ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נבקש מתלמיד מתנדב לדבר בפני הכיתה על כל נושא שיבחר. בעוד הוא מדבר, נחלק פתקים לתלמידים בכיתה. לכל תלמיד יהיה כתוב משהו אחר: אל תסתכל לו בעיניים, תשחק בעט כשהוא מדבר. תסתכל בפלאפון, תפריע, תכנס לדבריו, תשאל שאלות ותראה אדישות כשהוא עונה (ניתן לתת את אותו פתק למספר תלמידים). בסיום נשאל את הדובר: איך הרגשת כשלא הקשיבו לך? מה חשבת? אילו התנהגויות מבטאות חוסר הקשבה?
לאחר מכן נבקש מתלמיד אחר לדבר בפני הכיתה, והפעם נבקש מראש מכל התלמידים להקשיב. נשאל בסיום: איזו הרגשה יש לך כשמקשיבים לך? נשאל את כל הכיתה: אילו התנהגויות מבטאות הקשבה? נרשום את הדברים על הלוח.
נבקש משני תלמידים לנהל דו שיח על נושא שהם חולקים עליו (רעיונות לדיונים: האם יותר חשוב להיות פעיל בתנועת נוער בתקופה זו או שעלינו להשקיע בלימודים? האם טוב שיהיה חבר/ה (מהמין השני) בתיכון? מחלוקות פוליטיות וכו’).
ננחה את התלמידים שעל כל אחד לדבר שתי דקות. כאשר התלמיד הראשון מסיים לדבר ולהציג את עמדתו, לפני שהתלמיד השני מתחיל לדבר, נבקש ממנו לחזור על דברי הדובר הראשון. נבחן אותו: האם הוא באמת הקשיב?
לאחר מכן נקיים מהלך זה בשנית עם שני תלמידים אחרים, ומראש נגיד להם שהם יצטרכו לחזור על דברי השני לפני שהם מדברים. ניתן להם לנהל את השיח ביניהם, ונשאל אותם בסיום: איך הרגשתם כשהשני חזר על דבריכם? מה עשתה לכם הידיעה שתצטרכו לחזור על דברי החבר?
נלמד את המשנה במסכת אבות:
נשאל: מה מאפיין את המחלוקת של קרח ועדתו? מה גורם לה להיות שלא לשם שמים, ומה הקשר בין זה לבין השאלה האם סופה להתקיים? ובמה שונה מחלוקת הלל ושמאי?
נלמד את הגמרא במסכת עירובין:
לפי מקור זה אנו לומדים שגם דברי בית שמאי וגם דברי בית הלל הם אמת, דברי א-להים חיים. המסקנה הראשונה שלנו היא שלאמת יש מספר פנים – העולם מורכב ויש בו ריבוי אמיתות, ולא פשוט להכריע כיצד לנהוג.
אם כך, לפי מה נכריע במחלוקת?
הברייתא מסבירה “מפני שנוחין ועלובין היו, ושונין דבריהן ודברי בית שמאי. ולא עוד אלא שמקדימין דברי בית שמאי לדבריהן”
נשאל:
מהי כוונת הברייתא? מה הקשר בין מידותיהם של בית הלל לבין ההכרעה במחלוקת? האם זו “מתנה” על התנהגות טובה, או שיש לה קשר מהותי להכרעה במחלוקת?
האם יש קשר בין מה שלמדנו לבין תרגיל הפתיחה של השיעור שעסק בהקשבה?
(אפשר לנצל את ההזדמנות להראות לתלמידים את ההבדל שבין מקורות העוסקים בהלל ושמאי עצמם לבין כאלו שעוסקים בבית שמאי ובית הלל, ולחשוב על היחס ביניהם)
נלמד את דברי ר’ ישראל סלנטר:
נשאל את התלמידים:
מה אומר ר’ ישראל? על אלו שאלות הוא בא לענות? ומה אנו לומדים מדבריו על מחלוקות, ועל הדרך שבה נכון לחלוק?
ר’ ישראל מסלנט מסביר שבית שמאי ובית הלל התקבצו בחבורות לפי האופי האישי של כל אחד, כלומר הדרך שבה למדו והבינו את התורה היתה קשורה לאישיות שלהם.
ישנם מקרים שבהם נגיעה אישית יכולה להוביל להבנת התורה בצורה שגויה, אבל יש גם מקום שבו חשוב שהתורה של כל אחד תתאים לאישיות שלו (אין אדם לומר תורה אלא במקום שלבו חפץ). בת הקול הסבירה שאמנם אנו נוהגים להלכה לפי דברי בית הלל, אך גם לדברי בית שמאי יש מקום וגם הם תורת ה’.
נבקש מהתלמידים להזכר בסיטואציה של מחלוקת בחיים האישיים שלכם, בין אם היא נוגעת למריבה אישית או לוויכוח על נושא כללי.
איך הרגשתם? האם הצלחתם להקשיב לצד השני? הרגשתם ששומעים אתכם? איך לדעתכם ניתן לעשות זאת בצורה טובה?
נזמין את התלמידים לכתוב לעצמם את התשובות ומי שרוצה – ישתף בכיתה.
בשיעור למדנו כיצד נכון להתנהל במחלוקת. למדנו את המשנה בפרקי אבות שהראתה שני דגמים של מחלוקת, טוב ורע, וניסינו להבין את ההבדל ביניהם. לשם כך העמקנו בגמרא שדנה במחלוקות בית הלל ובית שמאי, וגם למדנו את דברי ר’ ישראל סלנטר.
לבסוף ניסינו להבין איך מה שלמדנו מתקשר לחיים שלנו, ואיך ניתן ליישם זאת בסיטואציות שאנחנו חווים.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא