ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נזמין שלשה מתנדבים להציג סיטוצאיה.
מתוך כרטיסיות, נספר לתלמידים את סיפורו של מארק צוקרברג מייסד פייסבוק. בשלבים הראשונים של הקמת החברה היה לו שותף בשם אדוארדו סאוורין שדרכיהם נפרדו תוך כדי סכסוך. כשצוקרברג נהיה מיליארדר סאוורין תבע אותו על חלקו בחברה שלא הוגדר כראוי בזמן הפרידה. שני תלמידים נקראים לייצג את עמדתם של צוקרברג וסאוורין (מופיע בכרטיסיות).
לאחר ההצגה נשאל את המציגים:
נפנה לכיתה ונבקש להכריע בסכסוך בין השותפים לשעבר.
נכוון את הדיון ונסכם: פירוק שותפות מצריך הגדרות ברורות ביותר, ואם הגדרות כאלו לא נעשו בזמן השותפות עצמה, ברגע הפירוק ודאי שהגבולות וההגדרות הם חיוניים בשביל שהפרידה לא תוביל למלחמה.
נקרא בקול את המשנה:
נסביר: המשנה עוסקת בפירוק שותפות, פרידה, שינויים באופייה של מערכת יחסים קרובה וההשלכות של שינויים אלו. המסר העקרוני העולה מהמשנה (לפני הדיונים המפורטים של הגמרא) הוא שבפירוק שותפות השפה משתנה באופן דרסטי. ממצב בו הכול משותף ואין גבולות של רכוש, מצב שאין בו “הקפדה”, למצב של נבדלות ואבחנה של כל צד. בפרידה יש צורך חיוני דווקא בהקפדה על הפרטים הקטנים ביותר ועשיית דברים על פי כללים חיצוניים, או של חכמים או של מנהג המדינה. כניסתו של הגבול החדש מצריכה שינוי תודעה עקרוני שהשותפים צריכים לעבור. הגבול מוליד גבולות ופורמליות. הפרידה מביאה לתוך האינטימיות את עורכי הדין…
לאחר עיסוק בשאלות המשפטיות של הסוגיה ניתן לפנות להתבוננות רגשית.
נבקש מהתלמידים לחשוב על יחסי קרבה משמעותית שהייתה להם בעבר ומשהו בה הסתיים: חבר קרוב, אח או אחות, הורים, מדריך וכדו’, ולרשום על דף את האדם הזה ומאפיין אחד משמעותי של הקשר שהיה קיים ביניהם. נבקש לכתוב:
נזמין לשיתוף מתוך התמקדות בשאלה על המפתח לשימור הקשר.
ננסה לקשר את הנקודות שעלו עם עם הדברים העולים במשנה: שמירה על גבולות, התנהלות נורמטיבית (מנהג המדינה) והקפדה על המרחב האישי של אחד מהשותפים. חלק מהמסקנות יהיו ודאי שונות מאלו של המשנה, ואלו יכולים להוות בסיס משמעותי לדיון ועימות מול העקרונות שמעלה המשנה. גם כיווני החשיבה שנדמה בתחילה שהמשנה דוחה יכולים לעלות מחדש בדעות השונות בגמרא או בראשונים, כך שהעמדות הרגשיות והקיומיות העולות מהדיון המקדים נשארות רלוונטיות ומשמעותיות.
(תרגיל מסוג זה כשהוא נעשה בצורה נכונה יכול להביא להיזכרות של אירועים משמעותיים בחיים הרגשיים, כאשר מפתח משמעותי מאוד הוא לשמור על הדיסקרטיות של הכתיבה ועל הצנעה של כולם. במהלך הדיון יש לשמור על פרטיותם של התלמידים ולא לדחוף אותם לחשוף את הדמויות והסיפורים עצמם, אלא רק את המסקנות העולות מהם. אם תלמיד רוצה לשתף את הכיתה גם בסיפור עצמו רצוי לוודא לפני כן שהסיפור אינו מביך ואישי מדי).
פתחנו בהצפת סיטוצאיה מורכבת של שותפות שהתפרקה. מתוך הסיטואציה ראינו שפירוק שותפות מצריך גדרות ברורים יותר. יצאנו ללימוד המשנה וניסינו להבין איך נכון לשמר קשר גם לאחר פרידה ופירוק.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא