ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח את השיעור בבקשה מהתלמידים לנסות ולחשוב על סיטואציה בה הם רצו לעשות דבר מה, ומישהו מעליהם בעל סמכות ומרות (כגון: הורים, מורים, קומונרית וכדומה) חשב שהם צריכים לעשות משהו אחר. כדאי לשים מוזיקה נעימה ברקע ולבקש מכל אחד להיזכר בסיטואציה בצורה מלאה: מה הרגיש? כיצד הכריע? כיצד התקבלה ההכרעה שלו? מה הרגיש אחרי ההכרעה?
לאחר כמה דקות נערוך סבב בין התלמידים ונבקש מכל אחד לומר משהו מתוך המחשבות שעברו עליו בתרגיל הפתיחה. אפשר לבקש מכל אחד לשתף במשהו בעל תוכן ממשי, או לבקש מכל תלמיד לומר מילה אחת שמשקפת מבחינתו את ההתמודדות שהיתה לו בסיטואציה עליה חשב. נכתוב על הלוח את אוסף המילים שיעלו בכיתה.
נלמד יחד עם התלמידים את המדרש המפורסם על רבן גמליאל שדרש מרבי יהושע לחלל את יום הכיפורים בתאריך שחל על פי חשבונו כדי לשמור על אחדות הפסיקה וכדי להורות שהנשיא הוא רבן גמליאל ועל כן הכרעותיו הן המתקבלות.
נסביר את הטסקט ברמת הפשט, ונשאל:
ניתן גם לעבד את הטקסט בכלים של כתיבה. המדרש מזכיר דמויות שונות: רבן גמליאל, רבי יהושע, רבי עקיבא ורבי דוסא בן הורכינס. נבקש מכל אחד מהתלמידים לחשוב על דמות שנזכרת במדרש או על דמות שאיננה נזכרת במדרש עצמו, אך אם פותחים את הפוקוס של הסיטואציות המתוארות במדרש – סביר להניח שהם נמצאות שם (כגון: הנשים או הילדים של כל אחת מהדמויות, התלמידים העוטפים את כל אחת מהדמויות, האנשים שפוגש רבי עקיבא בדרכו לרבי יהושע ושפוגש רבי יהושע בדרכו לרבן גמליאל). נבקש מהתלמידים לכתוב דו שיח בין שתי דמויות או מונולוג של אחת מהדמויות שיתאר בצורה עשירה ורחבה יותר מזו המתוארת במדרש עצמו את ההרגשות והמחשבות שמתלוות לסיטואציה מורכבת, כמו זו המתוארת במדרש.
נקרא יחד את החלק הראשון מתוך פירושו של הרמב”ן לפסוק בדברים פרק י”ז פסוק י”א ונחבר את ההרגשות שהציפו התלמידים בתרגיל הכתיבה שעשו כמו גם בתרגיל הפתיחה שעסק באופן כללי ביכולת שלנו לקבל מרות וסמכות: כלומר ננסה להבין את הקושי כמו גם את החשיבות שביכולת לקבל מרות של אנשים מבוגרים ממני בחיים שלי באופן כללי ובחיים הדתיים שלנו באופן ממוקד יותר.
נשאל:
לפי הקטעים שקראנו, הקב”ה מעניק לחכמים את הסמכות ואת החופש “לדבר בשמו”. לפי ר’ עקיבא, לבני האדם יש את הכוח לקבוע את “מועדי ה'”, וברגע שקבעו אותם נחשב הדבר כאילו יצא מפי הגבורה, והקב”ה מסכים עם מועדים אלה – אפילו אם נעשתה טעות! כך גם אומר הרמב”ן.
באמירה זו יש קודם כל חופש גדול – לאדם ולחכמים ניתנה היכולת ליצור מציאות בעצמם, ליצור ולהשמיע את דבר ה’. יש כאן קשר חזק מאוד בין האדם ובין הקב”ה. אך עם כל זאת מגיעה גם אחריות גדולה – קביעת בית הדין היא דבר אלקים ממש ולכן חשוב להישמע לה, והיא חייבת להיעשות מתוך כובד ראש ומתוך סמכות רחבה ומקובלת על העם – לא ניתן שכל אחד ימציא “דבר ה’ ” משלו.
חשוב להדגיש כי אצל חכמים הדברים נעשים מתוך אהבה וכבוד הדדי, ולא חלילה מתוך מלחמות אגו (כמו שלעיתים אנו חווים ענייני קבלת מרות). תעיד על כך תגובתו של רבן גמליאל שמנשק ראשו של רבי יהושע ומכיר בגדולתו בחכמה.
אפשרות להרחבה: בירושלמי על מסכת המשנה הראשונה במסכת הוריות, נאמרה דרשה שונה מזו המובאת בתלמוד הבבלי ומצוטטת בפירוש הרמב”ן המובא במהלך השיעור מלעיל, וכך נאמר בירושלמי:
דהיינו המצווה לשמוע לדברי חכמים קיימת רק במקרה בו הם אומרים על ימין שהוא ימין. במידה ונראה לכם נכון, ניתן להביא גם את הקטע הזה לכיתה ולדון ביחס שבין תפיסות העולם הבאים לידי ביטוי במקורות השונים.
נתחיל בדיון כהקדמה לעבודה רוחנית: נבקש מהתלמידים לנסות ולחשוב מה הן התכונות/ מאפיינים/ תפיסות עולם שיש לרבי יהושע שמתוכן הוא עושה את מה שהוא עושה ונכתוב אותן על הלוח כך שיהיו לעיני התלמידים.
נמשיך לעבודה רוחנית-אישית: נבקש תחילה לחשוב על סיטואציות שבהן היינו רוצים להיות מסוגלים ליותר ענווה וקבלת סמכות (ניתן להזכיר את הסיטואציות שעלו בתרגיל הפתיחה).
כעת נבקש מכל תלמיד לנסות ולחשוב על תכונה דומיננטית שנדרשת אצלו במבנה האופי שלו על מנת להיות מסוגל לעשות כמעשהו של רבי יהושע: הן בהקשרים דתיים ואולי גם בהקשרים אחרים בחיים. ננסה ליצור בכיתה חמש דקות של שקט, בהם כל אחד יחשוב/ יכתוב/ יתפלל על התכונה שהוא היה שמח לחזק ולהצמיח בתוכו על מנת לאפשר את התנועה הזו.
התחלנו בהיזכרות בסיטואציות בהן סמכות עליונה ניסתה לכפות עלינו את דעתה. למדנו את הסיפור על רבי יהושע ורבן גמליאל הנוגע בסוגיה זו, ועיבדנו את הדברים בכתיבה. המשכנו ללימוד הרמב”ן וניסינו למצוא את המשותף בין הקטעים השונים, ולבסוף לקחנו את הדברים להתבוננות ולעבודה אישית.
כעת (ולאורך כל השיעור) חשוב להתייחס גם לקושי שבוודאי עולה מול תפישה זו – לפגיעה האפשרית בחירות, בריבוי הדעות, בביטוי העצמי. אכן אלו דברים שונים מאוד מן התפישה המערבית-מודרנית הרווחת. אך יש להדגיש כי הדברים אינם באים כדי למחוק את הפרט: התורה מעודדת מחלוקת וריבוי דעות, וגם רבי יהושע לא התבטל ומחק את עצמו אלא התעקש לעמוד על דעתו במחלוקת מול רבן גמליאל – ורק בסופו של דבר קיבל את הכרעת בית הדין. המטרה אינה ביטול ואפסיות של העצמי, אלא עמידה על דעותיי ועקרונותי יחד עם הכרה בערכים עליונים יותר ובחירה בקבלה של סמכות רחבה יותר.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא