ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נבקש מכל משתתפת לרשום על פתק משהו שהיא מצפה לו.
לאחר הכתיבה נשאל במליאה:
איך (באיזה אופן) את מצפה? (במחשבה, במעשה).
אילו רגשות מתלווים לציפייה? (סבלנות, עצבים, סקרנות, מתח, קוצר-רוח, התרגשות, חוסר וודאות, תקווה/ ייאוש).
הלימוד בשיעור זה יעסוק בבירור הציפייה לישועה, ובחלקנו בבניין ירושלים.
נחלק את המשתתפות לזוגות, ונזמין אותן ללמוד את הקטעים הבאים (נספח 5) עם השאלות המנחות:
נחזור למליאה ונאסוף את התובנות מהלימוד.
לאחר מכן, נחלק לתלמידים את מילות השיר “על כפיו יביא” (נספח 6) בתוספת משימת הקשבה, ונשמיע אותו ברמקול:
משימת הקשבה לפני השמעת השיר: בשיר מתוארים שלושה בעלי מקצוע וחלומם. שימו לב: כיצד מצפה כל בעל מקצוע להגשים את חלומו? (יישמי את מה שלמדת מהרב קוק על שני סוגי ציפייה) סמנו תוך כדי השמיעה את המילים המבססות את דעתכן.
לאחר זמן לכתיבה נתכנס ונדון במליאה:
נתחלק לשלוש קבוצות ונלמד את מדרש “בלבב שלם” עם שאלות מנחות (נספח 7):
כל קבוצה תתעמק בדמות אחת במדרש ע”פ השאלות וההפניה לסיפור המקורי של כל דמות, ותעלה שאלות על הדמות והמדרש (כמו: האם דמויות מופת אלו היו עושות יותר ע”מ לקבל פרס? האם לא עשו מעשיהם בלבב שלם? מהו מעשה הנעשה “בלבב שלם”?).
אפשר לנסות להעלות בקבוצה כיוונים לתשובות.
לאחר מכן נתכנס במליאה. כל קבוצה מציגה את שאלותיה לדמות בה התעסקה באופן של “הנכחה”. כלומר: השאלות מופנות אל הדמות כאילו היא נוכחת. ניתן למען שאלות גם לר’ יצחק בר מריון ולר’ לוי, אומרי המדרש. בשלב זה אין לענות על השאלות.
לאחר העלאת השאלות – איסוף תשובות אפשריות, ודיון משותף ומסכם על הסיום של המדרש.
נסכם את הלימוד בחלק הקודם: כל אחת מהדמויות עשתה את המעשה שלה בלב שלם. אין על כך עוררין שראובן סיכן את עצמו בהצלת יוסף מאחיו, שאהרון התעלה על עצמו בשמחתו הכנה הפנימית, ושבועז חרג מהמצופה ממעמדו ומסביבתו ביחסו המקרב לרות.
אותה אמירה של “אילו היה יודע שהכתוב מכתיב עליו..” מתארת את הכוחות העילאיים המתגלים באדם כאשר יודע שמעשיו משפיעים ובעלי משמעות לדורות. כביכול, אם כל דמות הייתה יודעת עד כמה מעשיה יכולים להשפיע – העשייה “בלבב שלם” הייתה בוודאי יותר גדולה. וזה אולי הלימוד של סיום המדרש: אנחנו כותבים היום את ספר הגאולה (“אליהו כותבה ומלך המשיח”), מעשים הנעשים בלבב שלם משפיעים על הנצח.
כל מעשה שנעשה “בלבב שלם” בונה את בית המקדש! גם אדם שבונה את ביתו הפרטי מביא אליו את כוחות הנפש, המעשים והחוויות שצבר עד לבניין ביתו.
כעת נעבור לשאלות הפנמה:
בשיעורים אלו עסקנו בבירור המשמעות של ציפייה וביטוייה, ולמדנו על כוחו של מעשה הנעשה מתוך ידיעה שהוא משפיע על נצח. כשאדם מבין שהוא שייך למערכת מושגים, הסוקרת את כל הדורות כחטיבה אחת, הוא מבין כי יחד עם גדלותו הוא עדיין נמצא במצב של חורבן מתמשך. אז יכול הוא לקלוט כי יש ישועה הנמצאת באופק, הגואלת את חורבן כל הדורות, והוא שייך אליה.
הרב קוק מבאר כי ציפייה לישועה כוללת גם השתדלות מעשית לקידום הישועה. על המתבונן, כמו הצופה על החומה, לפעול מתוך אותה ציפייה להצלחת המהלך.
כאשר תוכן חייו של האדם מתמלא מאותן מטרות עתידיות כבר בהווה, ומתוך כך הוא פועל, אזי הוא רואה ונעשה שותף בבנין ירושלים.
“כי כמו שאת העיר בנה, יניח למקדש את אבן הפינה”.
במידה ונותר זמן, ניתן להזמין את המשתתפות לכתוב בית נוסף לשירו של יהורם טהרלב – הפעם על עצמן (מה אני אביא?).
סיכום כולל של שתי היחידות:
בארבעת השיעורים ניסינו ליצור תהליך של התקרבות והתחברות למושגים גדולים הנראים רחוקים מאיתנו ומחיי היום-יום שלנו: ירושלים הבנויה, ישועה.
התחלנו בבירור התוכן של הגעגוע לירושלים הבנויה, הטבוע במהותנו. הבנו כי ההכרה בחוסר (התמקדנו בחוסר שלנו בקרבת אלוקים) מולידה ומעצימה געגוע מכוון, המאפשר תפילה ופעולה בעקבותיו.
המשכנו בבירור המושג “ציפייה” ואופני הגשמתו, ולבסוף הכרנו בכח העצום הטמון בכל מעשה שאנו עושים “בלבב שלם”, מתוך אמונה שהוא חלקנו בבניין ירושלים ובגאולה שתבוא במהרה בימינו. אמן.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא