ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם

העלה האחרון

שימו לב! הכיתה תהיה מסודרת בתחילת השיעור בצורת "ח" על מנת לאפשר קריאה בחבורה ויכולת תנועה במרחב של המורה. בחלק האישי נמשיך לשבת באופן זה בכדי לאפשר כתיבה אישית תוך מתן אפשרות ללכת למקום שקט ואינטימי המאפשר ריכוז בכתיבה אודות העלה ביד התלמידה.
שיעור על סיפורו של או הנרי- העלה האחרון. התייחסות למחבר ולקישור בין הסיפור לחיי התלמידים.
לב השיעור: איך הסיפור: "העלה האחרון" קשור לחיי היומיום שלי?
פתיחה: כתיבה - עלה

נחלק לכל התלמידים “עלה” (אפשר להכין כתמונה או להביא עלה ממש המודבק לדף).

נבקש מכל תלמיד לכתוב עליו כתיבה חופשית ואישית.

כדי לעזור אפשר להציע מספר אופציות לכתיבה:

  1. תיאור העלה
  2. סיפור על העלה
  3. משהו שהייתי רוצה לכתוב על עצמי
  4. משהו שאני לא מספר לאחרים
  5. דו שיח עם העלה
  6. שיר

וכן הלאה.

מפגש: סיפור: העלה האחרון

נקרא יחד את הסיפור: “העלה האחרון“.

נבאר מילים קשות במידת הצורך.

התבוננות: קבוצות - העמקה וחידוד

לאחר הקריאה נחלק את הכיתה לקבוצות הטרגויוניות של ארבעה תלמידים. כל קבוצה תקבל דף ובו הנחיות לחלוקת תפקידים בקבוצה. כל תלמיד יקבל תפקיד שונה מחברו:

(לקראת החלוקה לקב’ נזיז שולחנות וכסאות בהתאם וכאשר כל קב’ תתפרק ותיבנה מחדש בג’יגסו, הבתלמידים יזוזו בהתאם בין הקבוצות ויחזרו לקבוצת האם בסוף)

  1. מי אתה או הנרי” אודות הסופר– עליך לספר בקצרה לחברי הקב’ שלך פרטים ביוגרפיים חשובים לגבי או הנרי. אסוף את המידע הנחוץ לך מאתרים מתאימים ברשת, ספרנית בית הספר ועוד. חשוב על דרך מקורית להצגת המידע שאספת, דרך שתסייע לחברייך לזכור את הביוגרפיה של הנרי.
  2. איפיון דמויות– עליך להציג לחברי הקב’ שלך קווים לדמותן של שלושת הדמויות המרכזיות בסיפור : סו, ג’ונסי ומר ברמן. תוכל להציג את הפרטים בכל אופן שתחפצי בו (הצגה, שיר, ציור , מצגת ועוד). ספר לקב’ איזו דמות היית רוצה לשחק בהצגה על הסיפור ולמה.
  3. לקח טוב– קרא שוב את הסיפור וחפש בו משמעויות עמוקות לחייך. מהו המסר העיקרי? אילו ערכים בינאישיים ואישיים “מחביא” הסופר בין השורות? לאיזה ערך אתה מתחבר במיוחד ומדוע?
  4. מה הקשר בין עליו של הקיסוס להחלמתך?”– סכם מידע לגבי הקיסוס והציגי אותו לקב’. היעזר ברשת האינטרנט, במורים למדעים, במדריכי טיולים ועוד: באיזה סוג צמח מדובר? מהי עונת פריחתו? מה מאפיין את עליו ועוד. מדוע לדעתך בחר המחבר דוקא בצמח זה שישמש “בתפקיד ראשי” בסיפור “העלה האחרון”. האם יש בעיניך קשר בין לבלוב של הטבע לבין תחושות חולי/ החלמה? מדוע? האם חווית קשר דומה?

לאחר שכל חברי הקבוצה יקראו את המשימה כל אחד יבחר תחום שבו היה רוצה להתמקד וילך לקבוצת לימוד גדולה יותר שעוסקת בתחום הבחירה שלו: נחלק את הכיתה שוב לארבע קבוצות הפעם, כל קבוצה תהווה תחום מתוך דף ההנחיות וכל מי שבחר תחום מסויים יוכל בלימוד משותף לענות יחד עם האחרים על השאלות.

כשנראה שכל הקבוצות סיימו, נחזור לקבוצות האם וכל תלמיד יציג את התוצר שלו לחברי הקבוצה

לסיכום, כל קבוצה תספר לכלל הכיתה איך עבר עליה תהליך הלמידה ואז תציג בפני כלל הכיתה תחום אחד בכל דרך שהיא לכיתה במליאה.

(את הצגות התוצרים נקיים במבנה פרונטלי)

הפנמה: כתיבה - רפלקציה

נבקש מכל תלמיד לערוך “רפלקציה” על המהלך כולו בכתיבה אישית.

נבקש להתייחס בכתיבה למיומנויות שרכש במהלך הלמידה, לחלקים שהיו מהנים יותר/ פחות, לקשיים ול”מתנות קטנות” שקיבל מהלמידה בעקבות הסיפור.

נזמין תלמידים לשתף (ונחזור לשבת ב”ח”.)

אסיף:

פתחנו בכתיבה חופשית על עלה. קראנו את הסיפור והתחלקנו לקבוצות בכדי להעמיק ולחקור את הסיפור ומשעויותיו לעומק. הצגנו את התוצרים עליהם עבדנו וסיימנו בכתיבת רפלקציה על תהליך הלמידה.

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של לב לדעת לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.

אני מעוניין להירשם לאתר
אשמח לקבל פרסומים וניוזלטרים של לב לדעת

היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא

ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!