ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח את השיעור בבקשה מהתלמידים לדמיין או לחשוב על משהו שיקר להם מאד: חפץ, אדם, אירוע, מקום או זמן. לאחר שהתלמידים מדמיינים את הבחירה שלהם, נבקש מהתלמידים לחשוב באילו אמצעים הם היו נוקטים על מנת לשמור ולהגן על הדבר היקר להם.
נערוך סבב קצר בו כל תלמיד יספר על היקר לו, ועל ההגנות שבהן היה משתמש כדי לשמור עליו.
לאחר מכן נעבור על הלכות שונות של הרחקות מתוך חומר הלימודים שלנו (אם התלמידים מתקשים למצוא, כדאי להפנות אותם אל הדינים הנוגעים לצורך בהרחקה בין בשר לחלב – שהם הלכות שנאמרו כדי להרחיק אותנו מהאיסור עצמו, ולא כיוון שהמעשים כשלעצמם אסורים).
ניתן לערוך מעין תחרות בין קבוצות בכיתה: כל קבוצה תעבור על חוברת הלימוד ותאסוף את מספר ההרחקות הרב ביותר שהם זוכרים מתוך חומר הלימוד (זו גם דרך נהדרת לחזרה קצרה ומרעננת על פרטי ההלכות הרבים שלמדנו).
נניח בפני התלמידים אוסף של תמונות המשרטטות באופן ציורי מבטים שונים על המונח “גדר” או “סייג“. מפאת זכויות יצרים איננו יכולים להעלות תמונות המופיעות באינטרנט לאתר, אך חיפוש פשוט של המילים “גדר” “זהירות” וכדומה בקטגוריה של “תמונות” תעלה המון אפשרויות, מהן אפשר לבחור כיוונים שונים.
נדפיס את התמונות ונניח אותן במרכז החדר, ונבקש מכל תלמיד לבחור תמונה שמדברת אליו בהקשר לסייגים והרחקות הלכתיות. נבקש מכל תלמיד שמוכן לספר מה התמונה שבחר, ולהסביר בקצרה מדוע זו התמונה שדיברה אליו בהקשר לסייגים והרחקות הלכתיות.
אם עולים כיוונים משמעותיים, אפשר לחבר חברותות בין תמונות שונות, דהיינו: נחלק את הכיתה לזוגות, כאשר כל זוג מורכב משני תלמידים שבחרו תמונות שונות מתוך האוסף שהוצג בכיתה. כל חברותא כזו תצטרך לדון בתוכה ביחס שבין שתי חוויות ההרחקות שהם תיארו, כפי שזו באה לידי ביטוי בתמונות השונות שבחרו. נבקש מכל חברותא לנסח דו שיח ששתי התמונות מנהלות זו עם זו, או לחילופין שאלות שכל תמונה שואלת את רעותה. לבסוף נבקש מחברותות שמוכנות לשתף קצת במה שעלה ב“חברותת התמונה” שלהן.
בשלב הבא נלמד יחד עם התלמידים את המשנה הראשונה במסכת ברכות, ונתמקד בחלק העוסק בסוף זמן קריאת שמע:
נבקש מהתלמידים למלל ולפתוח קצת את הדיון בין חכמים לרבן גמליאל כפי שהוא משתקף מסופה של המשנה: האם כדאי לקבוע הלכה שמרחיקה את האדם מהעבירה אע“פ שהיא קובעת כאסור דברים שאינם אסורים מצד הדין, או שכדאי יותר לחנך את בני האדם שיעמדו בהלכה הבסיסית מבלי לאסור את המותר.
אפשר לחלק את הכיתה לקבוצות, כאשר כל קבוצה תופסת את אחת מהעמדות, או להציע לכל תלמיד לבחור עמדה שהוא מזדהה איתה ולנסות להגן ולהסביר אותה. במידה ונראה לך נכון, ניתן גם להציע את נקודת המבט של בניו של רבן גמליאל כאשר הם מגלים לפתע שמה שאמרו להם חכמים בבית המדרש הינו הרחקה ולא עיקר ההלכה.
מתוך הבנה שלמרות הדיון וההתלבטויות אנו יודעים שההלכה ככלל ראתה צורך בהעמדת סייגים וגדרות, נבקש מכל תלמיד לכתוב תפילה שנוגעת לעולם ההרחקות, וליכולת שלו לחוות אותן לא כמיותרות ומתסכלות חלילה, אלא בצורה משמעותית ומחברת.
בשיעור ניסינו להסתכל על הלכות של הרחקות בכשרות ובכלל מתוך המבט של שמירה על מה שחשוב לנו, עד כדי כך שנעדיף לאסור את המותר כדי שלא להכשל באסור. למדנו את המשנה על סוף זמן קריאת שמע של ערבית, וסיימנו בכתיבת תפילה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא