ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח בלימוד קצר. נכתוב על הלוח את הפסוק:
נספר רקע לסוגיה שנלמד: במשנה ובגמ’ שלפנינו נידונים שני גורמים לפטור מקיום מצוה, הראשון הוא דין העוסק במצווה, פטור כללי המתייחס לכל המצוות, השני הוא דין מצטער, פטור מקומי השייך למצוות סוכה. בשיעור שלפנינו נתמקד בסוג הראשון. מהמשנה והגמ’ מבואר, שאדם שעסוק במצווה אחת נפטר בכך מקיום מצוה אחרת המזדמנת לו באותה שעה. נבחן מעט מגדריו וגבולותיו של דין זה מתוך מהלך הגמ’ ונדון בטעמו ובמהותו.
נחלק דף מקורות ונבקש מהתלמידים ללמוד אותו בחברותות.
נבקש מכל חברותא לכתוב במשפט אחד תקציר לכל מקור.
נציף שאות בפני התלמידים (אפשר כדף עבודה) ונבקש מהם לענות עליהן בחברותות הלימוד.
נאסוף את התשובות ונענה יחד.
נסכם: מבואר במשנה ובגמ’ שהעוסק במצווה פטור מכל מצוה אחרת המזדמנת לידו. נחלקו הראשונים בהיקפו של פטור זה, לדעת התוס’ הפטור מתקיים דוקא רק כאשר קיום המצווה המזדמנת יבוא על חשבון קיום המצווה הנוכחית לפי שעה, לעומת זאת הר”ן סובר שבזמן שאדם עוסק במצווה הוא פטור מכל מצוה המזדמנת לידו.
בעל קהילות יעקב מבאר שלפי התוס’ אין פטור ממש מקיום המצווה המזדמנת אלא שמכח העיסוק במצווה האחת האדם מנוע מקיום מצוה אחרת. לעומ”ז לפי הר”ן זהו פטור ממש שנובע מחשיבות קיום המצווה הנוכחית גם כאשר ניתן לקיים את שתי המצוות.
נראה שהיחס כלפי המצווה המזדמנת תלוי במחלוקת הנ”ל. לפי התוס’, וכן לפי הריטב”א, היחס כלפיה הוא דיעבדי, ‘דחויה’. ולפי הר”ן היחס הוא לכתחילה, ‘הותרה’, אותה מצוה מזדמנת כמי שאינה.[2] התוס’ מדגישים את החשיבות לקיים את המצווה הראשונה בשלימות, הר”ן מדגיש את העובדה שהמצוה הראשונה מספיקה לשעה זו.
נציג בפני התלמידים סיטואציה ייחודית ונבקש מהם להתייחס אליה במכתב. נאמר להם שהם מיוצאי מצרים, והם נבחרו, אם ירצו, להיות מנושאי ארונו של יוסף/ להוציא את נדב ואביהוא מקוה”ק/ להתעסק במת מצוה. נחלק לתלמידים דפים ונבקש מהם לענות בחיוב או בסירוב להצעה, ולנמק במכתב קצר (שנים עד חמישה משפטים) את בחירתם.
את המכתב עליהם לפתוח בפניה מכובדת אל משה והזקנים:
נבקש להתייחס בכתיבה למחיר אותו הם ישלמו אם יעתרו לבקשה: הפסדת קרבן פסח (נדגיש בשלב זה עדיין לא נצטוו ישראל על פסח שני!!).
נזמין לשיתוף המכתבים שנכתבו.
נדגיש את העקרונות הנובעים מן הסוגיה: שלימות המצווה. לכשנעיין בשיטת תוס’, ניתן לראות בלב דין העוסק במצווה, שיש העדפה של איכות על כמות. מוטב לקיים מצוה אחת בשלימות מאשר לקיים שתי מצוות באופן חלקי.
דביקות במצווה. מדברי הר”ן ניתן ללמוד עיקרון נוסף. אדם שעסוק בזמן נתון במצווה, קלה ככל שתהיה, אינו זקוק באותו זמן למצווה נוספת, חמורה ככל שתהיה. ניתן לאמר שעצם העיסוק במצווה מרומם את האדם למדרגה של דביקות ולענין זה אין הבדל בין מצוה ‘גדולה’ למצווה ‘קטנה’ (יעוין בדברי אור החיים שאביא בהמשך). עיקרון זה ניבט גם מדברי הריטב”א הסובר שיש איסור לעבור ממצווה למצווה.
מדברי שניהם נלמד: כשאנו מקיימים מצוה נעשה אותה בשלימות כאילו כל עולמנו מתרכז בה באותה שעה. כמו”כ נדע שבשעה זו אנו דבקים בקב”ה, ואין דרך אחרת מתאימה יותר באותה שעה לדביקות זו.
נציין כי אמירות אלה נראות כסותרת לדברי חז”ל הרואים הבדל בין מצוות קלות לחמורות כגון:
ואמנם יש לראות במימרות אלו גם חיזוק לדברינו, שהרי למרות שיש מצוות חמורות וקלות, עלינו להשתדל בקלות כבחמורות, אך מכל מקום יש קושי, שהרי אם יש הבדל דרגאי בין מצוות מדוע לא נעדיף להמיר מצוה קלה במצווה חמורה? ונראה לענ”ד ליישב באמצעות חילוק בין חיוב המצווה למדריגת המצווה. חיוב המצווה נובע ממהות המצווה, צורך כללי להתקשר בדבר ה’, ולענין זה כל המצוות שוות. מדריגת המצווה, לעומת זאת, קשורה לפעולת המצווה, ותלויה בגורמים נוספים כגון כוונת העושה וסוג המצווה, אך כאמור אינה הגורם לחיובה.
פתחנו במשנה המספרת לנו ש’ ביקש לזכות אותנו בריבוי התורה והמצוות. דרך הסוגיה ניסינו לברר את המושג של עוסק במצווה פטור מהמצווה והגענו לדיון על עדיפות קיום מצוות חלקי אבל מרובה לעומת קיום מצוות מלא אבל מועט.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא