ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נקדים: אנו נמצאים בימי ספירת העומר בהם מתו תלמידי ר’ עקיבא. בימים הללו אנו משתדלים לתקן את מידותינו ואת ההתנהגות בין אדם לחברו כדי לתקן את חטאם של תלמידי ר’ עקיבא ולהרבות אהבה ואחווה. בימים אלו נהגו בכל קהילות ישראל ללמוד את פרקי אבות.
נביא כדור גלובוס ונעמיד אותו על שלשה גלילים של נייר מגבת. נקריא את תחילת המשנה:
באבות פרק ראשון משנה ב’ אומר שמעון הצדיק: “על שלושה דברים העולם עומד על התורה ועל העבודה ועל גמילות חסדים” אם כך אומרים חכמים שהעולם קיים בין היתר בזכות גמילות חסדים. נצטרך לברר מה זה בדיוק וכיצד נוכל לקיים את העולם.
נחלק את התלמידים לקבוצות. כל קבוצה תענה בכתב על השאלות הבאות:
(מילון כיס אבן שושן ודב ירדן: חסד=מעשה טוב, צדקה ,מעשה מתוך אדיבות יתרה. גמילות חסד- מתן הלוואה ללא ריבית.)
נחלק לכל תלמיד דף עם המקור, ונקרא אותו יחד.
נציין שבגמרא זו הדברים כתובים רובם ככולם בעברית למעט “דכתיב” שזה בארמית- “שכתוב”.
נחלק את התלמידים לזוגות. כל זוג ילמד בחברותא שוב את המדרש על פי ההנחיות הבאות:
יש מבנה קבוע לאורך המדרש כולו : ציון מידה שה’ נוהג בה ,ציטוט המקור המקראי, הלקח הנלמד לאדם. הלקח עולה ישירות מן הפסוק .
נתכנס שוב למליאה. נקרא שוב את המדרש, אך הפעם תלמידים יקראו את המדרש, לפי החלקים שמצאו (תלמיד לכל חלק). נדון יחד עם התלמידים:
נקריא את סיום דברי הגמרא:
נכתוב על הלוח את המושג “כלל ופרט וכלל”. נשאל את התלמידים האם יש מישהו שיכול להסביר את המושג. נסביר לתלמידים את המושג ונקשור את המושג לדברי הגמרא (שחזור):
הנהגתו של הקב”ה היא חסד ולכן כפי הפסוק במשלי: “תורת חסד על לשונה”. התורה פותחת בחסד” ויעש להם כתנות עור וילבישם” ומסתיימת ב”חסד” “ויקבר אותו ..בגיא.”התורה צוותה ללכת אחרי ה’. למדנו שה’ עושה חסד אז גם אנו צריכים להדבק בחסד. על השאלות אלו חסדים ה’ עושה וכיצד עלינו להדבק בהם, הגמרא עונה לנו במהלך המדרש, בפירוט המופיע במדרש: ביקור חולים, מלביש ערומים לווית המת. המדרש מסיים בראייה של התורה כמארג חסד שמתחיל בחסד של ה’ ומסתיים בחסד ה’ וממנו לומדים לחפש את החסדים הרבים ומצוות של חסד בכל החומשים.
לסיום נבקש מכל תלמיד להגיד ממקומו מה הוא לומד על מידת החסד מהסיפור.
פתחנו במשנה המספרת לנו על מה העולם עומד. דרך המדרש למדנו שהחסד הוא חלק מההנהגות של ה’ בעולם וניסינו לראות איך ה’ נוהג בחסד ומה אנו יכולים ללמוד מזה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא