ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח ונשאל:
חודש אלול נקרא גם “חודש הרחמים והסליחות”. (נכתוב על הלוח)
נתבונן יחד בכינוי הזה שניתן לו, ונברר אלו התרחשויות, מאפיינים, ומנהגים, מעניקים לאלול את אופיו זה.
נערוך סבב, בו כל תלמיד יספר על זכרון או רגע משמעותי עבורו בחודש הזה, או בימים נוראים (כלומר, בכל מה שמתפרש בין ר”ח אלול ועד יום הכיפורים).
כדי להתחיל את הסבב הזה, כדאי לפתוח בזכרון קצר של המורה, שיעורר אצל התלמידים את המחשבה לגבי עצמם וזכרונותיהם.
בתום סבב הזכרונות , נסכם מעט את הדברים המרכזיים שעלו , ונספר לתלמידים לאן פנינו מועדות יחד החודש. נזמין אותם לצאת למסע בעקבות הרחמים והסליחות שלנו, ולפגוש יחד סוגי תפילות, ניגונים ופיוטים רבים ומגוונים. נספר להם שהמסע, בעיקרו, יהיה מסע של תפילה אמיתית ולא של לימוד אודותיה.
נזמין את התלמידים להכיר פיוט/תפילה/ניגון היקרים ללבנו במיוחד: “שחר אבקשך” שכתב ר’ שלמה אבן גבירול.
נספר עליו מעט (רקע הלקוח מתוך האתר “קהילות שרות“) :
נספר ממקום אישי על הפיוט: השיר נכתב לפני כמעט 1000 שנה, אך המלים והמשמעות חיה ופועמת בו מאד, ובכל פעם שאני שר אותו ההכרה שאני שר מילים כל כך עתיקות ועדיין חדשות עולה בי. אני גם זוכר איך סבא שלי היה שר אותו בשבת בבוקר, והלב שלי מתמלא געגועים… (כדאי ורצוי שהדיבור יהיה כן ואמיתי ככל שניתן. מידת הקרבה בה נפתח את המסע עשויה להיות סמן למידת הפתיחות וגילוי הלב שיתעוררו במהלכו, וחשוב לתת על כך את הדעת.)
נקרא יחד את מילות השיר:
נבאר מילים קשות ונסביר את הפיוט.
נבקש מהתלמידים להדביק את השיר במחברת על דף כשלצידו יישאר דף ריק. על הדף הריק נבקש מהתלמידים לכתוב מעט ממה שלמדו עליו ומחשבות שונות שעלו בלבם במהלך הלימוד שלו.
(יש ערך, כמובן, להיכרות מעמיקה ככל שניתן, אך מאידך, הפן החווייתי שבתפילה הוא הפן המרכזי שבמסע הנוכחי שלנו וצלילה אל ביאורי התפילה עלולה להלאות ולעקב את קצב הלימוד. אפשר לדבר על משמעות וכוונת המלים באופן כללי ביותר, כאפשרות ביניים).
נלמד יחד לשיר את שיר.
נפתח בלשיר את השיר כולו, לבד, ולתת לתלמידים להאזין למנגינה ולמילים ללא צורך להשתתף. אחר כך, לחלק את השיר לחלקים, לפי חלקי המנגינה (בית ופזמון, או בכל חלוקה אחרת שהשיר בנוי בה) וללמד חלק חלק בנפרד, תוך כדי שאנחנו נשיר והתלמידים יחזרו אחרינו על אותו חלק, עד שכל חלק מתחיל להתיישב בלב, ואז לחבר יחד את החלקים השונים שנלמדו, לשירה רציפה.
נאזין יחד לביצוע של השיר בלחן של להקת ניגון ירושלמי, או בזה של הרב יהושע אנגלמן.
בתום השירה המשותפת, נעבד במעגל, באופן קצר ותמציתי את חוויית הלימוד:
נסכם בעצמנו כמה מלים, כמלמדי השיר, איך הרגשנו כשכל הכתה שרה יחד את השיר/התפילה/הפיוט שהבאנו. – האם שמענו משהו מתוכו באופן חדש, או עלתה בנו הרגשה או מחשבה מיוחדת.
נספר לתלמידים שבמהלך החודש הקרוב נאסוף יחד, מכל תלמיד, את התפילה/הפיוט/הניגון שיקרים ללבו ביותר, ויחד ניצור מרחב תפילה גדול, העשוי מהתפילות שלנו.
כל תלמיד יתבקש לבחור מתוך מה שמושר אצלו בבית, או שנהוג להיות מושר בעדה שלו (מתוך היכרות, או בעקבות חיפוש באתר “הזמנה לפיוט” , או מתוך מה שאהוב עליו במיוחד מסיבה אחרת).
ובתורו, על פי סבב שנקבע מראש, ללמד אותו בכתה פעם אחת במהלך החודש הקרוב. לפני הלימוד, יהיה עליו להקדים ולספר עליו מעט, להסביר בקצרה מתי הוא מושר, מה משמעות המלים, מי כתב ומי הלחין אותו, ומה החיבור האישי שלו אליו.
לאחר מכן, כל תלמיד יתבקש לחלק לכתה את מילות הפיוט/תפילה שבחר (אם מדובר בניגון, אז כמובן, הוא פטור משלב הטקסט) וללמד את הכתה כולה כיצד לשיר אותו.
תוצר מסכם של כל הפרויקט הגדול הזה, הוא המחברת אותה ממלאים יחד התלמידים, של מילות הפיוטים והתפילות, ומעט רקע על אודותיהם.
המחברת הזאת מהווה סוג של סידור כתתי חדש, ובסוף כל שבוענשוב לשיר יחד את כל הפיוטים שלמדנו עד כה, כדי שלא ישכחו מלב ונוכל לשוב אליהם שוב ושוב. התחושות העולות במהלך פתיחת הצהר אל עולם התפילה האישי, המשפחתי, העדתי או הקהילתי של כל תלמיד ותלמיד, וכמו כן, הקרבה שנוצרת אגב לימוד משותף חשיפה כלשהי, ושירה יחד, יש בכחם להיות פתח והזדמנות לחיבור עמוק בין התלמידים, ולהתבוננות משותפת על מושג הציבור, כגוף מתפלל, ועל כחו הרב.
ניתן לקחת את המסע המשותף הזה לכיוונים רבים. להתבוננות פנימית, או כיתתית. להעמקת ההיכרות עם מושג הפיוט והתפילה על ידי עבוד חקר מלווה של כל תלמיד על הפיוט המסוים שבחר ללמד , או לחילופין, כפתח ליצירת פיוטים חדשים, אישיים, בהשראת מה שלמדנו יחד.
פתחנו בדיבור על חודש אלול, חודש הרחמים והסליחות. בחודש זה יש תפילות ופיוטים שנוגעים בנו ומעוררים את הלב. למדנו פיוט אהוב והזמנו את התלמידים לחשוב על פיוטים מהבית או מבית הכנסת שאהובים עליהם במיוחד. סיימנו ברצון לייצר פרוייקט כיתתי משותף של פיוטים.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא