוא צר מצד אחד ורחב בצד השני, קשה להשמיע בו תקיעה, יש לו צליל עמוק/ גבוה/ חלש וכו’..

  • שמתם לב שיש בשופר שני הפכים?

יש בשופר צד פתוח ורחב ויש בו צד סגור וצר. מאיזה צד אנחנו נושפים כדי להפיק צליל? (מהצד הסגור).

תנועתי:

כעת ננסה להמחיש בעזרת הידיים את התנועה של השופר; נסגור את הידיים צמוד לגוף ונרחיק אותן בהרחבה, אט-אט, תוך שאנו פותחים את הידיים. נוכל גם להשמיע את המילה ‘שו-פר’ שמתחילה בצליל סגור (חולם סוגר את השפתיים), ומסתיימת בפתח. כנ”ל לגבי המילה ‘תרו-עה’ (משורוק שסוגר את השפתיים המילה נפתחת ל’עה’ עם פתח). נעשה יחד את תנועות הידיים עם אמירת המילה ‘תרו-עה’. להרגיש את הצד הסגור שלנו הולך ונפתח.

חזותי:

נכתוב על הלוח את הפסוק:

“מן המיצר קראתי י’ה ענני מרחב י’ה” (תהילים קי”ח, ה)

נוודא שהתלמידים מכירים את המילים של הפסוק ומבינים אותן.

נזמין חמישה תלמידים לקידמת הכיתה ונבקש מהם להתיישב על כיסאות באופן של “מרחב”. אחר כך נבקש מהם לשבת על אותם כיסאות ב”מיצר”. (אפשר לעשות תרגיל קצר כמו “ים-יבשה”, רגע אחד להגיד “מרחב” וכולם נדרשים לתפוס מרחב זה מזה, רגע אחריו “מיצר” וכולם נדרשים להצטופף).

מפגש: לימוד - קול השופר

נחלק לתלמידים את הקטע הבא ונלמד איתם יחד:

קול השופר – צעקה פנימית ופנימיות האדם
קול שופר הוא צעקת הלב של בני ישראל להשם יתברך, והוא קול בלא חיתוך דיבור באותיות (קול פשוט ללא מילים,ללא הפסקה בין מילה למילה), רק כמשמיע קול המיה(השמעת צליל) לבד מתוך המיצר (מהחלק הצר של השופר… וכל אחד מישראל כאשר ירגיש חרדת הדין, מיד צועק לבו להשם יתברך… וזה הוא קול שופר שהוא התעוררות הצעקה להשם יתברך, והמצוה היא לשמוע את קול השופר שכל אחד ירגיש בליבו שבפנימיותו רצוננו לעשות רצונך.
בתקיעת שופר האדם מוציא רק הבל(אד, אוויר שעולה מהגוף) מתוכו וההבל הוא מקשקש בשופר ומשמיע קול, ומרמז שכח האדם הוא הפנימיות הנמצאת בתוכו.
(רסיסי לילה, אות נ’, נא’)

נבאר יחד מילים מורכבות:

  1. קול בלא חיתוך דיבור – קול פשוט ללא מילים,ללא הפסקה בין מילה למילה.
  2. המיה – השמעת צליל.
  3. מתוך המיצר – מהחלק הצר של השופר (אפשר גם לפרש לעומק, מתוך המיצרים שבו אנו נמצאים).
  4. הבל – אד, אוויר שעולה מהגוף.
  • מה הכוונה במשפט “קול שופר הוא צעקת הלב של בני ישראל להשם יתברך, והוא קול בלא חיתוך דיבור באותיות, רק כמשמיע קול המיה לבד מתוך המיצר”?
  • מתי יצא לכם להכיר/ לראות/ לשמוע קול כזה הנובע מהלב?

השופר הוא כלי שעיקרו פשטות, כפי שחקרנו בתחילה, צורתו פשוטה, יש לו ריח של קרן, הוא מגיע ישירות מן הטבע. הפשטות של השופר נועדה להחזיר אותנו למקום הכי ראשוני שלנו, לפני שעוד ידענו לדבר ולספר סיפורים. השופר מוציא מאיתנו את צעקת הלב, מבפנים. לפעמים עוד לפני שאנחנו יודעים מה הלב שלנו רוצה לצעוק- השופר כבר מוציא את זה החוצה. בראש השנה הלב שלנו רוצה להשתחרר מכל המקומות שהיה לו צר, עצוב וקשה, ולהיפתח למקום חדש, בו יש מרחבים, מקום לתנועה, חיבור להשם..

התבוננות: השוואה - מיצר ומרחב

נחלק את הלוח לשניים. בחלק אחד נכתוב את המילה “מיצר” ובחלק השני נכתוב את המילה “מרחב”.

נבקש מהילדים למצוא מילים נוספות שיוצאות מתוך המילה או שורשה. נגלה שהמילה “מיצר”, יש בה: צר (מלשון דחוק), צר (מלשון מר ואויב), מצור, צירים, יצר, רצה, רץ. בעוד שבמילה “מרחב” יש: רחב, חבר, בחר, מבחר, מחבר, מחרב.

נספר בקצרה על דוד המלך, ונבקש מהילדים להיות ערניים למילים: בכל פעם שנשתמש במילה שכוללת בתוכה את אותיות “מיצר” הילדים יתבקשו לשלב ידיים, ובכל פעם שנשתמש במילה שכוללת בתוכה את אותיות “מרחב” הם יתבקשו למחוא כף. המלצה לדוגמא:

כולכם ודאי שמעתם על דוד המלך, שכתב את ספר התהילים. בספר התהילים הוא תיעד את כל הרגשות שלו והצרות שעבר. היו לו כמה וכמה צרים ואויבים שצרו לו, ורצו במותו. ודוד, היה לו צר מאוד… בכל פעם שנקלע לצרה, הוא קרא להשם וביקש רחמים. אחת הצעקות הכי מפורסמות שלו הייתה: ‘אבא, אני נמצא במערה קטנה וצפופה, ממש כמו במצור, כל-כך צר לי וצפוף. אויביי וצורריי מחכים לי בכל פינה. תענה לי בבקשה, תן לי מרחב, שאני ארגיש שיש לי מקום רחב בעולם. שיש לי חבר. שיש לי אפשרות לבחור, ולא לרוץ כל הזמן ולברוח…” או במילים אחרות: “מן המיצר קראתי י-ה ענני במרחב י-ה”…

ניתן לחלק את הקטע הנ”ל כתוב, ולבקש מהתלמידים להדגיש בצבע אדום את המילים של המיצר, ובכחול את מילות המרחב.

הפנמה: יצירה וכתיבה - תקיעת שופר

נשמע יחד תקיעת שופר. (ניתן להביא לכיתה שופר ממש ולתקוע).

נחלק לכל תלמיד בריסטול שחור וחבילת צבעי פנדה. בזמן שנאזין לתקיעת השופר, לצעקת הלב, ננסה לשמוע את צעקת הלב האישית שלנו ולהביע אותה על הדף.

נזמין לשיתוף ונבקש שיסבירו מה עורר בהם השופר.

לסיום נבקש לכתוב על פתק אחד את החלקים שקשה להם איתם בחיים (או בעצמם) ועל פתק שני את הדברים שירצו לבקש לקראת השנה החדשה (מהשם או מעצמם).

נתלה על הקיר שופר גדול מנייר; בצד הצר של השופר נתלה את הפתקים של הקושי ובחלק הרחב את הפתקים המבקשים התרחבות. (ניתן לתלות אותם מקופלים או בתוך מעטפה סגורה, למקרה שהילדים ירצו פרטיות).

אסיף:

פתחנו בחשיפה חווייתית לשופר ומאפייניו. למדנו שקולו העמוק זהה לקול המיית הלב וראינו שצורתו מלמדת על יציאה מהמיצר למרחב. סיימנו, עם הסתכלות על המיצר בחיינו, בתפילות על מרחב והתחדשות לקראת השנה הבאה.

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של לב לדעת לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.

אני מעוניין להירשם לאתר
אשמח לקבל פרסומים וניוזלטרים של לב לדעת

היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא

ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!