ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נרשום על הלוח כמה מצבים. נבקש מהתלמידים לרשום מה הפעולה הראשונה, שהם עושים ביחס למצב:
נאזין לתשובות התלמידים ונסכם:
בכל המצבים אנו במצב של ציפייה. לקראת אירוע מיוחד, לקראת חופשת הקיץ וכדומה.
אנחנו לא ממתינים בשקט. אנחנו רושמים, עוקבים ובודקים מתי כבר יגיע היום.
נרשום את שם השיעור על הלוח – ספירת העומר. ונעלה שאלות:
על מנת שנוכל לענות על השאלות, נתבונן יחד בפסוק המצווה אותנו לספור את ספירת העומר:
נבאר: ממחרת השבת- יום אחרי ששבתנו בחג ראשון של פסח (כך על פי הבנת חז”ל), מקריבים את ‘עומר התנופה’- קבוצה של שעורים שמניף הכהן על המזבח.
בפסוקים מופיעות שתי ספירות- 1. שבע שבתות. 2. חמישים יום. מיום הנפת העומר מתחילים לספור ‘שבע שבתות’- שבעה שבועות, שבסופם מקריבים מנחה הנקראת שתי הלחם, מהתבואה החדשה של החיטים.
נסכם על הלוח כתרשים:
כעת ננסה להשיב על השאלות שכתבנו קודם: מי שסופר הוא עמ”י. מתחילים בספירה מיד לאחר חג ראשון של פסוק (מתוך הבנת חז”ל את הפסוק: “ממחרת השבץ” כחג הפסח), סופרים חמישים יום שהם שבעה שבועות והעומקר הוא כמות מסויימת של שעורים.
נותרנו עם השאלה:
בתרגיל הפתיחה ראינו, שאנו מונים ימים כשאנו מצפים לאירוע מיוחד כמו, יום הולדת או חופש. איננו ממתינים ‘בשקט’ אלא ממש סופרים, רושמים ובודקים את הימים עד שיגיע היום המיוחל.
גם הזמן שלפני הקרבת קורבן שתי הלחם, הוא זמן של ציפייה.
נחזור שוב למה שראינו בפסוקים ונשאל:
כשאדם מונה יום יום, זה מעיד על הציפייה הגדולה שלו, כמו שראינו בדוגמאות הפתיחה. אבל למה ציפו. על מנת להבין למה ציפו בקרבן העומר נחשוב על איפה אנחנו פוגשים את החיטה בחיינו.
אנו רגילים שהלחם זמין לנו בקלות רבה. והמאמץ הכי גדול שלנו, הוא להכין בביתנו לחם, מקמח שיש לנו בשפע. בעבר, אדם לא יכל לחיות ללא הצלחת גידול התבואה. כי אם השדה שלו היה נפגע, או שחלילה לא ירד מספיק גשם, הוא ובני משפחתו היו יכולים למות ברעב, משם שלא היו חיטים טובות כדי לטחון מהם קמח להכנת לחם.
ימי תחילת הקיץ שלפני חודש סיון, הם ימי הבשלת החיטה שבשדות. החקלאים אז נמצאים במתח גדול: האם התבואה תהיה טובה? האם יהיה לנו מה לאכול? האם תהיה לנו פרנסה?
יש אפילו שקראו לימים האלה ‘ימי דין’. הם בעצם ספרו את הימים בתפילה ותקוה שיוכלו לקצור את השדה בשמחה בתחילת חודש סיון. בו’ בסיון- הוקרב במקדש מהחיטה החדשה, קורבן שתי הלחם. הוא בא לסמל את הכרת הטוב כלפי הקב”ה, ולהודות לו על היבול שצמח.
נסכם את הלימוד עד כה בעיון בהלכה:
נסביר: משני הפסוקים שמצווים אותנו על הספירה, אנו רואים שעלינו לספור גם שבועות (“שבע שבתות”) וגם ימים (“חמישים יום”). כמו שראינו, כשאדם מונה יום יום, זה מעיד על הציפיה הגדולה שלו. ביהדות, יום חדש מתחיל מהלילה, לכן, סופרים את העומר בלילה, אחרי צאת הכוכבים.
היום אין לנו קורבן עומר.. וכמו שהזכרנו בשיעור, הלחם נגיש לנו בכל עת שרק נרצה. אבל.. בכל זאת אנחנו סופרים את ספירת העומר, ומצפים.
נכתוב על הלוח את שמות החג:
כמו שאמרנו, בתחילת האביב, בחג הפסח, מבשילה השעורה, לכן ממנה מביאים את קורבן העומר. אך, החיטה מבשילה בסוף האביב, (במועד חג השבועות) וממנה מונפת מנחת שתי הלחם.
שעורה- הגבעול עם יותר שערות, ארוך יותר, גרגירים קטנים וכהים יותר, הגידול שלה בעיקר לבעלי חיים. לבני אדם,מפיקים ממנה גריסים, גריסי פנינה. החיטה- בעלת גרגירים גדולים יותר, הגידול שלה משמש להכנת קמח לבני אדם. זהו אחד המאכלים העיקריים.
אם כך, התקופה שבין פסח לשבועות היא תקופת מעבר מאוכל גס שמשמש מזונם של בהמות לאוכל עדין ואיכותי יותר. במשך ארבעים ותשעה ימים אנו בעצם מתרוממים ממדרגת נמוכה למדרגה גבוהה יותר. המדרגה הנמוכה היא הכוחות הבסיסיים שלנו, בהם אנו דומים לבעלי החיים. כמו בהמה- גם אנו אוכלים, ישנים ומתרבים. אך ה אדם צריך להתקדם למדרגה גבוהה יותר: עיקר עבודת חייו הן המידות הטובות ושמירת המצוות.
נבקש מהתלמידים לפתוח בסידור בסדר ספירת העומר. נראה יחד שהספירה מופיעה, לאחר תפילת ערבית, כמו שלמדנו שהיא נאמרת בלילה.נשים לב שבסידורים בנוסח עדות המזרח, בסמוך לספירה של כל יום, מופיעות מידות שונות ( חכמה, בינה וכו’) שעליהן מכוונים ומתפללים שיהיו בנו.
נוסיף לתרשים בלוח:
נבקש מכל תלמיד לחשוב טוב, למה הוא מצפה בחג השבועות. נבקש מהתלמידים שישתפו זה את זה.
לאחר השיתוף, נזמין את התלמידים לחשוב מה יעזור להם להתכונן לחג השבועות ולרשום לעצמם בלוח ספירת העומר שלהם, את ההכנות שהם היו רוצים לעשות לקראת החג.
פתחנו בהבנה שספירה מבטאת ציפיה. דרך התבוננות בעולם הטבע והחקלאות את אחת הסיבות הבסיסיות לספירת העומר. הבנו שמתוך לימוד המצוה נוכל לזכור לספור בכל יום ולהתכוון מכל הלב. וסיימנו בתפילה אישית לקראת חג הקרב ובא.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא