ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נביא לכיתה חומרי יצירה. ניתן לחלק מהתלמידים בכיתה דף ועליו כתובה בגדול המילה “סמכות”, ולחלק מהתלמידים דף ועליו כתובה בגדול המילה “לסמוך”. נבקש מכל תלמיד ליצור על הדף שקיבל יצירה שתביע את המילה כפי שהיא נחווית אצלו. כדאי לתת לתלמידים דגשים כגון: לחשוב על צבע מתאים, על צורה מתאימה וכן הלאה. כמובן שכדאי לשים מוזיקה נעימה ברקע שתתן לזמן היצירה את השקט והריכוז שהוא דורש. במידה והכיתה איננה בשלה למשימת יצירה מופשטת, נוכל לבקש מכל תלמיד לכתוב שמש של אסוציאציות שמעלה בו המילה שקיבל.
בסיום העבודה נבקש מכל אחד מהתלמידים להציג את שני הדפים שיצר. סביר להניח שיהיה פער גדול בין הצבעים והסגנונות שהמילה “סמכות” תביא איתה (שיהיו נוקשים וחדים יותר) לבין הצבעים והסגנונות שהמילה “לסמוך” תביא איתה (שיהיו רכים וחמים יותר). נפתח עם התלמידים דיון על היחס בין שתי המילים הללו ועל העובדה המעט מפתיעה שיש דמיון בין המילים וששתיהן נובעות מאותו השורש.
נקרא לתלמידים את המכתב הבא שנכתב לאחד מהרבנים באחד מאתרי האינטרנט והוא פותח למעשה ממש את שאלת הסמכות של חכמים כיום ואת הקושי שלנו לסור למשמעתם ולסמוך עליהם:
נשאל את התלמידים מי מזדהה עם האמור במכתב, ונבקש מהם לתת את המילים והמנגינה שלהם לשאלה המובעת במכתב זה, או במילים פשוטות: נבקש מהם להגיב לאמור במכתב. כדאי לתת לדיון הזה מקום משמעותי בשיעור, כיוון שסביר להניח שהוא נוגע בנקודה שמטרידה לא מעט מהתלמידים שלנו בצורה כזו או אחרת, והוא יכול לתת שער ופתח משמעותיים הרבה יותר ללימוד המקורות בהמשך השיעור. חשוב בשלב זה להישאר עם השאלה הפתוחה והתחושות שהיא מעוררת, ולא למהר לספק לה תשובות.
נחלק את הכיתה לחברותות לימוד וניתן לכל אחת מהן דף ובו אוסף של מקורות מתוך חוברת הלימודים (במעגלי ההלכה) המסבירים מניין נובעת הסמכות של חכמי ישראל במהלך הדורות לקבוע ולהגדיר את התורה שבעל פה. נבקש מכל חברותא ללמוד כל אחד מהמקורות ולנסח בקצרה שני משפטים לכל מקור: מה התשובה שהוא נותן על מקור סמכותם של חכמים. כמובן שחלק מהמקורות נוגעים ברעיון דומה ואפשר לבקש מהתלמידים גם לארגן את המקורות בקבוצות הנוגעות בנקודה זהה או דומה.
לאחר מכן נחזור למליאה, נעבור יחד עם התלמידים את המקורות וננסה לנסח יחד את אמירה המצויה בכל מקור לגבי מקור הסמכות והשאלה מדוע יש לסמוך על דברי החכמים בכל דור ודור.
נבקש מכל אחד מהתלמידים לנסות ולחשוב על מקור שדיבר והדהד לו בצורה המשמעותית ביותר, ודרכו לנסח תשובה למכתב שפגשנו במהלך השיעור המתאר את הקושי לסמוך על סמכותם של חכמים.
נבקש מהכיתה מתנדב אחד, נקשור את עיניו בחתיכת בד כך שלא יראה כלום. ניתן לו משימה כלשהי (למשל, לקחת משהו מהצד השני של הכיתה) וניתן לו לבצע אותה ללא כל עזרה. לאחר מכן ניתן לו משימה דומה, והפעם יצטרפו שני תלמידים פקוחי עיניים שיעזרו לכוון אותו, במילים בלבד וללא מגע. ניתן לבצע את התרגיל כמה פעמים, בקבוצות קטנות או בזוגות, כדי שכמה שיותר תלמידים יטעמו מן החוויה. נשאל:
נסכם: הסמכות פוגעת פעמים רבות בעצמאות ובתחושת האינדיבידואליות שלנו וגורמת לנו למרוד בה, ולכן אנו חיים בעולם שמתקשה לקבל סמכות. אך יש לכך מחירים – לעיתים זה גורם לנו להיות בודדים, לעמוד לבד ולגשש באפילה (התרגיל הראשון). התרגיל השני בא להציע אפשרות לקבל את ההלכה לא (רק) כסמכות נוקשה ומגבילה, אלא משהו שניתן לסמוך ולהישען עליו. כמו בתרגיל השני, ניתן להרגיש את ההלכה וחכמת הדורות כמו יד שמושטת לנו בתוך האפילה ומאפשרת לנו להיות פחות לבד, להישען על משהו גדול יותר שיראה לנו את הדרך.
בתחילת השיעור עמדנו על הקשר בין המילים “סמכות” ו”לסמוך”, והבחנו במטענים השונים שהן מעוררות בנו. קראנו את שאלת הרב שמשקפת תחושות שניתן להזדהות איתן, בקושי בקבלת הסמכות ההלכתית. למדנו את המקורות המסמנים מספר תשובות אפשריות לשאלה זו, ולסיום ניסינו לחוש את הסמכות ההלכתית לא כדבר נוקשה ומגביל, אלא כדבר שניתן להרפות ולהישען עליו.
ניתן לסיים את השיעור בשאלה רחבה יותר שמחברת את הדברים להווה: על מי אני מוכן להישען ולסמוך בחיי? האם הייתי רוצה להצליח להרפות, לא להישען רק על עצמי ולהסכים להישען על מישהו אחר? אם כן, על מי? (הורה, מורה, אח, רב…)
הערה: שיעור זה שייך לכיתות בהם התלמידים מוטרדים מהשאלה איתה ביקשנו להתמודד במהלכו, במידה ובכיתה שלכם סמכות חכמים היא נתון מובן מאיליו שאין עליו שאלות – אולי לא נכון לפתוח את העניין בפורום כיתתי. בשיעור זה אנחנו מבקשים לבנות בתלמידים יכולת לקבל סמכות אך דווקא מתוך אמירה של שמחה, הסכמה ואפילו רצון לסמוך על מישהו שגדול וחכם מאיתנו. כדאי לשים לב שהצלחנו במשימה ולא השארנו את קבלת המרות והסמכות במקום “הבירוקרטי” שבו שלא לגמרי נוגע וחי בעולמם של רוב התלמידים שלנו.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא