ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
יום העצמאות הוא חג מעט משונה בתוך מערכת החגים שלנו: מחד גיסא יש דמיון רב בסיבה שעומדת בבסיס החגיגה בינו לבין שאר החגים בהם התרחשה הצלה של עם ישראל (פורים, פסח..) וגם דמיון לאותם החגים שבהם עם ישראל הגדיר עצמו כאומה עצמאית (חנוכה). מאידך, השונות שלו ברורה, זהו חג חדש שתוקן בסה”כ במאה הקודמת ע”י הרבנות הראשית. זהו חג שנחגג ע”י רבבות עם ישראל, גם אלו שאינם שומרים תורה ומצוות. בשיעור זה נבקש לדון בשתי נקודות אלו – אופיו הדתי של יום העצמאות וסמכותם של תלמידי חכמים היום לחדש הלכות וחגים.
נחלק את הכיתה למספר קבוצות. נחלק לכל קבוצה מספר פתקים ועליהם הימים החגיגיים שיש לנו בלוח השנה היהודי: ראש השנה, יום כיפור, סוכות, שמחת תורה, חנוכה, ט”ו בשבט, פורים, פסח, יום העצמאות, יום ירושלים, שבועות, ט”ו באב.
נבקש מכל קבוצה לחשוב על שלוש אפשרויות לחלק את הפתקים לקבוצות בעלות שייכות משותפת. לאחר מספר דקות של מחשבה נבקש מהקבוצות לשתף באפשרויות החלוקה שהציעו למערכת החגים.
סביר להניח שיהיו כל מיני הצעות לחלוקה וכדאי לפתוח את ההצעות המעניינות לדיון:
• האם עונות השנה הוא המאבחן? האם התוכן ההיסטורי? האם התוכן החקלאי?
• האם תוקף החגים מהתורה או מחז”ל?
• האם הקשר של החגים למקדש? הקשר לעולם הדתי בכלל?
נבקש מהתלמידים לתאר כיצד נראה יום העצמאות שלהם. בכדי לעודד שיח, נבקש מהתלמידים לחשוב על אדם זר שלא מכיר את מאפייני יום העצמאות. אותו אדם עוקב אחריהם במהלך היום – כיצד הוא יתאר סדר היום שלהם ביום העצמאות וכיצד הוא יאפיין את סגנון החגיגה שהם חוגגים ביום זה?
בכיתות בהם משימה זו נראית מופשטת או מורכבת מידי אפשר לחלק לתלמידים דף ובו קטגוריות שונות שהם יצטרכו למלא כגון: מחשבות, רגשות, סדר יום, ריחות, מיקום גיאוגרפי, אוכל וכו’. מתודה זו תאפשר לתלמידים באופן פעיל לתאר את מבנה היום שלהם.
נשאל,
• אילו משמעותיות אנחנו יוצקים ליום זה באופן בו אנחנו חוגגים אותו?
• האם היום הזה נושא בחובו אופי של חג דתי או חג לאומי?
בשלב זה, נשתף את הכיתה במחלוקות שהתפתחו בציבור הדתי עם קום המדינה כיצד לחוג ולציין את היום. נחלק את הכיתה שוב למספר קבוצות. כל קבוצה תקבל באופן כתוב את אחד הקולות מאותה תקופה ותצטרך להבין ולנתח אותו. לבסוף, להציג אותו בפני הכיתה.
דעה ראשונה: יום העצמאות הינו חג דתי כמו כל חג אחר ויש לתקן אותו באופן מלא כנושא אופי כזה. יש לומר הלל שלם בברכה ולהודות לאל על הנס, יש לתקן קריאה בתורה מיוחדת ליום, יש לברך את ברכת שהחיינו, יש לתקן תפילת “על הניסים” ולהוסיף אותה בתפילה ובברכת המזון, להימנע מאמירת תחנון ביום זה וכו’.
דעה שנייה: יום העצמאות הוא חג דתי ויש לתקן אותו באופן זה. מבין הסממנים ההלכתיים ההלכה שהכי פשוט לחדש ולהוסיף היא אמירת הלל ועל כן צריך לומר הלל וגם בברכה ביום זה, מעבר לכך אין התערבות רבה יותר.
(מקור לקבוצה 2) הרב עוזיאל, פורסם בעיתון הצופה בה’ באייר תש”ט:
דעה שלישית: יום העצמאות הוא חג עם אופי דתי ובוודאי שיש להודות לאל על הניסים שעשה לנו. כיוון שהנס עדיין נמצא בראשיתו: ההצלה ממדינות האויב ודמותה הדתית של המדינה עדיין אינם מושלמים אי אפשר ממש לחגוג, אלא צריך לומר תודה על מה שיש, אפשר לומר פרקי תהילים של ההלל אך ללא ברכה ולקוות ולהתפלל להמשך.
(מקור לקבוצה 3) רב עובדיה יוסף, יביע אומר ח”ו או”ח, סימן מ”א אות ה’:
דעה רביעית: יום העצמאות הוא חג ובוודאי שיש בו גם נופך דתי מאחר והאל מכתיב את ההיסטוריה, על כן צריך להודות לו. אבל האפשרות לתקן חג היא אפשרות וזכות שניתנה לחז”ל ולא לתלמידי חכמים היום, אסור להם לחדש ולהוסיף כלום על ההלכה ובטח שלא להמציא חגים חדשים. דרכנו הינה אורתודוקסית ולא רפורמית.
דעה חמישית: יום העצמאות הוא חג לאומי ועל כן אפשר וצריך לחגוג אותו, אבל הסממנים אינם יכולים להיות קשורים לעולם הדתי. שכן, בסופו של דבר לא התרחש כאן ממש נס אלא התעוררות לאומית של אנשים. בנוסף, אי אפשר להתעלם מהעובדה שמקימי המדינה הינם אנשים חילוניים ולכן קשה לתת לחג אופי דתי.
דעה שישית: יום העצמאות הוא אינו חג ובטח שלא דתי. הקמת המדינה הייתה בניגוד לשלושת השבועות שנשבעה כנסת ישראל לאחר הגלות (לא לעלות לארץ כציבור ולא להקים כאן ממלכה חדשה בכוח). אסור לשכוח שהמדינה הזו קמה על ידי מנהיגות חילונית והיא מנוהלת על ידי חילוניים, בכך מהווה חילול השם יותר מאשר קידוש השם.
הרב אמנון יצחק, מתוך דרשה שנאמרה ביום העצמאות (פורסם באתר “שופר”):
לאחר הדיון בכיתה נמשיך לבחון את הדברים בהשלכה לימינו. ניתן לגעת במורכבות של חידוש הלכה על ידי הרבנות הראשית
נשאל,
אפשרות נוספת, היא לעסוק בעובדה שמדינת ישראל היא בעלת אופי חילוני-
בשיעור זה עסקנו בזהותו של חג העצמאות, במישור האישי והקולקטיבי. נגענו בסוגיות שעלו סביב מורכבותה של דת ומדינה, חידוש הלכה ועוד. דנו בדעות שונות שעלו סביב קום המדינה והחגיגה סביב היום הלאומי לסיום, ניתן לבקש מהתלמידים לנסות ולהציע מבנה יום אשר יבטא באופן אחר את חיבורו ליום זה- באופן פרטי- משפחתי או באופן ציבורי. כדאי להסביר כי ישנן מגוון דעות סביב יום העצמאות, כחלק מכך שיום זה משקף את אחדות היהודים והחזרה לארץ- יש מקום לכבד את מגוון צורות השמחה סביב יום זה.
חג שמח
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא