ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נקודות שכדאי לעמוד עליהן בעת הלימוד:
נבקש מהתלמידות לנסח בכמה שורות מה הן חושבות שיש להלכה לומר ביחס לשאלת הזמנים בהם איש ואשה נשואים מקיימים יחסי אישות. כדאי להציע לבנות לנסח את הכתובים כמו “פסק הלכה” בספר הלכתי, על מנת לשחרר את המבוכה ועל מנת לא לגלוש לניסוחים שיביכו את הכיתה. סביר להניח שרוב רובן של הבנות יתייחסו רק לצד האיסור: בזמן בו האשה נידה ועד שהיא נטהרת חל איסור על איש ואשה לקיים ביניהם מגע. נבקש מהבנות שמוכנות להקריא את פסק ההלכה שכתבו לקרוא אותו בקול רם ונראה מה התודעה הכללית שיושבת אצל התלמידות שלנו באשר ליחסה של ההלכה לקיום יחסי אישות.
נלמד עם התלמידות את שלושת המקורות מהחוברת העוסקים בשאלה מה הן הזמנים בהם קיימת מצווה לקיים יחסים בין איש לאשה. המקורות מעט מורכבים ללמידה בחברותות, ולכן כדאי ללמוד אותן יחד עם הבנות בהרכב כיתתי, אך בסוף הלימוד כדאי לבקש מכל חברותא לנסח:
נקודות שכדאי לעמוד עליהן בעת הלימוד:
נציג לתלמידות קטע של הרב סולובייצ’יק ללימוד בחברותות, עם שאלות מלוות:
שאלות להבנה ודיוק במקור:
הרב סולובייצ’יק מעמת בין העולם היהודי לזה היווני והנוצרי ביחסם למיניות: התורה מגדירה את החיבור של איש ואשה לא רק כמעשה מותר, או כהכרח שיש לאפשר אותו – אלא מגדירה אותו כמעשה חיובי של מצווה ממש. הקירבה המינית בין איש לאשתו היא עניין דתי. כשם שלהלכה יש מה לומר על זמנים בהם אסור לקיים יחסי אישות בין איש לאשה יש להלכה גם מה לומר על זמנים בהם יש מצווה וחובה לקיים יחסים. סביר להניח שלחלק מהבנות העובדה הזו תהיה חדשה לחלוטין ותהיה בה הפתעה של ממש: יש מצווה של ממש לקיים יחסי אישות בין איש לאשה בזמנים המתאימים.
דיון:
באופן פשוט וטבעי זוגות אוהבים בעולם מקיימים יחסי אישות ביניהם גם ללא מצווה! העובדה שההלכה מגדירה זמנים בהם קיים איסור לקיים יחסים היא ברורה ונצרכת, אך העובדה שההלכה מגדירה גם זמנים לחיוב ומגדירה זאת כמצווה – היא מעניינת ואולי מובנת פחות.
ניתן לתלמידות לעורר בתוכן את השאלה ונפתח כיוונים למחשבה: האם מצווה היא דווקא מה שלא היינו עושים אילולי היינו מצווים על כך (מה עם מצוות “לא תרצח”? או “לא תגנוב” לדוגמא?) איזה מסר עמוק מספרת ההלכה בכך שהיא מגדירה זאת כמצווה? האם יכולים להיות תקופות וזוגות שעבורם דווקא ההגדרה של זמנים בהם יש מצווה לקיים יחסים יכולה לפתור מתחים וקשיים? וכדומה. כדאי לחשוב אלו מהפתחים מתאימים לסגנון הכיתה שלך
נכתוב על הלוח את המשפט האחרון מתוך דבריו של הרב סולובייצ’יק שלמדנו לעיל:
“האדם עובד את בוראו בגופו, באכילתו ובפעולה המינית, ויפה עבודה זו מעבודת התפילה”.
נבקש מהבנות לנסות לבחור רגע של פעילות גופנית שלהן ולהגדיר אותו כמצווה וכעבודת ה’. נבקש מהן להיכנס אל הרגע הזה לתאר אותו ולכתוב לעצמן מה יכול לעזור להן להרגיש את הרגע הזה כמצווה? מה יכול להקשות על כך?
תרגיל זה יעזור לבנות לקרב ולהפוך לרוולנטי את הדיון שלנו שעוסק אמנם במצוות עונה, אך מכיל שאלה גדולה יותר ביחס של המצווה אל עולם הגוף הפיזי.
פתחנו בכתיבת ‘פסק הלכה’ על-ידי התלמידות, לבירור התודעה שלהן לגבי יחס התורה ליחסי אישות. עברנו ללימוד משותף של המקורות ההלכתיים לגבי התדירות בה אדם צריך להיות פנוי לאשתו למטרת יחסי אישות ועמדנו על המסרים שניתן להוציא מההלכות לגבי החשיבות והחיוב שבקירבה הגופנית בין איש לאישתו. מכאן עברנו לדברי הרב סולייבצ’יק המראה כי ביהדות, לעומת דתות ופילוסופיות אחרות, הקשר המיני בין איש לאשתו הוא עניין דתי ולא רק פעולה מותרת. דנו עם התלמידות בדבריו. מכאן סיימנו בתרגיל כתיבה אודות הזדמנות של פעילות גופנית שניתן להגדירה ולחוותה כעבודת ה’.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא