ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נקרין סרט קצר המתעד את נדידת החסידות ואת המסע המפרך שהן עוברות.
נספר לתלמידים שהחסידות סימלו אצל יהודי אתיופיה את הגעגועים לירושלים ולארץ ישראל, וזאת משום שהחסידות, במהלך נדודיהן, עוברות באתיופיה וממשיכות משם לישראל. בכך הן למעשה מקיימות את המסע מאתיופיה לארץ ישראל, המסע שעליו חלמו יהודי אתיופיה עד שזכו לעלות למדינת ישראל.
נאזין יחד ל”שיר החסידה” ונקרא יחד את המילים:
נבקש מהתלמידים לצבוע את השאלות בצבע אדום ואת הבקשות בכחול.
להעמקה והעשרה: ניתן להשוות עם השיר של נחמן ביאליק: “אל הציפור“: (דגש: געגועים לארץ ישראל. מושא הכתיבה: עוף-ציפור- בשיר “שלום רב שובך”, וחסידה- ” בשיר החסידה”.)
נסביר את המושג “האנשה”: האנשה היא ייחוס תכונות אנושיות למי שאינו אדם (בעלי-חיים, חפצים דוממים, איתני הטבע, אלים וכן הלאה). ביצירה הספרותית החפץ המואנש מסוגל לחשוב, להביע את רגשותיו ולפעול כאדם. בשיר החסידה יש שימוש רב במושג זה.
נחלק את הכיתה לזוגות ונבקש מהם שתי משימות:
לאחר מכן נדון עם התלמידים:
נסביר כי ההאנשה הזאת נובעת מתקופה ממושכת בה לא יכלו יהודי אתיופיה לעלות בעצמם. לכן נזקק הכותב לדימוי החסידה, שכיוון שהיא חופשית, היא יכולה להרגיע במעופה את הגעגועים שלו ולדרוש בשמו בשלום ציון.
הכמיהה העזה להגיע לא”י והתלאות שעברו יהודי אתיופיה בדרך להגיע לא”י, מצוינים בתאריך כ”ט בחשוון, ארבעים יום אחרי יום הכיפורים, “בחג הסיגד”. בחג זה מציינים את המטרה לשמה עברו העולים תלאות וקשיים אינספור, בדרך לארץ וגם אחרי הגעתם. זאת גם הסיבה שהחג ממשיך להתקיים גם אחרי שהגעגועים לציון מומשו, ויהודי אתיופיה נמצאים איתנו פה היום. ה”למה”- המטרה והכמיהה היו כל כך משמעותיים, שראוי היה להמשיך לקיים לכבודם חג של ממש.
נכתוב על הלוח את המשפט:
נספר בקצרה שהמשפט הוא במקורו של הפילוסוף ניטשה ואומץ על ידי ויקטור פרנקל. מילים אלו שימשו הסבר להשרדותם של יהודים רבים בשואה.
נחלק שני דפים חלקים לכל אחד: דף אחד לכיתה ודף אחד לבית.
בדף הראשון – נבקש מהתלמידים לכתוב או לצייר בדף אחד מה ה”למה” שעמד מאחורי עלייתם של יהודי אתיופיה, (הכמיהה והכיסופים של יהודי אתיופיה לציון). בדף השני – נבקש מהתלמידים לעבוד בבית ולתאר את ה’איך’. את היכולת לצלוח את הקשיים בעלייה לארץ. על שני הדפים להיות קשורים זה לזה בתוכנם.
במהלך הכתיבה, נאזין לשיר “המסע לארץ ישראל” של שלמה גרוניך ומקהלת שבא.
בתום הכתיבה נזמין מתנדבים להציג / לקרוא את עבודתם.
פתחנו את השיעור בסרטון על נדודי החסידה. למדנו שהחסידה סימלה את המסע לארץ ישראל עבור יהודי אתיופיה. דרך שיר החסידה ראינו כי השימוש ב’האנשה’ נובע מתוך אי היכולת של האתיופים לעלות בתחילה אך למרות כל הקשיים הם הגשימו לימים את חלומם ועלו לארץ. סיימנו עם משפטו של ניטשה שאומץ ע’י ויקטור פרנקל שמסמל את כוח הרצון הגדול שעמד בראש מעייניהם.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא