ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נשמר באזור האישי

ילדי הצל- חלק ב: רגשות אשם

  • איילת בן זקן
  • , צוות לב לדעת
איילת בן זקןצוות לב לדעת
מחשב יצירה
שימו לב! שיעורי ספרות באתר לב לדעת נכתבו על ידי מורים ומדריכים מנוסים ועיקרם הם הצעות הפנמה והשראה. על כל מורה להפעיל שיקול דעת לגבי הוראת התכנים. מאמרים מוסמכים לתכני הבגרות מופיעים רק באתר הרשמי של מפמ"ר ספרות בחמ"ד ד"ר טלי יניב
חלק שני מתוך מערך שיעורים על המחזה 'ילדי הצל'. בשיעור זה נעסוק ברגשות האשם ביצירה ובשאלה- מהי אשמה, וממה נובעת תחושה זו?
לב השיעור: מהי אשמה?
פתיחה: דיון- מהי אשמה?

נשאל את התלמידים-

  • מהי תחושת אשמה?
  • האם תחושת אשמה אומרת בהכרח שאני אשם? ולהפך, חוסר בתחושת אשמה פותרת מאחריות?

התחושה שאני נושא באחריות למשהו שקרה בגללי. יש להבחין בין שני סוגי אשמה – אשמה בעלת תוקף ואשמה חסרת תקיפות.  אשמה ללא תקיפות – היא אשמה שהחברה מטילה עלי, גורמים לי להרגיש “רע” על משהו שלדעתם אני נושא באחריותו. הבעיה היא שלאט לאט, אני עלול להאמין להם. הסוג השני – זו תחושת אשמה שנובעת ממעשה שעשיתי שאני יודע שאינו תואם את עולם הערכים שלי. כל אדם שחש אשמה צריך לשאול עצמו אם תחושת האשם שלו – היא בעלת תוקף פנימי או שמא זו רק האשמה חיצונית – של החברה כלפיו.

בכיתה נדון בשני היבטים אלה וננסה להעלות דוגמאות מתאימות.

מפגש: יצירה- חיבור לרגש האשמה

נחלק דפים וצבעי גואש, נבקש מהתלמידים לחשוב על סיטואציה שבה הם חשו אשמים על משהו שהיו אחרים לתוצאותיו הלא רצויות. ונזמין אותם לצייר ולהביע את התחושות האלו על דף. בסבב במליאה יציגו התלמידים את ציוריהם.  (אין צורך לבקש מהם לחשוף את הסיטואציה, אלא רק את התחושה של האשמה המתלווה אליה.) המורה יכוון את התלמידים להבחין במרקם, בצבע, בפרספקטיבה, במיקום על הדף וכו’.

המסקנה היא שרגש האשמה קיים אצל כולם וזהו רגש מאד עוצמתי ושלא תמיד ניתן להסבירו באופן שכלי.

אפשרות נוספת, מרוככת יותר, היא לפזר כרטיסי רגשות על הרצפה ולבקש מהתלמידים לחפש רגש שיתאר תחושת אשמה שלהם לגבי ארוע כלשהו – מן הסתם יצופו מילים כגון: כעס, אכזבה, תסכול, צער, וכו’.

בזמן עבודת התלמידים ניתן להשמיע ברקע את השיר “אשמה”

 

אשמה / רמי פורטיס
יש בתוך ליבי כל כך הרבה אשמה
מן כח שמציף אותי חולשה
וכעס שעובד על אש קטנה
כמו גירוי שלא נותן לי מנוחה
אי שם בתוך תוכי יוקדת האשמה
כמו הר געש בתוך הנשמה
ולא מצאתי עוד את התרופה
שתנקה אותי מהאשמה
באם אני צריך להסתתר
לשקוע באשמה או לוותר
אם את חושבת שזה לא עתי
אל תשפטי אותי כל כך מהר
עמוק בתוך ליבי יושבת האשמה
מן רגש שאיבד את התחושה
שוטף אותי בעצב ודמעה
ולא מוחק את האשמה

רגש אשמה הוא רגש המרגיש אדם המאמין שהתנהג (כולל התנהגות פנימית – מחשבות, רגשות וכו’) באופן לא מוסרי. בפסיכולוגיה ובשפה היום-יומית, אשמה היא מצב רגשי שבו אדם מצוי בקונפליקט פנימי בין התנהגותו לבין ערכים מוסריים שהוא מאמין בהם, המכונים גם מצפון. אשמה היא רגש שאינו חולף במהירות.(ע”פ ויקיפדיה)

התבוננות: רגש האשמה ביצירה

במחזה “ילדי הצל” רגש האשם הוא אלמנט חזק ובולט כל כך עד כדי כך שהמחזאי בן ציון תומר הופך אותו לדמות – דמות “רגש האשם”.

במחזה ישנן דמויות שונות החשות אשמה. שתי הדמויות הראשיות חוות את הרגש הזה באופן החזק ביותר.

זיגמונטחווה אשם על היותו יודנראט בזמן השואה ושיתוף פעולה עם הנאצים. יסורי המצפון נובעים מכך שסייע לנאצים ברצח בני עמו – אותם ילדי צל שמהלכים בשקט אחריו – הם למעשה הצל שרודף ומציק לו. זו הסיבה שזיגמונט מנסה לייסר עצמו – מתבודד מהחברה ונוהג כקבצן , מסרב לגור עם מוכר הבלונים, מנסה לשפוט עצמו ועוד.

יורםניתן לסכם את רגש האשמה אצל יורם במילותיו שלו “אני אשם ללא אשם” – כלומר, אמנם יורם חשת אשמה וייסורי מצפון קשים מלווים אותו כשהוא חושב על הסבל שעבר על בני משפחתו – הוריו, אחיו וגיסיו אך, מצד שני – הסבל הזה לא נגרם בגללו – הוא לא אחראי לכך. הוא לא היה יכול להקל עליהם בזמן השואה או למנוע מהם לעבור סבל זה. יורם מרגיש רדוף ומיוסר בעקבות הרגש הלא רציונלי הזה שמעיק עליו.

אמנם שתי דמויות אלה חשות אשמה אעפ”כ יש ביניהן שוני. יורם אינו באמת אשם על סבלם של בני משפחתו, הוא לא אשם ששהה בארץ בזמן השואה בעוד בני משפחתו סבלו שם, ולכן אצלו הרגש אינו רציונלי. לעומת זאת לזיגמונט יש סיבות רבות לחוש אשם – כל אותן עיניים הננעצות בו כסכין מסמלות את כל אותם המתים שהיה שותף (אמנם באופן עקיף ) למותם. לכן מסקנתו היא כי עליו לייסר עצמו עד כדי כך שהמחזה מסתיים בתחושה שהוא צועד אל מותו.

חשוב להדגיש לתלמידים שרגש אשמה מעיד על כוח מוסרי שקיים באדם ולכן למרות הסבל שהוא מסב – זהו כוח חיובי.

(ניתן להביא דוגמאות מיצירות אחרות שבהן קיים רגש האשמה – למשל בספר “תיאום כוונות” – הגיבור חיים נמנע מלבקר בבית הורי חברו הטוב דב מפני שהוא חש אשמה על כך שהוא לא חזר חי מהמלחמה.)

הפנמה:

נסיים את היחידה בסיפור “רגשי אשם” שעיבד חיים ולדר.

אסיף:

פתחנו את השיעור בדיון סביב השאלה- מהי אשמה? ממה היא נובעת? המשכנו לדון בשאלה דרך תרגיל יצירה שהזמין את התלמידים לבחון את רגש האשמה מתוך חיבור פנימי. לאחר מכן דנו בתחושות האשם של הדמויות במחזה, וראינו כיצד שני אופנים של רגש האשמה באים לידי ביטוי בדמויותיהם של יורם וזיגמונט. סיימנו בסיפורו של חיים ולדר- רגשי אשם.

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של לב לדעת לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.

אני מעוניין להירשם לאתר
אשמח לקבל פרסומים וניוזלטרים של לב לדעת

היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא

ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!