ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
בתחילת השיעור נבקש מהבנות, באופן אישי או בקבוצות, לנסות ולחשוב על שאלות וסוגיות שיכולות לעלות מתוך מצוות החינוך למצוות. בשלב זה עוד לא נפתח את הסוגיות ביחד, אבל המחשבה האישית תזמין את הבנות להיכנס למורכבות העניין.
לאחר מכן נבקש מהבנות לנסות ולהיזכר בחווית ילדות שלהן בה ההורים שלהם ביקשו לחנך אותן למצוות – הזיכרון יכול להיות חוויה נעימה או לחילופין זיכרון של עימות. נבקש מכל אחת לכתוב לעצמה את הזיכרון במילים, ואחר כך לחזור לעמדת הנערה הבוגרת ומשם לכתוב לעצמה לקראת חיי ההורות שלה משהו: של תודה, הארה, הערה או ביקרת בונה על איך היא רואה את הדברים היום ואיך היתה רוצה לחנך את ילדיה למצוות.
נלמד יחד את התוספתא ואת דברי הרב ישראלי עליה, ונפתח דיון על היחס בין המעשה של המצוות, לבין הרגש, המודעות והכוונה שהן אמורות להחזיק בתוכן. מכאן נפתח דיון על המורכבות שמייצר הפער הזה בתוך מצוות חינוך – איך מחנכים ילד לרצות את המצווה ולא רק לעשות אותה? האם היה נכון יותר לחכות שירצה ויהיה מודע לכוונה לפני החינוך למעשה? דרך שאלות אלו ודומות להן ניתן לבנות להציף את השאלות שהתעוררו בתוכן בפתיח לשיעור זה.
התבוננות: איך מחנכים למצוות?
נניח בפינות החדר את הקטעים הבאים: דברי הרב חיים דוד הלוי, הפסוק ממשלי, המדרש על הפסוק, דברי הרש“ר הירש ודברי האדמו“ר מפיאסצנה. נבקש מכל אחת מהבנות להסתובב בין הקטעים ולקרוא אותם ולכתוב לעצמה ביחס לכל אחד מהקטעים משהו שהיא לוקחת איתה ומשהו שמעורר בה תהייה או שאלה על הקטע שקראה. כדאי לשים מוזיקת רקע נעימה כדי להפוך את הזמן לאינטימי יותר. במידה וההבנה של הקטעים יכולה להיות מורכבת עבור התלמידות שלך, כדאי להקדיש בהתחלה כמה דקות של מעבר משותף על הקטעים ורק אז לתת לבנות להסתובב ביניהם ולהגיב עליהם עם עצמן. הקטעים ארוכים אך אלו הם הקטעים לבגרות, אפשר אם נראה נכון יותר במהלך השיעור להפגיש את הבנות עם חלק מהקטע, כאשר כשיעורי בית הבנות יצטרכו לקרוא את הקטע כולו.
נבקש מכל אחת מהבנות לכתוב מכתב להורים שלה (כמובן שהבחירה האם לתת אותו להורים בפועל תישאר בידן), ובו משהו שהאיר בה במהלך השיעור והיתה שמחה לשתף אותם בו – מזיכרון הילדות שעלה, מהעצות שראתה במקורות, או שעלה מתוך הדיון בכיתה. כדאי לכוון את הבנות לכתיבה חיובית של אמירת תודה או מחשבה נעימה, וכמובן להשאיר את הפתח למי שבכ“ז רוצה לכתוב משהו של ביקורת לעשות זאת עם עצמה.
במהלך השיעור למדנו על מצוות החינוך, ועל המתח שבין החינוך לעשיית המצוות הפרקטית לבין החינוך לרצון וללב. ניסינו להתחבר לחוויה האישית שלנו בנושא, הן כבנות להורים והן כאמהות לעתיד.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא