ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
??
נבקש מהתלמידים להעלות דברים שאנחנו עושים בחיים שלנו שהיינו יכולים לעשות אותם בפחות זמן ומאמץ, ובכל זאת אנחנו משקיעים בהם. נפתח בדוגמא (למשל: אנחנו לומדים למבחן כדי לקבל 100 למרות שהיינו יכולים לקבל גם 80, אנחנו משקיעים 10 שעות בשבוע בתחביב (כדורגל, ריקוד וכדו’) למרות שהיינו יכולים להשקיע גם פחות, אנחנו פוגשים חברים למרות שלא היינו חייבים לעשות את זה). נדון- למה אנחנו בוחרים אם ולא בעשיה מינימלית? (יכולות לעלות תשובות שונות, כי זה כיף לנו, אנחנו נהנים מזה; כי זה ישתלם לי בעתיד; כי זה חשוב לי…)
נקרא את הברייתא שמופיעה במסכת שבת דף כב עמוד ב:
נבקש מהתלמידים להסביר את המשנה ולחלק אותה לחלקים. נשים לב שהמשנה פותחת בהגדרת המצווה, עוברת להידור ולמחלוקת ב”ש וב”ה על אופן ההידור.
נשים לב שהמשנה מחולקת לחלקים שונים של קיום מצווה- קיום מצווה, מהדרין ומהדרין מן המהדרין.
לאחר הבנה בסיסית של המשנה, נשאל- לאור פתיחת השיעור, האם עולה לכם שאלה מקריאת הברייתא?
נעלה אנחנו את השאלה במידה ולא עלתה- במידה ויש אפשרות לצאת ידי חובה בקיום המצווה באופן פשוט, מדוע יש צורך/עניין בהידור?
נבקש מהתלמידים לקרוא שוב את הברייתא, ולנסות למצוא מתוכה יתרונות להידור. דרך יתרונות אלה, ננסה לחשוב מדוע יש צורך או עניין בהידור במצוות חנוכה?
נאתר בין המילים הסברים שונים, למשל:
נר לכל אחד ואחד–
בית הלל: מוסיף והולך– אנחנו רוצים שהמצווה תתעצם עם כל יום ותתפוס יותר נפח בחג שלנו.
בית שמאי: פוחת והולך– אנחנו רוצים להתחיל את המצווה בשיא.
לאחר מכן נשאל-
העמקה:
ניתן להבין שיש שתי הבנות אפשריות בברייתא:
גם פרשני הגמרא (הראשונים) התלבטו בשאלה הזו, ואכן אנחנו רואים פסיקות שונות להלכה. נשאל – מה עושים אצלכם בבית?
נציג את השו”ע והרמ”א, נסביר שהשו”ע הוא פוסק ספרדי והרמ”א פוסק ספרדי:
נראה שהרמ”א פוסק שכל אחד מבני הבית ידליק אך יש לשים לב שבמקומות שונים בבית, על מנת שיהא הכר, ואילו השו”ע מתאר הדלקה בה שותפים כל בני הבית- הדלקה של חנוכייה אחת ובה מדליקים עד שמונה נרות. זהירותם של הפוסקים מדגישה בפנינו את הצורך גם בעת הידור מצווה לשים לב לגבולותיה ולמה שעולה ממנה.
נסיים בדברי הרמח”ל במסילת ישרים יח, בהקשר הזה:
הדלקת הנרות מזמינה אותנו לקיים מצוות מתוך בחירה אמיתית במצוות הללו. אנחנו בוחרים להדר למרות שאנחנו לא חייבים, ומבקשים בהידור הזה להדגיש את הדברים שחשובים לנו במצווה. ההידור, הרחבת המצווה, מדגיש את אהבת ה’, עשיית הדברים ברוחב לב מתוך רצון לעשות דברים לרצון ה’.
ראינו הרבה סיבות ודרכים מדוע להדר. נזמין את התלמידים לכתוב מצווה אחת שהיו רוצים להפוך אותה “לשלהם”. נבקש לבחור דרך אחת שבה היו רוצים להדר בתחום הזה. נכוון לכתיבה לא רק איך היו רוצים להדר, אלא גם איך ההידור הזה מסייע להגשים את המטרה. אפשר להציב את השאלות המנחות הבאות:
פתחנו בשאלה מדוע אנו משקיעים? לאחר מכן למדנו את סוגיית “נר איש וביתו” והעלנו את השאלה- מדוע יש צורך להדר? וראינו לכך מספר תשובות אפשריות בתוך הסוגיה. לאחר מכן העמקנו בדברי שו”ע ורמ”א המציגים שתי פסיקות להדלקת נרות המבטאים דרכים שונות להדר במצווה. לבסוף, סיימנו בדברי רמח”ל על “עשיית נחת רוח ליוצרו”, והזמנו את התלמידים לבחור מצווה אחת בה היו רוצים להדר.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא