ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
(רמב”ן לבראשית לה, יח)
(האדמו”ר רבי חיים מאיר מויז’ניץ, דברי אלוקים חיים לספר דברים)
נשאל את התלמידים מה תחושתם בחודש חשוון, ‘אחרי החגים’. נאפיין ונמפה את התחושות השונות שאולי יעלו: מרץ לעשיה, להגשמת ההבטחות שהבטחנו לעצמינו, או אולי תחושת נפילה משיא, תחושה של סתמיות.
נקרא את הסברו של הרב אליהו כי-טוב לשם ‘מרחשון’, ונראה כי יש לשם משמעות כפולה וכמעט הפוכה: מצד אחד משמעות של שפע של גשמים, ומצד שני משמעות של צרות ומרירות.
נשאל את התלמידים:
א.רחל אמנו, שיום פטירתה חל בחודש זה, יולדת את בנימין ומתה בלידתה. לפני מותה היא קוראת לו – בן אוני. המילה אוני יכולה להתפרש גם כצער ואבל וגם ככוח. לאחר פטירתה קורא יעקב לתינוק ‘בנימין’ והדבר מעורר קושי: מדוע לא השאיר יעקב את שמו של התינוק כפי שקראה לו רחל?
הרמב”ן מסביר את משמעות מעשהו של יעקב:
(פירוש רמב”ן לבראשית לה יח)
נשאל את התלמידים:
נראה , כי אנו יכולים לראות את חודש חשון בשתי צורות- הוא יכול להוות עבורנו נפילה, לאחר ימי החגים: נפילה אל השגרה, אל הסתמיות, אל האפרוריות וההתכנסות החורפית, והנפילה הזו מובנת ולגיטימית. ומאידך – כמו יכולת שינוי השם – ביכולתנו להכריע שזה זמן של עבודת השגרה- ליצור יום יום משמעותי וטוב, וזמן של התחברות לשפע שמגיע לעולם בתקופת הגשמים.
ב.כעת נעיין במקור נוסף, של האדמו”ר מויז’ניץ. בחסידות הסבירו את מהותו של חודש מרחשון בחיבור לחודשים הקודמים לו- אלול ותשרי, ימי התשובה והחגים הרבים שבו. נקרא את המקור ונבקש מהתלמידים לשקף אותו, כלומר לחזור על הנאמר בו במילותיהם תוך דיוק ונאמנות לכתוב בו, ללא פרשנות וללא תוספות. לאחר שתלמיד אחד ישקף את הכתוב, נזמין את האחרים המעוניינים בכך לשתף במחשבותיהם ותובנותיהם על הכתוב.
האדמו”ר מויז’ניץ דורש את השם ‘מרחשון’, על צד החיוב של המשכת הטוב הרוחני מהימים הנוראים והחגים- הלאה לתוך השנה. בשל הקירבה של חודש חשוון לימים אלו, הרי שעדיין טעמם איתנו. בפרשנות זו הוא פועל את אותה פעולה של יעקב לפי הרמב”ן, להשתמש בכוח החיובי ולהחילו על המציאות, ומעודד אותנו לעשות זאת.
א.דברי האדמו”ר מויז’ניץ מזמינים אותנו לשתי תנועות: אחת היא ההתבוננות לאחור וראייה מה עדיין מרחשין שפתינו, מה עדיין חקוק בנו מימי תשרי? נבקש מכל תלמיד לרשום לעצמו נקודת שיא אחת שהיתה לו בחודשיים הקודמים, חוויה אחת משמעותית, רגע שנצרב בתודעתו. לאחר כמה דקות של כתיבה נאפשר למי שמעוניין בכך לשתף בדבריו. ניתן לצורך שלב זה להיעזר בדף הכתיבה המצורף.
ב.כעת אנחנו מגיעים לשאלה הקשה יותר: איך אפשר “להחדיר רושם והשפעת הקדושה מימים נעלים אלו ולחקקם בקרבנו, למען יעמדו לימים רבים”? ננסה יחד להבין למה זה כל כך קשה לתרגם את השיאים לימי המעשה והשגרה.
נבקש מהתלמידים להעלות הצעות לשאלה זו, איך אנחנו, כיחידים וככיתה יכולים להמשיך את המחשבות הטובות והרצונות הטובים שהתגלו בנו בחודשים אלול ותשרי? איך אפשר לשמר את רגעי השיא בתודעתנו, כך שישפיעו על הוויתנו?
נמנה אחד מהתלמידים לרשום את כל ההצעות שהועלו. ניתן אחר-כך לתלותן על לוח המודעות כתזכורת.
פתחנו בהצפת חווית ‘אחרי החגים’ שעלולה להיות מתסכלת ומרפת ידיים. דרך בדיקת השם ‘מרחשון’ נזכרנו כי כמעט כל דבר ניתן לראות מצדו החיובי או השלילי והבחירה בידינו. בפירוש הרמב”ן ראינו דוגמא להיפוך המציאות באמצעות שימוש בצד החיובי של אותה מהות ובדברי האדמו”ר מויז’ניץ ראינו כיצד דוקא ימי מרחשוון מסוגלים להמשכת הקדושה מהימים הנעלים, וחקיקתה בקרבנו. בסיום תרגלנו עם עצמינו את היישום של תובנה זו.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא