ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נחלק לתלמידים כרטיס “גבורה בשבילי היא – ” [מצ”ב] ונבקש מכל זוג תלמידים להשלים יחד את הכרטיס. ניתן לעשות זאת במלל או בציור. נזמין את התלמידים לשתף במה שכתבו או ציירו, ניתן לעשות זאת במליאה כאשר כל זוג מקריא ומניח במרכז ואפשר על ידי העברה מזוג אחד לשני בסבב.
{לשם השיתוף עם כיתה מקבילה בחו”ל, ניתן ליצור לוח PADLET ולהעלות לשם את הכרטיסים עם מהי גבורה ובכך להראות את הדוגמאות מכל כיתה}.
תוך כדי השיתוף נכתוב על הלוח “גבורה” ולצד זאת נוסיף את התחומים בהם באה גבורה לידי ביטוי מתוך דברי התלמידים [מעין ‘שמש מושגים’ של גבורה]. נסכם ונאמר שברור לנו שגבורה היא לא רק בתחום הפיזי אלא היא מידה שיכולה להיות כמעט בכל תחום בחיים ועלינו ללמוד מתי להשתמש בה וכיצד.
נקרין על המסך או נחלק לתלמידים את הקטע הבא מתוך ‘שבילי הגבורה’ שכתב יצחק שדה שהיה מייסד ומפקד הפלמ”ח:
נשאל את התלמידים את השאלות שלהלן. ניתן להקרין/ לכתוב את השאלות על הלוח וניתן לתת אותן מודפסות ללמידה בזוגות:
יצחק שדה מדמה את הגבורה לעליה להר. הגבורה היא הדרך ולא הפסגה, כלומר גבורה היא התהליך אותו עברתי דרך המעשה הזה. הגבורה נובעת מהנכונות להקרבה עצמית. במלים אחרות, כל מעשה שגורם לך לצאת מעצמך, לעשות משהו מעבר לרגיל.
לא פעם חושבים על גבורה צבאית מכיוון שלמסור את החיים בעבור מטרה עליונה זה שיא הגבורה. אך גבורה צריכה לצאת ממקום חיובי, לא ממוות אלא מחיים. גם חייל שמוסר את חייו למען המולדת לא עושה זאת לשם המוות אלא מכוח אהבת ישראל שבו. אדם גיבור הוא זה שרואה את האחר לפני שרואה את עצמו.
יצחק שדה שהיה ממפדי הפלמ”ח אומר שגם המפקד הצבאי לא רואה ערך רק במוות, לא רואה את הגבורה כמטרה, אלא כדרך להגשים את החלום הציוני, את הקמת מדינת ישראל. יצחק שדה קורא לכל אחד להיות גיבור במעשיו למען המולדת בכל דרך אפשרית.
נפזר בכיתה ציטוטים מהמקורות היהודים העוסקים בגבורה. בשלב הראשון נשים לצד כל מקור דף עם שתי שאלות –
בשלב הראשון, נבקש מהתלמידים להסתובב ולענות על אחד מהמקורות לבחירתם.
המקורות:
לאחר איסוף התשובות, נחלק את התלמידים לקבוצות של שלושה-ארבעה, ומכל קבוצה נבקש למצוא באינטרנט סיפור על גבורה, ולהגדיר מהו ‘שביל הגבורה’ הבא לידי ביטוי בסיפור שמצאו. הם יכולים להביא זאת כטקסט, סרטון, תמונה וכד’.
כעת נתחלק לשש קבוצות סביב ששת המקורות. כל קבוצה תצטרך ליצור את דמות הגיבור כפי שעולה מהמקור שקיבלה בצורה יצירתית ומקורית. נציע להתייחס למראה הגיבור, לסיטואציה, למחשבות הפנימיות שלו ועוד.
נכיר לתלמידים את הכלי האינטרנטי SMORE שהוא בעצם “פוסטר דיגיטלי” המאפשר יצירת עמוד אינטרנטי הכולל טקסט, תמונות, סרטונים וכד’ ונזמין אותם ליצור עמוד על סיפור/דמות המייצגת בעיניהם את המושג גבורה כפי שלמדנו.
העמוד יכלול:
לבסוף, ניתן ליצור קובץ דוקס משותף בו יוטמעו הקישורים לעמודים השונים שייקרא ‘מוזיאון הגבורה שלנו’ המשותף לשתי הכיתות.
הערה למורה: הדרכה על שימוש באתר SMORE ניתן למצוא בקישור זה [ההדרכה באדיבות ‘החופש ללמד’], או באתר ‘כלים קטנים גדולים‘ [בו יש אפשרות להדרכה באנגלית].
נקרין את הרצאת הטד הקצרה – “מנהיגות של היום יום” – בו מציג דרו דאדלי איך מעשים קטנים של היום יום יכולים להפוך אותנו לגיבורים/מנהיגים. לאחר הצפיה נשוחח מעט עם התלמידים על הרעיון שלו.
לאחר מכן, נספר לכיתה שהם נבחרו להפיק סדרה בשם ‘גיבורים’ ובשל כך עליהם לצלם בוידאו במהלך השבוע קטעים קצרים שהגבורה כפי שעסקנו בה בשיעור באה לידי ביטוי. את הסרטונים יעלו לתיקייה משותפת וחבריהם יצטרכו להגיב ולכתוב כיצד הגבורה מוצגת בקטע שצילמו. בכך הם יראו מעשי גבורה של היום יום כמו שהציג דאדלי בהרצאה.
פתחנו בשאלה “מהי גבורה”? ומשם המשכנו להתבוננות במקורות שונים העוסקים בנושא הגבורה. ראינו כי גבורה אינה רק מעשה אצילי חד פעמי, אלא התנהלות יומיומית הנובעת מראיית האחר, מעבודת המידות ומאהבת ה’. לבסוף יצרו התלמידים פוסטר המציג את הגיבור שלהם או צילמו מעשי גבורה יומיומיים.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא