ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח בהצגת המקרה הבא:
קבעת עם חבצלת בפארק שבין שתי השכונות שלכן בשעה ארבע אחר הצהריים. התארגנת והגעת למקום המפגש בזמן. את מחכה לה והזמן ממשיך לחלוף. בשעה ארבע ועשרים את לפתע מבחינה שהיא מתקרבת.
לאחר דיון קצר בכיתה אודות התגובה לחבצלת נעבור ללימוד מקור.
נכתוב על הלוח את המשנה בפרקי אבות פרק א’ משנה ו’:
נדגיש על הלוח את סוף המשנה: ‘לדון לכף זכות’, ונשאל:
נצייר על הלוח מאזניים. ונסביר- הרבה פעמים יש לנו אפשרות לשפוט מצב בחיים שלנו לשני כיוונים: לחובה או לזכות (נדגים על המאזניים, את שני הכיוונים). כמו שראינו בתרגיל הפתיחה, יתכנו שתי אפשרויות להגיב לאיחור של חבצלת: בכעס עליה ואשמה- אז אנחנו דנים אותה לכף חובה, או לומר לה שלמרות שהיה מעצבן לחכות, בכל זאת אנחנו מאמינים שהיא לא סתם התעכבה- זהו דין לכף זכות. לנו יש את היכולת להטות את המאזניים ולהחליט מה יכריע יותר: כף החובה או הזכות.
נקרא יחד (או שנספר בעל פה) את הסיפור שמופיע בגמרא, מסכת שבת קכז ב:
נסכם- הפועל נהג במידה טובה עם המעסיק שלו, האמין לו ודן אותו לכף זכות פעם אחר פעם! אפילו כשהגיע הסוחר לביתו, קודם אירח אותו ואז שוחח איתו על שכרו.
נחלק את הכתה לחמש קבוצות. ניתן לכל קבוצה מקרה אחד ונבקש מכל קבוצה לענות על השאלה שבסיום כל מקרה בשני אופנים: באופן שדן לכף חובה ולכף זכות.
נבקש מהקבוצות השונות להציג את המקרים ואת אופני הדין השונים.
נסכם ונראה מה עזר לנו להצליח לדון לכף זכות:
הרבה פעמים, נראה שהכעס הראשוני שלנו נבע מכך שלא הבנו את המצב בו היה החבר. אנחנו כועסים לא פעם עקב חוסר הבנה או דברים שאינם בשליטתנו, ולא זוכרים שלפנינו יש חבר שרק רוצה בטובתנו.
לסיכום, נקרא את דבריו של הרב עובדיה יוסף זצ”ל:
פתחנו בהצגת מקרה על חברה המאחרת לפגישה ושאלנו- מה נגיד לה כשהיא תגיע? לאחר מכן קראנו את דברי המשנה “הוי דן כל אדם לכף זכות” ושאלנו מה פירוש- לדון לכף זכות? לאחר מכן למדנו את המדרש על הפועל ובעל הבית, ודנו בהתנהגותו יוצאת הדופן של הפועל. סיימנו בחלוקה לקבוצות, וקריאת סיטואציות, כאשר כל קבוצה ענתה על השאלה בשני אופנים- לכף חובה ולכף זכות, ומכאן ניסינו להבין מה עוזר לנו לדון אדם לכף זכות. חתמנו בהקראת דברי הרב עובדיה יוסף.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא