ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
משנה ז
כל תלמיד יקבל פתק שבו כתוב:
מקרה שפעלתי בו בניגוד לנהלים:
מה המקרה? על מה עברתי?
למה עשיתי זאת?
מה תוצאותיו?
האם תמיד אנהג כך?
נבקש מהתלמידים למלא בפתק את תשובותיהם לשאלות (כדאי להבהיר שהפתקים יוקראו בכיתה בהמשך), ואז נאסוף את הפתקים ונחלק אותם שוב בין התלמידים. כל תלמיד יקריא את הפתק שקיבל, ושאר התלמידים ינסו לזהות במי מדובר.
את התשובות לשאלה: למה עשיתי זאת? רושמים על הלוח.
נספר לכיתה בקצרה מי היה עקביא בן מהללאל – מראשוני התנאים, חי בתקופה שלפני חורבן בית שני (הוא שייך לסוף תקופת הזוגות), בימי הלל הזקן (הלל ושמאי הם הזוג האחרון). מעידים עליו שהיה גדול מחבריו בחכמה וביראה.
נלמד משנה מפורסמת מדברי עקביא בן מהללאל, שנאמרת בזמן הלוויות.
בשלב זה נחשוף בפני התלמידים רק את החלק הזה של המשנה, ונבקש מהם לענות במחברות – כל אחד לעצמו, על שאלות אלו.
מאין באתי?
לאן אני הולך?
למי אני צריך לתת דין וחשבון?
נאסוף תשובות מחלק מהתלמידים, ואז נראה את תשובותיו של עקביא לשאלות אלו:
נסביר את דברי עקביא לתלמידים, ונבדוק: האם התשובות שהתלמידים ענו היו דומות לאלו שעקביא, או שונות? אם שונות, מדוע?
כעת נעבור ללמוד את החלק הראשון של משנה נוספת הקשורה לעקביא:
נסביר את המשנה לתלמידים, את משמעויות המילים ואת משמעות הנידוי.
נשאל:
נעצור בשלב זה ונחזור אל הפתקים שרשמו התלמידים בתחילת השיעור:
לפעמים אנו עומדים על דעתנו ולא מוכנים לעמוד בכללים שנקבעו, כמו עקביא.
אנו צריכים לדעת שיתכן ונשלם על זה מחיר.
נכנס לרגע לדמותו של עקביא ונשאל את התלמידים:
נדלג על המשך המשנה, העוסק בנידוי, ונמשיך למשנה הבאה, משנה ז’:
נשאל:
עקביא מסביר שיש חשיבות למסורת שהתקבלה מפי רבים. אני, אומר עקביא, החזקתי בדעתי כי קיבלתי אותה במסורת מפי הרבים, אבל אתה מקבל את הדברים רק ממני, לכן “מוטב לך” לקבל על עצמך את דברי חכמים, שהם הרבים עבורך ואני דעת יחידי.
“אבא, פקוד עלי לחברך” – בשלב זה בנו מבקש שידאג לו אצל חבריו, ועקביא מסרב.
מדוע הוא לא מסכים “לסדר אותו”? הרי אפילו לדבריו, לא מצא בו עילה – משהו שלילי.
עקביא מעביר עוד מסר לבנו – אין לך זכויות יתר בזכות הייחוס שלך. תשיג את מעמדך בקרב חכמים בכוחות עצמך. תוכיח את עצמך ואז תהיה ראוי מצד עצמך לקבלת הכבוד הכרוך בתפקיד משמעותי.
נשאל:
נסו לכתוב את הרגשות והמחשבות שעולים אצל בנו של עקביא, בעקבות הצורך לחזור מדברי אביו ובעקבות הסירוב לפקוד עליו לחבריו.
בשיעור עסקנו בדמותו של עקביא בן מהללאל וביחסו למחלוקת. ניסינו להבין מתי נכון להתעקש על עמדה מסויימת ומתי עדיף לוותר, וסיימנו בתרגיל כתיבה שיחבר אותנו לנלמד.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא