ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נבקש מכל אחת מהבנות לכתוב על דף מנהגים שקיימים במשפחתה ובעדה שלה ביחס לשבת, לתפילה, לשמחות משפחתיות ולחגים. אפשר גם להכין מראש דף עם טבלה בנושא ולחלק אותו לבנות.
לאחר הכתיבה, נבקש מכל אחת מהבנות להסתכל על רשימת המנהגים שכתבה ולבחור את המנהג האהוב עליה ביותר מתוך הרשימה. נערוך סבב בין הבנות בו כל אחת תשתף במנהג המשפחתי האהוב עליה. כדאי לתת לבנות את המרחב והאפשרות לתאר באופן חי את המנהג ולהסביר מה הוא מעורר בו ולמה הוא כל כך אהוב עליה.
נלמד בחברותות את פסקי ההלכה של הרב חיים דוד הלוי ושל הרב עובדיה יוסף, העוסקים בשאלה האם אשה צריכה לשנות את מנהגי בית אביה לאחר החתונה בהתאמה למנהג בית בעלה.
נבקש מהבנות להגדיר מתוך מה שלמדו את שתי העמדות ההלכתיות בשאלה זו:
הרב חיים דוד הלוי פוסק שכל עוד השוני במנהג איננו פוגע בשלום בית ראוי שכל אשה תמשיך את מסורת אבותיה, והרב עובדיה יוסף פוסק שראוי שאשה לאחר החתונה תחליף את מנהגיה למנהגי בית בעלה על מנת ליצור בית אחד עם מנהג ברור.
נפתח עם הבנות דיון על המחירים ועל הרווחים שכל אחת מהפסיקות יוצרת: מחד גיסא הנישואין לא מבטלים את הרקע שבני הזוג מגיעים איתו, ויש בעמדה שמבקשת להחזיק מנהג משפחתי שילוב יפה של המסורות השונות, ומאידך גיסא ההכרה שכל בניית בית ויצירת מרחב משותף בין איש לאשה מחייב גם צמצום וויתור כדי שבסוף יהיה בית אחד שמתנהל יחד (לא רק בהקשרים של מנהג משפחתי אלא גם במובנים מעשיים ויומיומיים יותר).
כדאי להרחיב את הדיון מעבר לשאלת המנהגים לשאלה איך נכון להתנהל עם פערים בזוגיות באופן כללי, ולדבר על המתח שבין הנפרדות של כל אחד מבני הזוג לבין הרצון להיות יחד.
נשאל את הבנות איזו הכרעה הלכתית מועדפת עליהן, ובמידה ויש בנות שיכולות לספר סיפורים אישיים על וויתורים או אי וויתורים של ההורים, האחים שלהן וכו’ כדאי לתת להן את הבמה לשתף וכך להפוך את הלימוד להיות אקטואלי וחי יותר.
נבקש מהבנות לנסות ולדמיין סיטואציה בה הן נישאות ואחד מהמנהגים שכתבו לעצמן בשלב הראשון של השיעור – איננו עולה בקנה אחד עם המנהגים במשפחתו של החתן. לאחר כמה דקות של דמיון, נבקש מהבנות להעלות על הכתב את המחשבות וההרגשות שסיטואציה זו עוררה בתוכן: הבנות יוכלו לבחור האם לכתוב מכתב לעצמן בו הן מנסות לשחרר את המנהג המשפחתי, מכתב לחתן בו הן משתפות בקושי ואולי אפילו מציעות להמשיך ולהחזיק במנהג המשפחתי שלהן, ואולי מכתב להורים ולסבא וסבתא בו הן מתנצלות על הפרידה מהמנהג המשפחתי ומשתפות בקושי שפרידה זו מעוררת בהן. נבקש מבנות שמוכנות לשתף במה שכתבו לקרוא את המכתב לפני הכיתה.
בשיעור עסקנו בשאלה איך לנהוג ביחס להבדלים שקיימים בין בני זוג במנהגים ובמסורות. למדנו את פסקיהם המנוגדים של הרב חיים דוד הלוי ושל הרב עובדיה יוסף, וניסינו להבין גם את העומק שקיים שבכל אחת מהתפיסות, ביחס למנהגים וביחס לפערים בין בני זוג באופן כללי.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא