ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נקרין תמונה של אדם המעניק כסף לאדם אחר ונשאל:
הלוואה היא עסקה בה אדם או גוף משפטי נותן סכום כסף לאדם או גוף אחר, לתקופה מוגבלת בזמן, לפי תנאים שנקבעים מראש.
נחלק לתלמידים דף המכיל את הפסוקים המהווים רקע להלכות “לווה”. נבאר מילים קשות ונבקש מהתלמידים לסמן בדף כל פסוק שמוזכר בהלכה, וכן להגדיר בלשונם את ההלכה או העיקרון הנלמדים מהפסוק.
יתכן שחלק מהמושגים בפסוקים יהיו טעונים הסבר קצר. אין צורך להאריך, אולם חשוב לבאר את מה שחיוני להבנת הפסוקים. נתייחס כאן לשלשה מילים ומושגים:
נקרא יחד את ההלכות ונבאר את הטעון הסבר. לאחר מכן נציע לתלמידים לחלק את ההלכות לקבוצות – לפחות שתיים, לסמן כל קבוצה באופן שונה, ולתת כותרת לכל קבוצה. הקבוצות אינן חייבות להיות דומות בגודלן!
את הקריטריונים לחלוקה יבחר התלמיד. דוגמאות אפשריות: עשה ולא תעשה, הלכות הפונות ללווה ולמלווה, הלכות לפני ההלוואה ואחרי ההלוואה.
נשתף באופני החלוקה השונים.
בהסברת הנימוק בהלכה ב’ ‘שזה נצרך לבריות וזה לא הגיע למידה זו’ נעסוק בשלב הבא, ובשלב זה ניתן להשאיר את העניין פתוח.
להעמקה:
ביחס להלכה קנט א “מצוות עשה להלוות לעניי ישראל, שנאמר אם כסף תלוה את עמי את העני עמך. יכול רשות, תלמוד לומר העבט תעביטנו וגו'”, נשאל:
להבנת הדבר נעיין בדברי המהר”ל:
נדון:
נשים לב שבמדרגה העליונה ביותר של הצדקה, המטרה איננה לספק לעני את הצרכים המיידיים, אלא להביא לכך שלא יצטרך לבריות, כלומר להביאו לעצמאות כלכלית.
לאחר ששמנו לב לכך, נעיין בנימוק שכותב המקור חיים בהלכה ב’ לעדיפות ההלוואה על הצדקה:
פירוש זה מבואר על ידי ה’פרישה’, רבי יהושע פולק, תלמיד הרמ”א שחי בפולין לפני כ – 450 שנה, וכתב את אחד הפירושים המרכזיים על השולחן ערוך:
כלומר: שנתינת הלוואה מונעת מצב שבו העני יגיע לידי בושה.
נשים לב למכנה המשותף של שני הסעיפים: הבאת העני לעצמאות כלכלית היא המטרה החשובה ביותר של ההלוואה (או הצדקה); כמו כן, אדם שאינו עצמאי – כלומר תלותי באחרים – חש בושה, ומניעת בושה זו היא הסיבה לעדיפות ההלוואה על הצדקה.
לאחר עיון זה נבקש מהתלמידים לסמן את כל ההלכות שהמכנה המשותף להן הוא מניעת הבושה מהעני, או הבאתו לעצמאות והוצאתו ממעגל העוני והתלות.
נבקש מכל תלמיד שיענה לעצמו על שלש השאלות הבאות:
נזמין לשיתוף בחד מהסעיפים.
פתחנו בתמונה ולמדנו מהי הלוואה. דרך הלכות לווה למדנו על משמעותה הגדולה של מצווה זו בכדי לייצר חברה עצמאית שעומדת על רגליה ולא חברה נזקקת חסרת כל. סיימנו בכתיבה על מהות העצמאות ועלהעצמאות האישית שלנו.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא