ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נביא לכיתה תמונה של אשה עם כיסוי ראש (מצורפת אפשרות לדוגמה, מתוך התערוכה של סיגל אדלמן), ונבקש מכל בת לכתוב על דף: מה היא יודעת על האשה שבתמונה, ומה היא מנחשת על האשה שבתמונה. נבקש מהבנות לשתף מה כתבו, ונכתוב על הלוח את המחשבות בשני טורים: מה אני יודעת ומה אני מנחשת. אפשר לשאול את הבנות מה בתמונה גורם להן לנחש את המידע שהן מנחשות.
נערוך עם הבנות סבב של אסוציאציות למילה “כיסוי ראש”. נבקש מכל אחת לומר מה המילה הזו מעלה ומציפה בתוכה. כדאי לערוך יותר מסבב אחד, כדי לאפשר לבנות להשתחרר וגם כדי לאפשר להן לחשוב מה המילה מציפה בהן. פתיחה זו חשובה מאד על מנת לפתוח את השיעור כשיש לך יותר מידע מה האווירה הנושבת בכיתה ביחס לנושא זה: התנגדות עמוקה, מובן מאליו, קושי, ציפייה וכו’.
נכתוב על הלוח את ההגדרות הבאות: דאורייתא, דרבנן, מנהג בעל תוקף הלכתי, נוהג חברתי. נבקש מהבנות לקרוא את ההגדרות, ולחשוב על הלכות או התנהגויות בחברה הדתית שנכון לשבץ לכל אחת מהכותרות. כדאי להקדיש כמה דקות לשלב זה, הן כפתיח לנושא שלנו והן באופן כללי, בגלל החשיבות שביכולת להבחין בין מנהגים להלכות ובין מנהג חברתי למנהג הלכתי.
נשאל את הבנות: איזה תוקף הלכתי הן חושבות שיש לכיסוי ראש לאשה נשואה? האם זוהי הלכה דאורייתא? הלכה מדרבנן? מנהג שקיבל תוקף בהלכה? או אולי סתם מנהג שמקובל בחברה הדתית? לאחר שהבנות יגיבו לשאלה ואולי גם ידונו ביניהן על כך, נלמד עם הבנות את הדברים של המשנה ברורה ושל הרב עובדיה יוסף (החשיבות בהבאת שני הפוסקים קיימת בעיקר בכיתות בהן יכולה להיווצר מחשבה כאילו זו הלכה אשכנזית או הלכה ספרדית ללכת עם כיסוי ראש).
מדברי המשנה ברורה והרב עובדיה עולה שכיסוי הראש הוא הלכה ממש, ואפילו מדאורייתא. אם אנו מעבירים את השיעור כשיעור פתיחה לנושא, כדאי להבהיר שעוד נעמיק בשאלת מקור הדין, היקפו וטעמו.
לאחר שהבהרנו את תוקף החיוב מבחינת ההלכה, עולות שאלות משמעותיות ביחס לדין זה. בחלק מהכיתות תהיה התמודדות משמעותית עם העובדה שאמהות או אחיות נשואות של התלמידות אינן מכסות את ראשן.
חשוב לא לטשטש את הקושי, ולערוך את ההבחנה שבין ההלכה לעצמה לבין הקושי לעיתים לקיים אותה, ואת היכולת לכבד ולהעריך כל אדם, ובפרט הורים, גם אם לא מסכימים עם כל מעשה.
בנוסף ייתכן שיהיה קושי עם המצווה עצמה. גם כאן, חשוב להתמודד עם הקשיים ולומר שזה לגיטימי והגיוני שלא יהיה קל עם כל ההלכות.
לאחר מכן, נבקש מכל אחת מהבנות לחשוב על נקודות חיוביות שהיא רואה בהלכה האומרת לאשה נשואה לכסות את ראשה, ועל נקודות שקשות לה עם הלכה זו. לאחר שניתן לבנות כמה דקות של מחשבה אישית, נבקש מהן לפתוח את הנקודות עליהן חשבו ונכתוב אותן על הלוח. חשוב לעזור לבנות מצד אחד לא להימצא במקום שרק מגן על ההלכה ומתעלם מהקושי שהיא עלולה ליצור, ומן הצד השני לא להימצא במקום שרק תוקף את ההלכה ולא רואה את העולם שהיא מבקשת ליצור. (הצעה לנקודות שאפשר להוסיף במידה והבנות לא מעלות מעצמן: חיובי – הכרזה שאני נשואה כך שלא יבלבל גברים סביבי, יצירת משהו אינטימי שנשאר בין האיש לאשה הנשואים זה לזה, עוד פריט לבוש שאפשר לשחק איתו, סימן זיהוי להיותי חלק מהחברה הדתית. שלילי – עלול לסמל הדרה של נשים מהמרחב הציבורי, לפעמים מבגר ומזקין את מראה האשה, סימן מזהה ומגדיר חברתי, חם ומציק, הורס את השיער). אפשר לעורר דיון סביב חלק מהנקודות שעולות באופן חזק בכיתה ולתת לבנות להשמיע את שני הקולות.
נבקש מהבנות לחשוב על אשה שמתקשה מאד עם ההלכה של כיסוי הראש ולכתוב לה מכתב שינסה להבין איתה את ההרגשות שלה ביחס להלכה זו אך ישכנע אותה להתגבר על הקושי ובכ”ז ללכת עם כיסוי ראש. המכתב יעזור לבנות לתת מקום לקושי ובכ”ז למצוא בתוכן את הקול שמוכן להתגבר על הקשיים ולהקשיב להלכה.
במידה ויש בנות שמוכנות לשתף במכתב שכתבו, ניתן להן לקרוא אותו לפני הכיתה וננתח יחד האם המכתב היה מעצבן אותנו בתור נשים המתקשות עם ההלכה או דווקא מדבר ופותח אותנו להלכה זו.
במהלך השיעור התבוננו על ההלכה של כיסוי הראש, ובעיקר על היחס שלנו אליה. ניסינו לחשוב איך נכון להתמודד עם הלכה שקשה לנו, ומהו היחס הנכון למי שלא מקיים את ההלכה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא