ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נערוך סבב בין התלמידים בו כל אחד יצטרך לומר מקום בעולם שהוא חושב שצריך להתפלל כאשר מגיעים אליו או כאשר יוצאים ממנו. סביר להניח שהמקומות שהתלמידים יגידו יהיו מקומות של סכנה כזו או אחרת (אפשר לבצע את התרגיל הפותח גם ללא שיתוף בקול בצורת סבב, אלא בבקשה לכל תלמיד לחשוב או לכתוב מקום כזה ובשיתוף בקול של חלק מן התלמידים בלבד).
נקרא יחד עם התלמידים את החלק הראשון של המשנה: “רבי נחוניה בן הקנה היה מתפלל בכניסתו לבית המדרש וביציאתו, תפילה קצרה”. נעמוד על ההפתעה שיש בתפילה זו עוד לפני שאנחנו עומדים על טיבה: למה בית המדרש הוא מקום שיש להתפלל בכניסה וביציאה ממנו? על פניו זו בדיוק השאלה ששואלים תלמידיו של רבי נחוניה בהמשך המשנה: “מה מקום לתפילה זו?”
נבקש מכל תלמיד לכתוב שתי שורות שהיה כותב הוא, כתשובה לשאלת התלמידים. התשובה יכולה להיות הסבר למה בית המדרש צריך תפילה, או כמו מבנה המשנה בהמשך- תוכן התפילה בכניסה וביציאה מבית המדרש.
נבקש מתלמידים המוכנים לקרוא בקול רם את התפילה הקצרה שכתבו, ונבחן את הקולות שיעלו מתוך מחשבות התלמידים עצמם: איזו סכנה אורבת בבית המדרש, ואיזו סכנה אורבת ביציאה מבית המדרש? על מה צריך להתפלל כאשר נכנסים וכאשר יוצאים משם?
נלמד יחד עם התלמידים את המשך המשנה וכן את הברייתא בגמרא שהופכת את התפילה להיות ארוכה יותר.
נבקש מכל תלמיד לבחור משפט אחד מכל התפילות שנגע בו ובסבב כל אחד יגיד בקול את המשפט שבחר (וגם אם זה משפט שכבר נבחר ע”י תלמיד אחר, חשוב שכל תלמיד יהיה שותף לסבב ויגיד בקול את המשפט שדיבר אל ליבו).
לאחר מכן נעבור לדיון עומק בקבוצות: נסדר את הכיתה בקבוצות של ארבעה שולחנות, כאשר על כל אחד יעמוד נושא אחד לדיון שצף מתוך התפילות שראינו. נבקש מהתלמידים לעבור בין הנושאים ולהתיישב ליד השולחן שמהדהד להם (אפשר כמובן לוותר על סידור הכיתה ולהעמיד בריסטולים בפינות החדר, או לתת לכל חברותא לבחור נושא בו היא מבקשת לדון מבין ארבעת הנושאים). כל קבוצה/חברותא תצטרך לדון בשאלה במשך מספר דקות, לחשוב על סיטואציה בה מתח זה עולה בחיים שלהם ולחשוב על נקודה שישתפו בה בהמשך את שאר הכיתה מתוך מה שדנו בו בעצמם.
לסיכום, נבקש מכל קבוצה/חברותא לשתף במשהו מתוך מה שדנו בקבוצה. ועל פי מידת השיתוף ותוכנו, נפתח עוד מעט דיון ודיבור על כל אחד מהנושאים.
שירת תפילה: נחלק את הכיתה לחברותות ונבקש מכל חברותא לבחור אחת מתוך ארבע התפילות שפגשנו (תפילה קצרה בכניסה וביציאה כפי שמופיע במשנה ותפילה ארוכה יותר בכניסה וביציאה כפי שמופיע בברייתא שבגמרא). כל חברותא תצטרך לחשוב על מנגינה שהיתה מלבישה למילות התפילה שבחרה, כך שתוסיף לה נופך, משמעות ועומק. נבקש מחברותות המוכנות לשיר ולחזן את התפילה שבחרו לפני כל הכיתה. המנגינות שהתלמידים יבחרו מן הסתם יתחלקו למנגינות של בקשה מול מנגינות של תודה, במידה ואכן יש הבחנה בין המנגינות השונות נעיר את תשומת לב התלמידים לכך וזה יכול להוות פתח נוסף למחשבה על ההבדל בין התפילות הללו: מדוע רבי נחוניה מתפלל בקשה בכניסה ושבח ביציאה? האם אולי אנחנו היינו חושבים להתפלל הפוך: תודה בכניסה ודווקא בקשה ביציאה שמפגישה אותנו עם סכנות העולם?
לאחר מכן נעבור לכתיבת תפילה אישית: נבקש מכל תלמיד לחזור אל המקום אותו הציע בראשית השיעור כמקום שצריך תפילה, או לחשוב על מקום חדש, ולנסח תפילה קצרה שהיה מתפלל בכניסה וביציאה ממקום זה. כדאי לשים ברקע בזמן התרגיל מוזיקה שתפתח את הלב למקום של תפילה (אם כי לחשוב על מוזיקה ניטרלית שלא דוחפת בהגדרה למקום מתחנן מקושי או מקום מודה משמחה).
התחלנו בסבב של מקומות הדורשים בעינינו תפילה. נפגשנו עם המשנה המתארת את תפילתו המפתיעה של רבי נחוניא בן הקנה ושאלנו את עצמינו למה להתפלל בפתח בית המדרש. המשכנו ללימוד הברייתא המרחיבה את התפילה, ודנו בקבוצות בסוגיות בהן היא נוגעת. סיימנו בניסיון לחבר מנגינה לאחת מאותן התפילות וכך להרחיב את המבט עליה, ובחיבור תפילה אישית.
תפילתו של נחוניא בן הקנה מלמדת אותנו על עצמתו של רגע הכניסה לבית המדרש. זוהי אינה סתם פעולה יומיומית – זהו רגע גדול, מעין רגע של יציאה למסע – שיש בו התרגשות גדולה וגם סכנה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא