ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם

הלכות מוקצה

  • צוות לב לדעת
צוות לב לדעת
תצוגת כיתה מלאה
הלכות מוקצה
לב השיעור
פתיחה
מפגש
התבוננות
דף עבודה - עיקרי הלכות מוקצה
הפנמה
חברותות - טעמי המצווה
אסיף
שימו לב! רוב הלכות מוקצה בקיצור שולחן ערוך כוללות התייחסות לפריטים שאינם רלוונטיים לחיי התלמידים. על כן הצעתנו היא לעסוק בהלכות העיקריות בעל פה (בדרך שתוצע להלן). ניתן גם להשתמש בספר 'פניני הלכה', שבת כרך ב', הלכות מוקצה סעיפים א-ג, ז-ח. כהכנה לשיעור, נבקש מראש מכל תלמיד שיביא לכיתה 2-3 פריטים כלשהם, מכל סוג ובכל מצב שהוא. נדגיש כי הפריטים יכולים להיות גם דברים שאינם ראויים לשימוש, כמו שברי חפצים וכו', ורעיונות מקוריים יתקבלו בברכה.
מטרת השיעור היא להכיר את ההלכות הבסיסיות של איסור מוקצה, ואת הטעמים המרכזיים לאיסור.
לב השיעור: מה נמצא תחת הגדרת 'מוקצה'?
פתיחה: שאלה - מוקצה

בתחילת השיעור, נבקש מכל התלמידים להניח את שני הפריטים שהביאו, על השולחן. תלמיד שלא הביא 2-3 יתבקש לחשוב על פריטים כלשהם ולכתוב את שמם במחברת.

נתעסק עם הפריטים בהמשך השיעור.

  • נבקש מתלמידים שיהיו מעוניינים בכך, לספר בכיתה על ארוע בו הם רצו להזיז משהו בשבת אך לא יכלו מחמת היותו מוקצה. ניתן להפנות שאלות מנחות כמו:
    עד כמה הדבר היה חשוב לכם?
  • איך הרגשתם?

נספר גם מעצמנו סיפור אישי בעניין.

בשיעור הקרוב נעסוק בשאלה:

  • למה בעצם אסור לטלטל מוקצה?

תחילה, נלמד את ההלכות העיקריות ולאחר מכן נעסוק בטעמים המרכזיים לאיסור.

מפגש: הגדרה - מוקצה

נבקש מהתלמידים לומר את ההלכות, המושגים והדוגמאות הידועים להם על איסור מוקצה. נכתוב על הלוח את הדברים הנכונים שיאמרו.

לאחר מכן נעשה בדברים סדר על ביאור המילה ‘מוקצה’. נגדיר עם התלמידים ונכתוב על הלוח:

‘מוקצה’ הוא דבר שאדם מבדיל ומפריש מדעתו.

נבקש מהתלמידים לכתוב במחברת את ההגדרה הזו.

לאחר ההגדרה נחלק את דברי התלמידים לפי ארבעת העקרונות ההלכתיים הבאים, תוך שימוש בדוגמאות שיאמרו התלמידים:

  1. מוקצה הוא חומר גלם שעדיין אינו מוכן לשימוש בשבת – אסור בטלטול לכל מטרה שהיא. סוג של זה מוקצה קרוי בהלכה ‘מוקצה מחמת גופו’. דוגמא: אבן, קליפות של גרעינים.
  2. סוג נוסף של מוקצה הם דברים יקרי ערך, שמקפידים לא להזיזם ממקומם שלא לצורך שימושם המיוחד כדי שלא ינזקו – אסורים בטלטול לגמרי. סוג זה קרוי ‘מוקצה מחמת חסרון כיס’. דוגמא: מצלמה.
  3. כלי שעיקר יעודו הוא למלאכה האסורה בשבת – מותר בטלטול לצורך שימוש בו, או לצורך פינוי המקום עליו הוא מונח, אך לא לצורך שמירה על הכלי, כגון להעבירו מהשמש כדי שלא ינזק. סוג זה קרוי ‘כלי שמלאכתו לאיסור’. דוגמא: פטיש.
  4. אם בכל זאת יש צורך להזיז מוקצה, ניתן לעשות זאת בשינוי, כגון על ידי הרגל או כל איבר אחר בגוף, חוץ מהידים.

מושגים נוספים שיעלו בעניין איסור מוקצה נדחה לשיעור הבא.

התבוננות: דף עבודה - עיקרי הלכות מוקצה

נחלק דף עם עיקרי הלכות מוקצה..

נבקש מכל תלמיד לכתוב בטבלה שבדף, בטור המתאים, את שמות הפריטים שהביא.

לאחר מכן יַראה כל תלמיד לכל הכיתה את שני הפריטים שהביא, ויאמר לאיזה טור הם שייכים. במקביל, שאר התלמידים יכתבו את שמות הפריטים הללו בטור המתאים.

בטבלה לא ערכנו הבחנה בין כלי שמלאכתו להיתר (שמותר בטלטול לכל צורך שהוא, אך אסור בטלטול שלא לצורך כלל) לבין דברי מאכל וכיו”ב שאינם מוקצה כלל. כדי לדייק בניסוח, כותרת הטור המתאים לשתי הקבוצות הללו היא ‘דברים המותרים בטלטול לכל צורך’. לשיקול דעת המורה, ניתן להוסיף את ההבחנה בין הסוגים בעל פה.

הפנמה: חברותות - טעמי המצווה

נבקש מהתלמידים להתחלק לזוגות וללמוד יחד מתוך דף מקורות שנחלק, את טעמי הלכות מוקצה מתוך ‘פניני הלכה’..

לאחר מכן נבצע את המשימה הכתובה בסוף הדף. נציע לתלמידים לשתף את כל הכיתה במה שכתבו.

(יתכן ולאחר הלימוד עדיין לא יהיה מובן כיצד הטעם ה’גדול’ מתחבר אל כל פרט קטן ואל איסור טלטול כל חפץ קטן.  ניתן להרחיב מעט בנושאים כמו חשיבותם של גבולות, חשיבות בניית מערכת מעשית מפורטת למימוש הרצונות והערכים, וכיו”ב.)

לסיום, נבקש מהתלמידים לחושב על פריטים בבית שאינכם יודעים אם הם נחשבים מוקצה, ולנסות לברר זאת לפי הכללים שלמדנו, בעזרת הורים, מורים וכו’. בתחילת השיעור הבא ניתן לשתף בממצאים מעניינים או בשאלות שנותרו פתוחות.

נתחלק לקבוצות של שלשה תלמידים. בכל קבוצה, תלמיד אחד יבחר משהו שברצונו לספר לשני, באורך צפוי של 2 דקות. תפקיד התלמיד השלישי הוא לבלבל את המספר והשומע (נוכל לא לגלות על תפקיד זה מראש, אלא לאסוף נציג אחד מכל קבוצה ולומר להם מהו תפקידם הסודי).

נשתף בתוצאות, ונשאל:

  • כיצד פעילות זו קשורה למוקצה?

נסכם שבדומה לרצון של התלמיד המספר להיות מרוכז בסיפור ושחבריו יקשיבו לו, בלי הסחות דעת, כך אנו רוצים להיות ‘מחוברים’ אל יום השבת ואל האוירה שבה. לשם כך אנו שמים בצד דברים מסיחי דעת שאינם קשורים אל יום השבת.

נזמין את השלשלות לעבור יחד על דף מקורות עם טעמי הלכות מוקצה מתוך ‘פניני הלכה’.

(יתכן ולאחר הלימוד עדיין לא יהיה מובן כיצד הטעם ה’גדול’ מתחבר אל כל פרט קטן ואל איסור טלטול כל חפץ קטן.  ניתן להרחיב מעט בנושאים כמו חשיבותם של גבולות, חשיבות בניית מערכת מעשית מפורטת למימוש הרצונות והערכים, וכיו”ב.)

לסיום, נבקש מהתלמידים לחושב על פריטים בבית שאינכם יודעים אם הם נחשבים מוקצה, ולנסות לברר זאת לפי הכללים שלמדנו, בעזרת הורים, מורים וכו’. בתחילת השיעור הבא ניתן לשתף בממצאים מעניינים או בשאלות שנותרו פתוחות.

 

אסיף:

פתחנו בדיון על המושג: מוקצה, הגדרנו אותו וחילקנו את ההגדרה לארבעה חלקים מהותיים. למדנו על טעמי הלכות אלו וסיימנו במשימה הביתה, לחפש אחר דברים בבית ולחשוב על איזו הגדרה הם עונים בהלכות מוקצה.

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של לב לדעת לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.

אני מעוניין להירשם לאתר
אשמח לקבל פרסומים וניוזלטרים של לב לדעת

היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא

ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!