ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
המורה יאמר מלה וכל אחד מהתלמידים יצטרך לומר מלה שעולה לו מיד לראש כשהוא שומע את המלה הזו.
נפתח במלת חימום: בית. לאחר מכן נעשה סבב על המלה “תפילה”. לאחר הסבב המורה יסכם בקצרה עם התלמידים מה המלים שעלו: מלים המבטאות את התפילות הרשמיות (בית כנסת, שחרית וכו’) או מלים המבטאות את הצד הרגשי של התפילה.
נקרא את המשנה:
נבקש מהתלמידים שישאלו את כל השאלות שיש להם על המשנה, ונסדר אותן על הלוח בשתי רשימות – האחת של שאלות של הבנת הפשט (מילים, מושגים), והשניה – שאלות מהותיות יותר (על ההיגיון או המשמעות של המשנה).
ננסה לענות על השאלות שהתלמידים שאלו (אם יש שאלות שאנחנו לא יודעים את התשובה עליהן או שמענה רחב יסיט את השיעור מהנושא שלו, חשוב לומר זאת בכנות).
אם התלמידים לא שאלו, נשאל אנחנו:
נדון בשאלה, ונסביר שהתלמידים בבית המדרש לא היו רגילים לתפילה אישית שלא מסדר התפילות הקבוע, ושרבי נחוניא מלמד את התלמידים שיש סוג נוסף של תפילה.
לאחר מכן, נבקש מהתלמידים להתבונן במשנה הקודמת:
נבקש מהתלמידים לאתר שלושה הבדלים בין המשניות (כל אחד לבדו, או בחברותות). לאחר מכן, נאסוף את כל ההבדלים בין המשניות – בין השאר תפילה אישית מול תפילה ציבורית, תפילה קצרה מול תפילה ארוכה, תפילה בבית המדרש מול תפילה שלא מוגבלת למקום, במשנתנו הנושא הוא האדם (רבי נחוניא) ובמשנה הקודמת הנושא הוא התפילה, תפילה התלויה בזמן מול תפילה התלויה במקום ועוד.
נקיים דיון קצר בכיתה, ונשאל:
לאחר מכן נקרא עם התלמידים תפילה שנמצאה בכיסו של הרב מרדכי אליהו, שהרב אליהו כתב בעצמו והיה מתפלל אותה לפני כניסתו לדון בבית הדין. נקרא את התפילה בלי להסביר את הרקע שלה, ונבקש מהתלמידים לומר על מה, לדעתם, התפילה הזו מדברת:
לאחר שהתלמידים יענו על השאלה, נספר להם את הסיפור של התפילה. נשאל: מדוע לדעתכם הרב מרדכי אליהו חיבר לעצמו תפילה מיוחדת? הדיון סביב תפילה זו יוביל את הכתה למסקנה שייתכן שרבי נחוניא בן הקנה והרב מרדכי אליהו באים ללמד אותנו דרך של תפילה בחיים – לחפש הזדמנויות לדבר עם הקב”ה. שיתוף של הקב”ה דווקא ברגעים מהם אנו חוששים ולא צריך לחכות דווקא לתפילה הרשמית בבית הכנסת.
כל תלמיד יחבר תפילה משלו “לפני מבחן” (אם יש תלמיד שרוצה, ניתן לכתוב תפילה על נושא אחר). לאחר כתיבת התפילות, נבקש ממי שמוכן להקריא את התפילה שלו.
בשיעור עסקנו בשאלת מקומה וחשיבותה של התפילה האישית לעומת התפילה הממוסדת והרגילה. התבוננו בנושא דרך הפער בין שתי המשניות הפותחות את פרק ד’ במסכת, ראינו דוגמה לתפילה אישית של הרב מרדכי אליהו, וחתמנו בניסיון לכתוב בעצמנו תפילה כזאת.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא