ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נקרין תמונה של מפת העולם על הלוח ונבקש מכל תלמיד לבוא לצייר עם טוש מחיק קו בין ארץ המוצא של הוריו/סביו לארץ ישראל. נכתוב את שמות הארצות שהתלמידים יעלו על הלוח לצד המפה.
אם יש בכיתה תלמידים שעלו בעצמם, נזכיר אותם באופן מעצים ונציע להם לשתף את הכיתה בחוויית העלייה שלהם. במידה וישנם עולים מאתיופיה או ילידי הארץ בני העדה האתיופית, נכון יהיה לחלוק להם כבוד מיוחד בשיעור, בתנאי שהוסכם איתם מראש. אפשר לבקש מהם גם להביא מהבית חפץ או תמונה כלשהם שקשורים למסע שלהם לארץ, ולספר דרכם על המסע בכיתה בתחילת או בסוף השיעור.
נסכם: בארץ ישראל מתרחשת תופעה יחידאית, בה כמעט כל היהודים תושבי הארץ הגיעו לכאן במאה השנים האחרונות ממקומות רחוקים ואחרים. ואם לא הם, אז הוריהם או סבא וסבתא שלהם. למעשה, כולנו במידה זו או אחרת עלינו לכאן ממש לא מזמן. כולנו בני עולים במידה כזו או אחרת, בני משפחתנו עזבו את ארץ הולדתם ובאו לגור בארץ ישראל לעיתים תוך סיכון פיזי, ירידה במצב כלכלי, קשיי קליטה רבים, ועוד.
נאזין יחד ל’שיר השיירה‘ מאת עלי מוהר ונצפה בסרטון שהכינו לו:
נבקש מן התלמידים לצבוע במילות השיר את אנשי השיירה בצבע סגול. לאחר הצביעה לרשום ברשימה מי נמצא בשיירה.
נחלק את הכיתה לשניים. מחצית מהכיתה תסמן בשיר את המילים המבטאות קושי בצבע אודם והמחצית השניה יציינו מילים חיוביות בשיר בצבע כתום.
בסיום המטלה נזמין מתנדבים לכתוב על הלוח את המילים שסימנו.
נסכם: השיר לא מתעלם מהקשיים שפגשנו גם בבואנו ארצה. הוא מציין אותם אבל כולל אותם בתוך איזו תקווה גדולה, ואהבה גדולה לארץ ישראל.
נחלק את הכתה לחמש קבוצות קריאה. כל קבוצה תקבל קטע מספר שונה, העוסק בסיפור עליה בגוף ראשון ותתבקש לקרוא אותו ולענות על שלש שאלות:
בסיום העבודה בקבוצות נזמין נציגה מכל קבוצה לשתף בדברים שכתבו.
נקיים הצגה משותפת של אנשי שיירה העולים לארץ.
שלב א’: נבקש מהתלמידים לעצום את העיניים ולדמיין לעצמם את השיירה תוך התמקדות בשאלות הבאות:
נציע לתלמידים להיעזר במילים שכתבתו על השיירה או להסתמך גם על ההיכרות שלהם עם הדמויות עליהן קראו.
שלב ב’: נפזר במרכז הכיתה תחפושות/ אלבדים בצבעים שונים. במקביל לתחפושות נפזר בכיתה תמונות של עולים שונים (ניתן לבחור מתוך המאגר תמונות שמתאימות לתפוצות בכיתה, ומרחיבות גם לתפוצות אחרות. מכיוון שזה שיעור על חג הסיגד מומלץ מאוד שתהיה תמונה גם של עולים מאתיופיה).
כל תלמיד יבחר בגד אחד, שמתאים לאחת הדמויות שתיאר בדמיונו.
שלב ג’: נזמין מתנדבים לשתף את בחירתם ולספר על הדמות שבחרו.
שלב ד’: נבקש מהתלמידים להסתדר בשיירה עם התחפושות עפ”י הדמות שבחרו להיות ולנסות לחקות אותה (איך היא הולכת – לאט או מהר? האם הוא שמח, עייף , עצוב, נרגש, מבולבל).
נאסוף רגשות מהשלב הקודם ונשאל:איך הרגשתם להיות חלק מהשיירה הזאת?
לסיום, ניתן משימה לבית לקראת השיעור הבא:
נבקש מהתלמידים שינסו למצוא קווי דמיון ושוני בין סיפורי העליה ממקומות שונים. (למשל השוואה בין עליית יהודי מרוקו לעליית יהודי אתיופיה).
פתחנו את השיעור בתמונה של מפת העולם. ראינו שלכולנו מוצאים שונים וכל המשפחות עשו את דרכם לארץ ישראל. למדנו את שיר השיירה וקראנו סיפורי עליה שונים. דרך ההצגה ניסינו להפנים מה המשמעות של להיות בן עליה וראינו כי כולנו עלינו לארץ במידת מה. סיימנו במשימה לבית, כהכנה לשיעור הבא שיתרכז בעולי אתיופיה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא