ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נציג לתלמידים מקרה:
ישנו תלמיד שנעדר הרבה במהלך השנה מסיבות של קשיים לימודיים. במהלך השגרה הוא לא מעוניין להתעמת עם הקושי. אבל כשמגיע זמנו של הטיול השנתי התלמיד רוצה מאוד להצטרף. כשהמורה שואל: האם לאחר הטיול תחזור לתלם? עונה לו התלמיד שקשה לו.
נדון עם התלמידים- אם הייתם המורה, הייתם מצרפים את התלמיד? הסבירו את עמדתכם.
מטרת הדיון היא לעורר את הקונפליקט בין זיהוי הרצון של התלמיד להיות חלק מהכיתה ומהפעילות הבית ספרית ואולי דרך זה לקרב אותו, ובין זיהוי הבעייתיות שברצון להנות מהטיול ללא מאמץ להיות חלק מהשגרה הלימודית הדורשת של בית הספר. שני צידי הקונפליקט משתקפים באופן דומה בגישות של הלל ושמאי למתגיירים.
נחלק את הכיתה לשלוש קבוצות. כל קבוצה תקבל מעשה אחד מבין השלושה הבאים:
(מהמעשה האחרון מושמט הסיום בו מתוארת פגישתם של שלושת המתגיירים)
על חברי הקבוצה לעיין במעשה, לדון בשאלות הבאות ולהציג את מסקנותיהם ומחשבותיהם בפני הכיתה.
ניתן להשתמש במאמר של הרב יהושע שפירא כדי להרחיב ולהעמיק את תשובותיהם.
כל קבוצה תציג את המדרש שלמדה ואת משמעותו.
אופן הצגת הדברים יהיה בצורת ‘דיבייט’:
(דיבייט, Debate, הוא הוא למעשה סוג של דיון המתנהל מול קהל. מטרת הדיבייטים היא אינה לקבל הכרעה אלא לעודד תרבות דיון בריאה ולשפר את היכולות האישיות של משתתפי הדיבייט)
שני חברים מהקבוצה יושבים זה מול זה. תלמיד אחד מייצג את דעתו של הלל והאחר את דעתו של שמאי במקרה בו עסקו. כל אחד יצטרך לטעון לטובת גישתו בהתאם למה שלמד והעמיק בקבוצה. נבקש מהתלמידים לנסות להביא דוגמאות גם מחיי היום-יום שלהם לחיזוק כל גישה.
אפשר להעשיר את הדיון באופן הבא: כאשר לתלמיד נגמרו הטיעונים, נשאל אם למישהו יש טיעון להוסיף לטובת הגישה שייצג, ואז יוכל להחליף את מקומו. ככה מתאפשר לתלמידים נוספים להיות שותפים לייצוג המחלוקת.
מלבד הבנת המחלוקת בין הלל לשמאי מתקבל דרך המתודה הזו ערך נוסף והוא הבנת ערכה של מחלוקת (שהיא לשם שמיים) בחידוד הייחודיות והשונות מחד, ובהשלמה של כל צד את חבירו מאידך. כדאי לשקף זאת לתלמידים.
נסכם את הלימוד:
נפתח במשפט האחרון של המדרש:
העמקנו בהתבוננות בענווה של הלל, גילינו שהוא פתוח וקשוב לאחר, נותן אמון, חסר אגו אבל לא מתבטל, הוא רואה את המציאות במרכז ולא את עצמו. הלל מוביל את המציאות ומסוגל לקרוא את הנקודה הפנימית הנמצאת באדם הנמצא מולו, שמעבר לשגעונות והתנאים שהוא מציג כלפי חוץ. הלל משתמש גם משתמש בחלקים הנמוכים שבאדם לכלי לעבודת ה’.
מעניין להכיר בהקשר זה את דברי הגמרא בבבלי עירובין יג:
הקדמת דברי בית שמאי משמעותה להכיר באמת של תפיסתם ואף בהיותה קודמת לתפיסת בית הלל.
שמאי מוצג כקפדן שאין ללמוד מדרכו, “קפדנותו בקשה לטורדנו מן העולם”. בתחילת המדרש הקודם על הקנטרן אומרת הגמרא “לעולם יהא אדם ענוותן כהלל, ואל יהא קפדן כשמאי.”
נדון עם התלמידים:
ניתן לתלמידים להעלות תשובות משלהם.
נקרא עם התלמידים את הקטע הבא ונסביר:
נסביר:
בשיעור השלישי בסדרה, למדנו על המחלוקת בין הלל לשמאי- מה מרכזי? השמיים או הארץ? הרב אויערבך ממשיך עם הקו של המחלוקת הזו. בית הלל, שתופסים את המרכז של עבודת ה’ ב”ארץ” רואים את תמצית עבודת ה’ בענייני העולם הזה- שהחשוב שבהם הוא “ואהבת לרעך כמוך”. מכיוון שכל אדם שילמד את התורה יוכל לתקן את עצמו- מצווה עלינו לעזור לו. לעומתו- שמאי, תופס את ה”שמיים” במרכז עבודת ה’, אמת הבניין שבידו, היא קנה המידה שלו למה חשוב ומה לא. ומכיוון שהעניינים הרוחניים יותר חשובים מהתנהגויות קטנוניות, והם למעלה מהשגתו של הגר, הוא דוחה אותו.
הערה למורה: ניתן להרחיב בכיתה דרך מקור זה בזהירות הנדרשת בהפעלת שיפוט כלפי הזולת הלל אינו דן את האדם על מניעיו בניגוד לשמאי שדוחה אותו ב”אמת הבניין” שבידו.
נחלק לתלמידים את המשימה הבאה:
בחר אחת מהאמרות הבאות של הלל:
פתחנו את השיעור בקונפליקט- כיצד לקרב את האדם? ע”י ויתור וקירוב, או ע”י העמדת מידת האמת והדין. למדנו את המדרש של שלושת הגרים וניסינו להעמיק בדעותיהם של הלל ושמאי- כל אחד לשיטתו. העמקנו בהתבוננות בענווה של הלל, גילינו שהוא פתוח וקשוב לאחר, מוביל את המציאות ומסוגל לקרוא את הנקודה הפנימית הנמצאת באדם הנמצא מולו, שמעבר לשגעונות והתנאים שהוא מציג כלפי חוץ. הלל משתמש גם משתמש בחלקים הנמוכים שבאדם לכלי לעבודת ה’. הצצנו גם לתפיסתו של שמאי המציג אופק רוחני גבוה, שאינו מסוגל לקבל את הגרים. למדנו מתוך המחלוקת הזו את ערכה של מחלוקת לשם שמיים. לסיכום, ניסינו לחשוב כיצד אפשר ליישם את ערכיו של הלל בעולמינו.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא