ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
לפניכם דמות ממדור “סל תרבות” בעיתון מוצ”ש: מה אתם יודעים עליה? כתבו 5 נקודות. מה אתם לא יודעים עליה? כתבו חמישה דברים שאתם לא יודעים על הדמות (דוג’ להלן)
אחד מהתלמידים יבחר דמות מוכרת. נשאל אותו שאלות על הדמות דרך מטאפורות וכך ננסה לזהות את הדמות בדרך עקיפה.
כגון:
נחלק מסיכות כירורגיות לבנות. כל התלמידים יכתבו בצד החיצוני מידע על עצמם שידוע לכל. בצד הפנימי, יכתבו בנקודות דברים שרק הם יודעים על עצמם. תרגיל זה לא נועד לשיתוף התוכן שנכתב. נשאל את התלמידים על הפער, אם קיים, בין מה שכתוב שבצד החיצוני של המסיכה למה שבצד הפנימי. האם יש פער גדול? האם זה תלוי בהם?
נקרא את הסיפור כולו בכיתה. מומלץ מאד להקדיש זמן של כעשרים דקות להקראה קולית בכיתה.
במידה שמעדיפים שלא להקריא, ניתן להשתמש בהקלטה המצורפת שאליה מצורף גם הטקסט.
לאחר קריאת הסיפור כולו, נשאל את התלמידים:
נאסוף על הלוח את הנאמר (בלמידה מרחוק: ענן מילים).
נכתוב בטוש מחיק על חלונות הכיתה שאלות. (אפשרות שניה – ניתן להדפיס תמונות של חלונות בגדול ולתלות בארבע פינות של הכיתה. בלמידה מרחוק – באמצעות לוח שיתופי).
התלמידים יסתובבו עם טוש מחיק ויענו או יצמידו פתקיות לחלון עם תשובותיהם (התמונות בנספח).
נאסוף את התשובות שהתלמידים כתבו ונציג את מודל חלונות ג’והארי.
נסביר את הרעיון העומד מאחורי כל חלון (בנספח ישנו מידע נוסף). ניתן דוגמות קונקרטיות: בחלון הגלוי שלי נמצאים שמי ומקום מגורי, האופן בו אני לבושה, העובדה שאני מגיבה כך בדרך כלל לסיטואציה כזאת או אחרת. בחלון הנסתר שלי נמצאת הביישנות שלי/הכעסנות שלי שהסביבה לא יודעת עליה וכו’. (הרחבה על המודל ראו למטה).
נחפש דוגמות מעצמנו. מה היינו שמים בחלון הגלוי והנסתר של עצמנו?
כעת נחזור אל הסיפור:”חיזו בטטה”.
נשאל:
נחפש בסיפור היכן מופיעה הראייה? נבחין כי יש בסיפור מוטיב בולט של עיניים וראייה.
“כשנולדתי קרנו עיני…מאז החליטה אימי שכוחי בעיני”…”אני רואה שש- שש, ככה הראיה שלי טובה, ואני לא חושב שזאת ראייה חדה ובהירה שאף פעם לא מטושטשת, אלא ראייה שכמעט לא שוכחת שום דבר ומצלמת הכל ומקפיאה את הצילומים בתוך הראש שלי…”
…”שמעון מסתכל יותר ממני ולא אומר לי על זה כלום, רק רומז לי במילים ובחצאי משפטים שאולי לאחרים יותר טוב….ואני רציתי לצעוק, מה קורה לך תפסיק להסתכל…אני העיניים שמסתכלות…”
…”שמעתי אותו (את שמעון) אומר לי, עד מתי נחיה ככה, ואני נבהלתי כאילו דיבר אלי במילים שאסור לדבר בהן, כאילו הראה לי אור שאסור לראות…”
“שנינו מסתכלים מהחלונות….אז אני מסתכל על שמעון, שרק מסתכל החוצה…”
חיזו מעיד על עצמו כי כוחו בעיניו, אך ראינו כי יש לו איזורי עיוורון רבים – הפער הזה נקרא אירוניה.
אירוניה היא צורת התבטאות בה המשמעות הגלויה מנוגדת למשמעות הסמויה.
נשאל: מה לדעתכם יכול לעזור לאדם להקטין את איזורי העיוורון שלו?
אם היינו מבקשים מחיזו לצייר דיוקן עצמי, איך הוא היה נראה? מה הוא היה מדגיש בדיוקן? נעצב בדמות הדף “סל תרבות” של מוצ”ש שפגשנו בפתיחה.
נשאל מהם הדברים שמסקרנים אותי על עצמי? נכתוב לעצמנו חמש שאלות ונענה על אחת מהן.
בשיעור הזה התמקדנו בשאלה מה איננו יודעים על עצמנו. קראנו את הסיפור “חיזו בטטה” בשלמותו והכרנו מודל בשם “חלונות ג’וארי”, הנותן לנו פתח הסתכלות על האישיות השלמה של האדם. בחנו את המודל ובמיוחד את החלון העיוור ביחס לדמותו של חיזו, וראינו כי דווקא לחיזו שלמעשה קיבל מאמו את תפקיד “הרואה” במשפחה, יש תחומי עיוורון רבים במציאות. למדנו את מושג המוטיב דרך מוטיב הראייה והעיניים – ומצאנו כי מוטיב זה הוא אירוני.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא